Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.: Απαράδεκτη απόφαση - «πράσινο φως» για απολύσεις εγκύων

Με μια απαράδεκτη απόφαση, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) ανοίγει το δρόμο για νέες αντεργατικές ανατροπές, αυτήν τη φορά σε βάρος των εγκύων εργαζόμενων γυναικών, καθώς «νομιμοποιεί» την απόλυσή τους από επιχειρήσεις που υλοποιούν πρόγραμμα ομαδικών απολύσεων.

ΠΑΜΕ: Καμία απόλυση εγκύου, με καμία δικαιολόγηση
«Η ΕΕ "εγκυμονεί" τη βαρβαρότητα», σχολιάζει το ΠΑΜΕ με αφορμή την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.
Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Για τους εργοδότες η προστασία της μητρότητας είναι κόστος και για αυτό η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της συστηματικά παίρνουν μέτρα για να ξηλώσουν και αυτό το τελευταίο μέτρο προστασίας που έχει απομείνει.
Μέχρι σήμερα, ακόμη και με την τυπική προστασία της μητρότητας από το νόμο, οι εργοδότες αξιοποιώντας το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν επιβάλει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και διατηρεί και επεκτείνει η σημερινή, έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε γκέτο. Η νέα εργαζόμενη και συνολικά η νέα γενιά της εργατικής τάξης έρχεται αντιμέτωπη με την εργοδοτική τρομοκρατία, το φόβο της ανεργίας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που ήδη αποτελούν μια εφιαλτική πραγματικότητα.
Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων, αλλά και του κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού περί "ευρωπαϊκού κεκτημένου" αποδεικνύονται "λάκκος με λιοντάρια" όπου οι εργαζόμενοι θυσιάζονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Η προστασία των νέων μητέρων στη μητρότητα, τα δικαιώματα των εργαζομένων κατακτήθηκαν μέσα από τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Δεν μας χαρίστηκαν από τα δικαστήρια, τις κυβερνήσεις και την ΕΕ και δεν θα τους τα παραδώσουμε.
Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων, είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για τα συνδικάτα, που πρέπει να επιβληθεί και μέσω Συλλογικών Συμβάσεων.
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις άμεσα να καταγγείλουν την απαράδεκτη αυτή εξέλιξη. Να παρθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των νέων εργαζομένων και μαζικά να απαιτήσουμε την προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων. Καμία απόλυση εγκύου, με καμία δικαιολόγηση».
ΟΓΕ: Ενα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία και τη μητρότητα
Την απόφαση του ΔΕΕ και το σκεπτικό της καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
«Η απόφαση προστίθεται στα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχονται τα δικαιώματα των γυναικών τόσο στη μητρότητα όσο και την εργασία από τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, τους θεσμούς και τα όργανά τους, που με τους νόμους, τις Οδηγίες και τις αποφάσεις τους φροντίζουν να είναι τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων "λυμένα" ώστε να ξεφορτώνονται ό,τι θεωρείται "κόστος" και βαρίδι για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή προστίθεται στις απολύσεις εγκύων που γίνονται ακόμα και κατά παράβαση της νομοθεσίας, στα «ιδιωτικά συμφωνητικά» με τα οποία εργοδότες ζητούν από τις υποψήφιες εργαζόμενες να δεσμευτούν πως δεν θα δημιουργήσουν οικογένεια, στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν κάθε λίγους μήνες και δεν ανανεώνονται ποτέ όταν μια εργαζόμενη μείνει έγκυος.
«Αποδεικνύεται ακόμα μία φορά ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων και οι ευρωενωσιακές Οδηγίες όχι μόνο δεν διασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών, αλλά τα τσακίζουν, με γνώμονα τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά τα δικαιώματα μπορούν να κατακτηθούν μόνο με την αγωνιστική διεκδίκηση και πάλη των γυναικών μέσα από τα εργατικά σωματεία, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα», καταλήγει η ΟΓΕ.
Αμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που κατήγγειλε την απόφαση και κατέθεσε σχετική Ερώτηση στην Κομισιόν.
Η απόφαση του ΔΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, αφορά απόλυση εργαζόμενης εγκύου από την ισπανική επιχείρηση «Bankia» το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων. Η απολυμένη προσέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο όμως δικαίωσε την επιχείρηση. Η εργαζόμενη άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε από το ΔΕΕ «να ερμηνεύσει την απαγόρευση απόλυσης εγκύων εργαζομένων, που προβλέπεται στην Οδηγία 92/85 για την υγεία και την ασφάλεια των εγκύων εργαζομένων, στο πλαίσιο διαδικασίας ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της Οδηγίας 98/59 για τις ομαδικές απολύσεις».
Απαντώντας στο προδικαστικό ερώτημα του ισπανικού δικαστηρίου, το ΔΕΕ θεωρεί ότι «η Οδηγία 92/85 δεν αντιτίθεται σε εθνική ρύθμιση η οποία επιτρέπει την απόλυση εγκύου εργαζόμενης στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων». Και αναφέρει: «Απόφαση περί απολύσεως που λαμβάνεται κατά την περίοδο από την έναρξη της εγκυμοσύνης μέχρι τη λήξη της άδειας μητρότητας για λόγους που δεν συνδέονται με την κατάσταση εγκυμοσύνης της εργαζόμενης δεν αντιβαίνει στην Οδηγία 92/85, εφόσον ο εργοδότης δικαιολογεί δεόντως την απόλυση γραπτώς και η απόλυση της οικείας εργαζόμενης γίνεται δεκτή από τη νομοθεσία και/ή την πρακτική του συγκεκριμένου κράτους - μέλους».
Η ίδια η Οδηγία, που αφορά υποτίθεται την προστασία των εγκύων (92/85), προβλέπει ότι οι απολύσεις εγκύων απαγορεύονται «εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν συνδέονται με την κατάστασή τους» και το ΔΕΕ, επικαλούμενο το ορθάνοιχτο αυτό «παράθυρο», έκρινε ότι η απόλυση εμπίπτει στις περιπτώσεις αυτές.
Στην πράξη, ανοίγει την πόρτα για «νομιμοποίηση» των απολύσεων και γι' αυτήν την ομάδα εργαζομένων, όχι μόνο στις ομαδικές απολύσεις, αλλά και μεμονωμένα, αρκεί οι επιχειρήσεις να μην τις απολύουν ως έγκυες, αλλά να επικαλούνται οποιονδήποτε άλλο λόγο...