Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Πρέβεζα

Συνεχίστηκαν και σήμερα Πέμπτη, οι κινητοποιήσεις των μαθητών σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στο Ηράκλειο Κρήτης, μαθητές του 1ου και του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και πορεία στο κέντρο της πόλης με κατάληξη το δημαρχείο Ηρακλείου όπου παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Είναι χαρακτηριστική η αυξημένη συμμετοχή των μαθητών
στις γενικές συνελεύσεις των σχολείων τους, στις αποφάσεις των μαθητικών συμβουλίων για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο Νέο Λύκειο, την τράπεζα θεμάτων, για τις σοβαρές ελλείψεις σε καθηγητές και συνολικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πάνω από 30 σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη στο Νομό Ηρακλείου.
Η ωριμότητα στις αποφάσεις και η αγωνιστικότητα των μαθητών έχει κινητοποιήσει και τον κατασταλτικό μηχανισμό της κυβέρνησης. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και οι διευθυντές προσπαθούν να απειλήσουν τους μαθητές και τους γονείς με το επιχείρημα ότι "με τις κινητοποιήσεις χάνονται διδακτικές ώρες", ενώ την ίδια στιγμή δε λένε κουβέντα για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, για τις διδακτικές ώρες που χάνονται λόγω της σημαντικής έλλειψης καθηγητών.
Ταυτόχρονα ψάχνουν προσχήματα για εισαγγελικές παρεμβάσεις, για να βάλουν σε εφαρμογή μέτρα καταστολής, όπως στην περίπτωση του Γενικού Λυκείου Χερσονήσου, όπου η αστυνομία εισέβαλλε στο σχολείο, ενώ στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε και συνάντηση της προϊσταμένη της Εισαγγελίας με αξιωματικό της τοπικής ΕΛ.ΑΣ με θέμα την αντιμετώπιση των καταλήψεων.
Τόσο οι μαθητές όσο οι γονείς δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μετά το μαζικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο και την παράσταση διαμαρτυρίας των σχολείων των Μοιρών στο δημαρχείο της Φαιστού τις προηγούμενες μέρες, τα σχολεία που βρίσκονται σε κινητοποίηση και η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου καλούν σε συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.
Στην Πρέβεζα
Μία από τις μαζικότερες πορείες πραγματοποίησαν οι μαθητές προς το Δημαρχείο και στη συνέχεια προς τα Δικαστήρια της πόλης. 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, ο εισαγγελέας κάλεσε τους εκπροσώπους των 15μελών των σχολείων που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να τους «νουθετήσει» και μεταξύ άλλων τους είπε ότι τα αιτήματά τους δεν θα ικανοποιηθούν με την κατάληψη, ενώ τους έθεσε το ερώτημα ποιος θα φέρει την ευθύνη αν σημειωθούν στα κατειλημμένα σχολεία ζημιές ή έκτροπα.
Σε ανακοίνωση της η  Τομεακή Οργάνωση Πρέβεζας - Λευκάδας της ΚΝΕ σημειώνει  ότι αυτή η κίνηση προκαλεί ερωτήματα και δικαιολογημένες αντιδράσεις, καθώς τα αιτήματα των μαθητών είναι γνωστά και δεν λείπει η ενημέρωση από την εισαγγελική αρχή. «Κανένας μαθητής δεν χρειάζεται να παρουσιάζεται στον εισαγγελέα και να απολογείται επειδή συλλογικά με τους συμμαθητές του επέλεξε το δρόμο του αγώνα, επειδή αντιστέκεται στην αντιλαϊκή πολιτική που διαλύει τα όποια ψήγματα δωρεάν Παιδείας έχουν απομείνει», τονίζει η ΤΟ Πρέβεζας - Λευκάδας της ΚΝΕ και καλεί να μην περάσουν οι προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών.