Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση του ΣΕΤΕΠΕ ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της αλυσίδας «Todaylicious» στην συμβολή των οδών Τσιμισκή με Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησε σήμερα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής.
Το Συνδικάτο διαμαρτύρεται για την απόλυση εργαζόμενης, ύστερα από τη συμμετοχή της
στην απεργία στις 27 Νοέμβρη και απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης. 
Την Τρίτη 3 Φλεβάρη θα υπάρξει τριμερής συνάντηση αλλά και ξεχώριστη συνάντηση της εργοδοσίας με την εργαζόμενη.
Παράλληλα το ΣΕΤΕΠΕ καταγγέλλει και τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Τα καταστήματα αυτά είναι ένα παράδειγμα του τι σημαίνει ανάπτυξη για τα αφεντικά και τι για τους εργαζόμενους. Παρά τα κέρδη τους, οι εργαζόμενοι βιώνουν την εξαθλίωση, δουλεύοντας με προγράμματα κάθε λογής από τα οποία επωφελούνται οι εργοδότες. Προσλαμβάνουν εργαζόμενους που δεν τους κοστίζουν τίποτα, για να τους βγάλουν τη δουλειά και μετά τη λήξη του προγράμματος ή τους πετάνε για να τους αντικαταστήσουν με άλλους πιο φθηνούς ή περιπλανιούνται από κατάστημα σε κατάστημα μέχρι στο τέλος να απολυθούν.
Βασικός νόμος όμως, είναι η εντατικοποίηση της εργασίας. Πρέπει η δουλειά να βγει όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς λογική της εταιρίας είναι η ταχεία εστίαση και παράλληλα οι εργαζόμενοι πρέπει να δείχνουν πόσο ευχαριστημένοι είναι, παρόλο που είναι πολυμηχανήματα με ημερομηνία λήξης. Στα περισσότερα μαγαζιά επικρατούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ κυρίως για νέους κάτω των 24, αλλά και άλλα προγράμματα, ενώ συναντάς και συμβάσεις ημιαπασχόλησης που σχεδόν πάντα είναι ψεύτικες καθώς καθεστώς στα περισσότερα μαγαζιά είναι οι έξι μέρες εβδομαδιαίως. (...)
Όλη αυτή η πολιτική της εταιρίας δεν είναι ξεκομμένη από τον υπόλοιπο κλάδο, καθώς παρόμοια κατάσταση βιώνουν οι εργαζόμενοι σε Mikel, Plaisir και στις περισσότερες επισιτιστικές, και όχι μόνο, αλυσίδες. Τα ίδια συμβαίνουν και σε άλλους κλάδους, καθώς αυτό που θέλουν είναι εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι που θα ζουν μία ζωή χωρίς αξιοπρέπεια, και για εργασιακά δικαιώματα ούτε λόγος, ό,τι έχει ο εργοδότης ευχαρίστηση. Αυτή είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία που βροντοφωνάζουν μεγαλοεπιχειρηματίες και τα κόμματά τους, η ανταγωνιστικότητα που ευαγγελίζονται.
Εμείς απαντάμε: Δε θα τους περάσει! Όσο και αν σκύψουμε το κεφάλι δεν τους είναι αρκετό! Σκλάβοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!».