Με μαζική συμμετοχή σωματείων και συνδικαλιστών, αγωνιστικών συσπειρώσεων και Λαϊκών Επιτροπών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού της 1ης Μάη και του ηρωικού ξεσηκωμού των εργατών το Μάη του ’36. Το περιεχόμενο του φετινού γιορτασμού συνδέει την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις εξελίξεις στην περιοχή, με την κατάσταση της εργατικής τάξης και τα προβλήματα της.
Η σύσκεψη ξεκίνησε με προβολή βίντεο αφιερωμένο στη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, κάνοντας σαφές ότι «η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις εξελίξεις στην περιοχή μας είναι άρρηκτα δεμένη με την κατάσταση της εργατικής τάξης, τα προβλήματά της, τις διεκδικήσεις της. Η μάχη για το μεγάλο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι ζήτημα ανάσας, ζήτημα επιβίωσης της εργατικής τάξης».
Η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη ορίστηκε στις 10 το πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ ανακοινώθηκε και πλούσιο πρόγραμμα κεντρικών δράσεων των Σωματείων που θα κορυφωθεί με τη συμμετοχή στην πορεία Ειρήνης που διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ στις 13 Μάη.
Αναλυτικά προγραμματίζεται:
- Παρασκευή 20 Απρίλη: Πανεξόρμηση των συνδικάτων στις ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.
- Στις 24 - 25 Απρίλη: Κοινές εκδηλώσεις Σωματείων και Συλλόγων Σπουδαστών και μαθητών νυχτερινών σχολείων.
- Πέμπτη 26 Απρίλη: Μαζικές πικετοφορίες σε Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη.
- Σάββατο 28 Απρίλη: Μαζικές παρεμβάσεις στις λαϊκές αγορές.
- Σάββατο 5 Μάη: Ιστορικός περίπατος των Σωματείων, με αφετηρία το χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36.
- Τετάρτη 9 Μάη: Κατάθεση στεφάνων στο χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36 στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.
Επίσης, αποφασίσθηκε συμμετοχή στις εκδηλώσεις της ΕΔΥΕΘ: Λαϊκό Δρόμο στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη (Κυριακή 6 Μάη) και Πορεία Ειρήνης (Κυριακή 13 Μάη).
Εισηγητικά ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι το περιεχόμενο της φετινής Πρωτομαγιάς δεν ανοίγει για πρώτη φορά, καθώς αντίστοιχος σχεδιασμός είχε ξεδιπλωθεί και πέρσι, στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Βαλκανικού Διήμερου που έγινε στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα: «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση, προσφυγιά».
«Μέσα από αυτήν τη δράση, αναδείχθηκε η συμφωνία και η δέσμευση των εκπροσώπων μεγάλων Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών από πολλές χώρες της Μεσογείου να εργαστούν στη βάση της φιλίας μεταξύ των γειτονικών λαών και στην προσπάθεια ακύρωσης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των αστικών τους κυβερνήσεων», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι «σήμερα, με τις κλιμακούμενες εξελίξεις, το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, χρειάζεται να πάρουμε επείγοντα πρόσθετα μέτρα, που να μην περιοριστούν μόνο για την Πρωτομαγιά, αλλά να σταθεροποιηθούν για τη συνέχεια».
Τόνισε ότι «η συγκέντρωση της 1ης Μάη πρέπει να αποτελέσει πρώτο σταθμό, μαζικό, μαχητικό, δυναμικό, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και εναρκτήριο λάκτισμα για την άνοδο των αγώνων, των διεκδικήσεων στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, για την ανασύνταξη του κινήματος».
Αναφερόμενος στην πείρα που αναδείχτηκε το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε: «Έχουμε ανοίξει μια σειρά μέτωπα με επιτυχία απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στον εργατοπατερισμό σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και μεγάλες Ομοσπονδίες. Από το μέτωπο για τις ΣΣΕ, ενάντια στους πλειστηριασμούς, για μαζικούς διορισμούς σε Παιδεία, Υγεία, ενάντια στην απλήρωτη δουλειά, για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις. Ξεχωρίζουμε τη μάχη που δώσαμε για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος, ενάντια στα “αναπτυξιακά συνέδρια” - φιέστες της κυβέρνησης στην περιοχή μας και την πάλη για την αποκάλυψη του ψευδεπίγραφου συνθήματος της «δίκαιης ανάπτυξης».
Ο Λ. Στολτίδης σημείωσε ότι «σε γενικές γραμμές δώσαμε ικανοποιητικά την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια αποκαλύπτοντας το αφήγημα της δίκαιης ανάπτυξης, αλλά και προβάλλοντας τις δικές μας διεκδικήσεις. Μέσα σε λίγες μέρες έγινε ένα μεγάλο σχετικά άνοιγμα. Είναι θετικό ότι έγινε προσπάθεια εξειδίκευσης κατά χώρο, κρατώντας τον γενικό άξονα για το ιδεολόγημα της ανάπτυξης». (...) Αυτή η πάλη μάς έφερε πιο κοντά σε εργαζόμενους, ενίσχυσε τους δεσμούς σωματείων που πρωτοστάτησαν στην πάλη. Επίσης, η κόντρα με τον εργατοπατερίστικο μηχανισμό της νοθείας και του εκφυλισμού σε μια σειρά σωματεία, η μαχητικότητα και η συνέπεια που δείξαμε, όλα αυτά έχουν δημιουργήσει δυνατότητες για να απεγκλωβιστούν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές».
Τόνισε ότι «ένα πράγμα τρέμουν οι αστοί και τα κάθε λογής τσιράκια τους (αριστερά, δεξιά, φασιστοειδή και εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός). Τον ταξικό εργατικό πόλο. Που σε περίοδο ειρήνης δεν θα επιτρέψει να περνά η άγρια εκμετάλλευση αναπάντητη, οργανώνοντας την τάξη μας για την αντεπίθεση. Αλλά και σε καιρό πολέμου δεν θα ανεχτεί ούτε τα σχέδια ξένων συμφερόντων στη χώρα μας, αλλά ούτε και τα αλισβερίσια μιας χούφτας εγχώριων μεγαλοσυμφερόντων που μπορεί να οδηγήσουν και σε ανταλλάγματα με απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων, κάτι που έχει αποδείξει η αστική τάξη της χώρας μας ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να κάνει. Δεν θα επιτρέψει επίσης να γίνεται η χώρα μας διάδρομος επίθεσης εναντίον γειτονικών λαών».
Ο Λ. Στολτίδης κάλεσε σε ετοιμότητα για νέα αγωνιστική απάντηση και με απεργιακή κινητοποίηση στη νέα επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και για την κλιμάκωση της πάλης των κλάδων που έχουν βγει στον αγώνα, όπως οι Οικοδόμοι.