Σταθερά στη ρότα της «υπερπαραγωγής» των ματωμένων πλεονασμάτων συνεχίζει η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, με άξονες τη διαρκή συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας καθώς και στη διεύρυνση της φοροληστείας, που θα απογειωθεί τους επόμενους μήνες με τη συγκέντρωση των χαρατσιών, του φόρου εισοδήματος κ.ά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,
στο 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης) του 2017 οι κρατικές δαπάνες είναι χαμηλότερες κατά 1,56 δισ. ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον προβλεπόμενο στόχο που είχε τεθεί, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
-- Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 28,66 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 30,2 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά 1,6 δισ. ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο.
-- Το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους περικόπηκε εκ νέου κατά 309 εκατ. ευρώ (στα 191 εκατ. από 500 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι), δηλαδή με περαιτέρω καρατόμηση της τάξης του 62%.
-- Οι συνολικές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο 7μηνο έχουν απορροφήσει σχεδόν το 60% των ποσών που έχουν προβλεφθεί για ολόκληρο το φετινό 12μηνο. Την ίδια ώρα, όπως άλλωστε προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό η κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ είναι μηδενική (από 1,4 δισ. πέρυσι), για τον ΕΟΠΥΥ έχει συρρικνωθεί στα 178 εκατ. (από 306 εκατ.), ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις του ΟΓΑ, όπου η κρατική επιχορήγηση κατακρεουργήθηκε στα 102 εκατ. (από 1,9 δισ.) και του ΟΑΕΕ με μηδενική επιδότηση στο φετινό 4μηνο (από 365 εκατ. πέρυσι).
-- Το σύνολο των εσόδων του «τακτικού προϋπολογισμού» (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) εμφανίζεται στα 26,25 δισ. ευρώ, ενώ παρά τα διαδοχικά μέτρα της φοροληστείας απέναντι στο λαό, ρυθμοί κόπωσης καταγράφονται στη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων, εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους και τα χαράτσια
-- Σε αυτό το πλαίσιο, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε περίπου στα 6 δισ. (αντίστοιχα με περυσινά επίπεδα) και με αρνητική «απόκλιση» από το στόχο κατά 403 εκατ. Θυμίζουμε, ότι, σχεδόν 1 στα 3 νοικοκυριά δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος που έληξε τον Ιούλη. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται 671.000 φορολογούμενοι με απλήρωτους φόρους ύψους 340 εκατ. ευρώ, που θα χαρακτηριστούν στη συνέχεια ως «ληξιπρόθεσμα».
-- Η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 14,8 δισ. ευρώ (από 14,2 δισ. πέρσι), με υπέρβαση ύψους 230 εκατ. σε σχέση με το στόχο. Θυμίζουμε ότι από τον Γενάρη φέτος ξεκίνησαν οι νέες μαζικές ανατιμήσεις για μια σειρά από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
-- Το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται σε 3 δισ. ευρώ, και μάλιστα με υπέρβαση ύψους 926 εκατ. σε σχέση με το στόχο, κυρίως ως απότοκο της κατακρεούργησης των κονδυλίων για τις κοινωνικές ανάγκες.
-- Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και τα ποσά για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους) καταγράφει έλλειμμα ύψους 1,35 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,7 δισ. πέρυσι.
Διεργασίες για την «αναπτυξιακή τράπεζα»
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση της «αναπτυξιακής τράπεζας». Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, συναντήθηκε χτες με τη διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, με την οποία συζήτησε και για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα θέματα αυτά αποφασίστηκε η δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας (υπουργείου Οικονομίας και τραπεζιτών). Παράλληλα, το νομοσχέδιο για την «αναπτυξιακή τράπεζα» αναμένεται να παρουσιαστεί περί τα τέλη Σεπτέμβρη.
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017