Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Θυσία στα κέρδη οι εργαζόμενοι που περνούν στην ανεργία

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», το αγγλοολλανδικό μονοπώλιο πετρελαίου «Shell» θα μειώσει το εργατικό δυναμικό του κατά 2.200 εργαζόμενους επιπλέον. Εχει βάλει στόχο να φτάσει τις συνολικές περικοπές θέσεων εργασίας στις 12.500 έως το τέλος του 2016. 
Το 2015, η «Shell» απέλυσε 7.500 εργαζόμενους και
εξωτερικούς συνεργάτες, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα περικοπούν 2.800 θέσεις εργασίας με την ενοποίηση του ομίλου BG. «Παρά τις βελτιώσεις που κάναμε στις δραστηριότητες, οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά παραμένουν δύσκολες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της «Shell» για τη Βρετανία και την Ιρλανδία, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους στο Αμπερντίν της Σκοτίας για τις απολύσεις. 
Η δικαιολογία είναι η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου λόγω κρίσης, άρα και η μεγάλη πτώση του τζίρου και των κερδών βεβαίως, που το 2015 έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. 
Αλλά οι βελτιώσεις στις οποίες αναφέρθηκε έχουν σχέση με τη μείωση των ετήσιων δαπανών κάτω από τα 30 δισ. δολάρια, ενώ προχωρά στην πώληση περιουσιακών στοιχείων αξίας 30 δισ. δολαρίων. Απολύσεις, λοιπόν, ως αντιστάθμισμα στην πτώση των κερδών με στόχο την αύξησή τους. 
Θυσία στα κέρδη οι εργαζόμενοι που περνούν στην ανεργία. Παντού στον καπιταλισμό οι ίδιες συνταγές.

Σάββατο 28 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ