Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση δύο ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύση βιομάζας, στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου.
Η Ερώτηση αναφέρει:
«Με βάση σχετικές αναρτήσεις της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης προωθείται η έγκριση των ΜΠΕ (Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος, η κάθε μία, 498KW, με καύση βιομάζας στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών του
Δήμου Θέρμης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης. Ο φορέας υλοποίησης και εκμετάλλευσής τους είναι η εταιρεία "BIOSOLAR".
Οι υπόψη ΜΠΕ έγιναν αντικείμενο συζήτησης και απορρίφθηκαν από το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών, ενώ στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θέρμης επιστρέφονται οι φάκελοι των ΜΠΕ αφού αυτές κρίνονται ελλιπέστατες και λαθεμένες σε πολλά σημεία.
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μέσα από μαζικές λαϊκές συνελεύσεις με ομόφωνα ψηφίσματα, με συλλογή υπογραφών, συσκέψεις και πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των εργοστασίων αυτών στην περιοχή τους και απαιτούν τη ματαίωση της κατασκευής τους και κάθε σχετικής διαδικασίας.
Πρόκειται για μονάδες που προωθούν την ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και την παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο που θα διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία στους ιδιώτες επενδυτές, που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα μέσω των τελών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μια πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ.
Λαθροχειρώντας, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, οι επενδυτές βαφτίζουν την επένδυση σαν παραγωγή βιοαερίου (κυρίως μεθάνιο που παράγεται από την αναερόβια χώνευση οργανικής ύλης) και καύση του για παραγωγή ενέργειας, ενώ πρόκειται για παραγωγή SYNGAS (κυρίως μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο) που παράγεται με την καύση οργανικής ύλης (με τη μέθοδο της αεριοποίησης) και την καύση του για παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται δηλαδή για ενεργειακή καύση αποβλήτων οπότε θα έπρεπε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να καταταχθούν οι υπόψη μονάδες στην αυστηρότερη και δυσμενέστερη περιβαλλοντικά υποκατηγορία Α1.
Πρόσθετους κινδύνους εγκυμονούν και τα εξής: Στη συγκεκριμένη επένδυση δεν προβλέπεται από τη μελέτη ο διαχωρισμός της τέφρας πυθμένα από την "ιπτάμενη" τέφρα που προκύπτει από τον όποιο καθαρισμό των απαερίων καύσης του SYNGAS, ενώ δεν υπάρχει ασφάλεια για την εξουδετέρωση διοξινών και φουρανίων. Επίσης, δεν παίρνονται υπόψη οι κατά πολύ εντονότεροι αέριοι ρύποι στη περίπτωση που το πλεονάζον, στις περιπτώσεις υπερπαραγωγής SYNGAS, θα οδηγείται στον πυρσό καύσης, ούτε όταν, ακόμη χειρότερα, το πλεονάζον SYNGAS ξεπερνάει και την προβλεπόμενη δυναμικότητα του πυρσού, οπότε θα εκπέμπεται ελεύθερο στην ατμόσφαιρα, σκορπίζοντας στην ευρύτερη περιοχή μεγάλες ποσότητες τοξικών και άλλων επικίνδυνων αερίων.
Όλα αυτά, όπως συμβαίνει και με παρόμοιες σε αυτή την κατηγορία επενδύσεις, σημαίνουν σοβαρότατες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή ευρύτερα της Δημοτικής Ενότητας των Βασιλικών, που αποτελεί βασικό πυλώνα της παραγωγικής δραστηριότητας και του εισοδήματος των κατοίκων της και φημίζεται για τα ποιοτικά προϊόντα της. Μάλιστα οι εν λόγω μονάδες χωροθετούνται σε γη υψηλής παραγωγικότητας και σε περιοχή αναδασμού και κοντά σε διάσπαρτες κατοικίες και στη σχολή κατάρτισης του ΟΑΕΔ, εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου.
Επίσης, προωθούν τις "ενεργειακές καλλιέργειες" που δεσμεύουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε βάρος των αναγκών του λαού και της διατροφικής επάρκειας της χώρας.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη αν λάβουμε υπόψη την υπάρχουσα αποψίλωση από προσωπικό και μέσα των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών όπως συμβαίνει π.χ. στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (στελέχωση, δυνατότητες μετακίνησης, εξοπλισμός κλπ.).
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να μη γίνουν δεκτές οι ΜΠΕ και να ματαιωθεί η κατασκευή των συγκεκριμένων μονάδων, καθώς και κάθε άλλων παρόμοιων που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, σε βάρος του χειμαζόμενου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, του περιβάλλοντος, της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, σε βάρος της παραγωγικής ικανότητας της περιοχής σε αγροτοκτηνοτοφικά προϊόντα και της διατροφικής επάρκειας της χώρας, με βασικό κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου».