Σάββατο 5 Μαΐου 2018

ΕΔΥΕΘ:5ος Αγώνας Δρόμου στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη,την Κυριακή 6 Μάη

Η ΕΔΥΕΘ οργανώνει φέτος τον 5ο Αγώνα Δρόμου Ειρήνης, αφιερωμένο στη μνήμη του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, αγωνιστή ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, Αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ο 5ος αγώνας δρόμου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στις 6 Μάη και θα ξεκινήσει στις 19.00 από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ενώ διαμέσου της Νέας Παραλίας, του Λευκού Πύργου και της Λεωφόρου Νίκης θα καταλήξει στην Κεντρική Πύλη του Λιμανιού (Κουντουριώτου και Σαλαμίνος).
«Τρέχουμε και βαδίζουμε ενάντια στους πολέμους και το σύστημα που τους γεννά. Κανεις εφησυχασμός - κανένας εφησυχασμένος! 
Τιμούμε τον Μαραθωνοδρόμο και Αγωνιστή της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη».
Η όλη απόσταση είναι 5.000 μ., αλλά θα υπάρχει και μία εναλλακτική,μικρότερη διαδρομή από το Λευκό Πύργο έως την Κεντρική Πύλη του Λιμανιού μήκους 1.500 μ.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Ο αγώνας γίνεται με τη στήριξη του ΕΑΣ-ΣΕΓΑΣ, της ΕΠΣΜ, της ΕΚΑΣΘ και άλλων αθλητικών φορέων, κοινοτήτων απεξάρτησης, όπως το ΚΕΘΕΑ, μαζικών και κοινωνικών οργανώσεων του λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης. Δεν αποτελεί μόνο αθλητική - αγωνιστική διοργάνωση, αλλά και μαζική, κοινωνική εκδήλωση με σκοπό να εκφραστεί η θέληση του λαού και της νεολαίας της πόλης μας υπέρ της ειρήνης, ενάντια στους πολέμους και το σύστημα που τους γεννά.
Για δηλώσεις συμμετοχής και άλλες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ΕΔΥΕΘ και στις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, στη διεύθυνση eedyethess@gmail.com και στα τηλέφωνα 697.979.8500 & 698.723.5644
Πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο site της ΕΕΔΥΕ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ σημειώνει:

«Στη "γειτονιά μας" -μετά τη νέα επίθεση των δυνάμεων των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας- ακούγονται εκκωφαντικά πλέον τα "τύμπανα" ενός νέου, γενικευμένου πολέμου. Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος έχουν μετατραπεί σε θάλασσες συγκέντρωσης τεράστιων ναυτικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ο λαός της Συρίας βρίσκεται μπροστά σ' ένα νέο αιματοκύλισμα με απρόβλεπτες τις συνέπειες και τις διαστάσεις, που αυτό μπορεί να έχει για τους λαούς όλης της περιοχής.
Στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο "κονταροχτυπιούνται" ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, για να εξασφαλίσει ο καθένας καλύτερες θέσεις και μεγαλύτερα κέρδη για τις δικές τους επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό προωθείται ταχύτατα η απόφαση ολοκλήρωσης της ΝΑΤΟποίησης της περιοχής. Αυτό που ενδιαφέρει ΗΠΑ και ΕΕ, είναι η γρήγορη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κόντρα στα μελλοντικά προβλήματα, που αυτή η ένταξη μπορεί να δημιουργήσει αύριο για τους λαούς μας. Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά αυτές τις αποφάσεις χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.
Αυξάνει επικίνδυνα η τουρκική επιθετικότητα ενάντια στην Ελλάδα σε στεριά και θάλασσα, καθώς επίσης και ενάντια στην Κύπρο, στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου. Οι συνεχόμενες παραβιάσεις του θαλάσσιου και εναέριου χώρου, οι αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά και νησίδες, η ανοικτή αμφισβήτηση των Διεθνών Συμφωνιών, που καθαρίζουν τα σύνορα των χωρών της περιοχής, η σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο εμβολισμός της ελληνικής ακταιωρού και πολλά άλλα, δημιουργούν ένα πολύ επικίνδυνο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Με τη διαχρονική ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, όλη η Ελλάδα μετατρέπεται σήμερα σε μία απέραντη ΝΑΤΟική βάση, σε ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς και χώρες. Για την περιβόητη "στρατηγική αναβάθμιση" της χώρας και την προώθηση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, κόντρα στα αντίστοιχα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης και όχι μόνο, τίθεται σε κίνδυνο το ειρηνικό μέλλον του λαού και της νεολαίας μας.
Σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς, οι λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα! Οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους. Έχουν τα ίδια προβλήματα και έχουν συμφέρον μαζί να τα λύσουν.
Είναι βαριές οι ευθύνες όσων εφησυχάζουν το λαό και τη νεολαία μας για τους κινδύνους, που δημιουργούνται!».