Ερώτηση για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση εμπορίας τροφίμων «Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ» κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Εργασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:
«Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Εργαζόμενοι στην επιχείρηση εμπορίας τροφίμων "Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ"
Η επιχείρηση εμπορίας τροφίμων "Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ", που δραστηριοποιείται κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα, είναι μέσα στις 10 πρώτες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο με περίπου 170 καταστήματα.
Η εργοδοσία, στο βωμό της διασφάλισης και της αύξησης της κερδοφορίας της και με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση, αξιοποιεί πλήρως το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και αυτό της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Η επιχείρηση προχωρά στην υλοποίηση ολόκληρου σχεδίου αναδιάρθρωσης του δικτύου της, κλείνοντας καταστήματα ή μετατρέποντάς τα σε "BEST PRICE" με τυποποιημένα εισαγόμενα προϊόντα (ήδη τέτοια λειτουργούν σε Βέροια, Θεσσαλονίκη, Αριδαία και Πτολεμαΐδα), κλείνοντας συμφωνίες και δίνοντας τμήματα σε άλλους ιδιώτες, αλλάζοντας ατομικές συμβάσεις για τους ήδη εργαζόμενους, πιέζοντας για μειώσεις μισθών και κάνοντας απολύσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το 2012 η επιχείρηση έχει πραγματοποιήσει περίπου 100 απολύσεις.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συνθήκες που επικρατούν στην επιχείρηση "Αρβανιτίδης" να είναι δουλειά σε συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης με κάθε μορφή ελαστικής εργασίας, καθυστέρηση μισθοδοσίας, μειώσεις μισθών, απλήρωτες υπερωρίες, ακόμα και παρακολουθήσεις των Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων. Έχει επίσης επιβάλει εξαήμερη εργασία, καταργώντας και το ρεπό των εργαζομένων.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ η επιχείρηση οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα από το Μάρτιο του 2013, αξιώνει να εξοφλήσει τους μισθούς που χρωστά με διατακτικές αγοράς προϊόντων που αντιστοιχούν στο 50% των οφειλών.
Μάλιστα στα Γιάννενα με τις διατακτικές που δόθηκαν γίνεται λόγος και για το μήνα Ιούλη, γεγονός που αποδεικνύει ότι επιδιώκεται να απλωθούν και να μονιμοποιηθούν οι δυσμενέστεροι όροι στις απολαβές των εργαζομένων.
Να σημειωθεί δε ότι από την 1η Μαΐου τα παραλιακά καταστήματά της σε Κατερίνη, Χαλκιδική, Ασπροβάλτα, Σταυρό, Περαία λειτουργούν, όπως και πέρσι, και τις Κυριακές για ολόκληρη τη θερινή περίοδο. Όμως οι εργαζόμενοι σε αυτά τα καταστήματα όχι μόνο δεν παίρνουν τα νόμιμα ρεπό, αλλά και μέχρι σήμερα δεν τους έχουν καταβληθεί οι υπερωρίες για τις Κυριακές από το 2012.
Για όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο τους βρίσκονται σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Να σημειωθεί πως το ΚΚΕ έχει αναδείξει και στη Βουλή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης επιχείρησης με πληθώρα παρεμβάσεων (α.π. 5595/08.01.2013, α.π. 6783/06.02.2013, α.π. 3247/11.03.2013, α.π. 9998/22.04.2013), χωρίς όμως να υπάρχει καμία θετική εξέλιξη γι’ αυτούς. Όπως επίσης δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σχετικά και με τη μήνυση που είχε κατατεθεί ενάμιση χρόνο πριν, για την παρακολούθηση της Συνέλευσης του Σωματείου των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θέμα που ανέδειξε το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση (α.π. 626/06.03.2012).
Με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση ώστε:
1. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
2. Να πληρωθούν στο σύνολό τους τα δεδουλευμένα, χωρίς διατακτικές και να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
3. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων.
4. Να καταλογισθούν οι ευθύνες για την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης (μαγνητοσκόπηση γενικής συνέλευσης του σωματείου των εργαζομένων).
Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου».