Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης (VIDEO)

Τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ως απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται ανέδειξαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης μετά και την κινητοποίησή τους την Τετάρτη στα γραφεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

«Εναντιωνόμαστε στη λογική και της σημερινής κυβέρνησης, ότι οι συνταξιούχοι είναι κόστος που το πληρώνουν οι νέες γενιές και καταγγέλλουμε την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε στους "θεσμούς" ότι θα πάψουμε να είμαστε κόστος, επειδή δεν θα ζούμε πολύ μετά τα 70 μας χρόνια. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους και να διεκδικούμε ένα αποκλειστικό σύστημα Υγείας, σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακο, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών μας στον κλάδο Υγείας και απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης από τους ιδιώτες» τόνισαν μεταξύ άλλων.
Έκαναν γνωστό ότι δεν θα ανεχθούν την εμπλοκή των ιδιωτών «ευεργετών» -όλων αυτών των «πρόθυμων» στην παροχή υπηρεσιών Υγείας- που μέσω «δωρεών», εκτός από την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, υπηρετεί και το στόχο της διάσπασης του ενιαίου συστήματος Υγείας που προωθούν ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση.
Ξεκαθάρισαν ότι τα νοσοκομεία «δεν μπορεί να βγαίνουν στη ζητιανιά για να φτιάξουν χειρουργεία, να αγοράσουν εξοπλισμό ή να συντηρήσουν τα κτίρια που στεγάζονται, επειδή το υπουργείο δεν δίνει χρήματα».
Ο Βασίλης Ρέβας, Β΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα», σημείωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που συνταξιουχικές Οργανώσεις αναδεικνύουν τις ανάγκες τους για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας και αυτό επειδή και πριν από την καπιταλιστική κρίση, αλλά κυρίως κατά τη διάρκειά της, τα τελευταία δέκα χρόνια, οι υπηρεσίες αυτές, που τόσο έχουμε ανάγκη, είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένες και σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτες.
Θεωρούμε ότι η παροχή υπηρεσιών Υγείας για την πλήρη κάλυψη των αναγκών μας δεν είναι απλά μία υποχρέωση της πολιτείας προς τους συνταξιούχους, αλλά ένα αναφαίρετο δικαίωμα που το έχουμε πληρώσει σε ολόκληρη τη διάρκεια του εργασιακού μας βίου, τότε που οι υπηρεσίες αυτές πολύ λίγο μας ήταν αναγκαίες και εξακολουθούμε να το πληρώνουμε κάθε μήνα από τον πενιχρό συντάξιμο μισθό μας μέσω της εισφοράς του 6% που μας παρακρατείται και από την κύρια και από την επικουρική μας σύνταξη».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προκύπτει ότι για το 2019 προβλέπονται τα ίδια κονδύλια με το 2018, τα οποία ήταν μειωμένα κατά 363 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2017, μια μείωση που προστέθηκε στην κατά 25,2% μείωση των κονδυλίων που προβλέπονταν για το 2016. Μαζί με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στον ΕΟΠΠΥ, οι περικοπές φτάνουν τα 683 εκατ. ευρώ.
Σαν αντίβαρο σε αυτές τις μειώσεις των κρατικών κονδυλίων λειτουργεί η αύξηση των εσόδων του ΕΟΠΠΥ από την αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας, που υπολογίζεται στα 717 εκατ. ευρώ. Επιπλέον τις μειώσεις των κρατικών κονδυλίων για την Υγεία έρχεται να καλύψει και η νομοθετημένη πλέον δυνατότητα της Τοπικής Διοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, να χρηματοδοτεί τη δημιουργία και τον εξοπλισμό Μονάδων Υγείας, τη μισθοδοσία του προσωπικού τους, την παροχή επιδομάτων σε χρήμα και σε είδος, σαν κίνητρα κυρίως σε γιατρούς των περιφερειακών άγονων περιοχών, με προοπτική την αντικατάσταση της κρατικής δαπάνης με επιπλέον τοπική φορολογία.
Όπως κατήγγειλε ο Β. Ρέβας, τέτοιες δράσεις έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 και μία σειρά από δήμους, οι οποίοι συμμετέχουν στο διαδημοτικό δίκτυο Υγείας και έχουν ιδρύσει ΚΕΠ Υγείας (δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη), Δημοτικά Ιατρεία (δήμος Θεσσαλονίκης στην Τριανδρία), σειρά από Κοινωνικά Ιατρεία σε συνεργασία με ΜΚΟ και πολυδύναμα Ιατρεία (δήμος Συκεών - Νεάπολης).
Εξάλλου σε συναντήσεις που είχαν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης με διοικητές νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης («Ιπποκράτειο», «Γεννηματάς», «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ) και συζητώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες Υγείας που διοικούν, ένα στοιχείο που αναδείχθηκε έντονα, πέρα από τα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό, ήταν η κάλυψη σε εξοπλισμό, ίδρυση νέων μονάδων και συντήρηση των κτιρίων από ιδιώτες «δωρητές», όπως ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», «Ιβάν Σαββίδης», κλπ.
Ο Β. Ρέβας σημείωσε πως «θεωρούμε ότι η παρέμβαση αυτή των ιδιωτών με τη μορφή "δωρεών", με δαπάνη ενός ελάχιστου μέρους των τεράστιων κερδών που αποκομίζουν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, συνδέεται και με τα μέτρα στήριξής τους από το κράτος, όπως φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις, ζεστό χρήμα και κάθε είδους επιδοτήσεις, τα οποία και πάλι πληρώνουν οι εργαζόμενοι, αλλά και με τις μελλοντικές εξυπηρετήσεις που προσδοκούν από τις αστικές κυβερνήσεις της χώρας μας.
Εξάλλου επιδίωξη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής είναι να συμφιλιωθούν τα λαϊκά στρώματα με την αντίληψη, ότι από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών μπορεί να περισσέψει και κάποιο ψίχουλο για αυτούς, να θεωρούν τις κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες όχι σαν δικαίωμά τους, αλλά ως αντικείμενο φιλανθρωπίας, ότι η Υγεία είναι ατομική και όχι κοινωνική ευθύνη».
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διοικητών των νοσοκομείων να μας περιγράψουν μία κατάσταση δύσκολη μεν, διαχειρίσιμη δε, η κατάσταση που λειτουργούν τα νοσοκομεία, λόγω της υποχρηματοδότησής τους, για πολλά από αυτά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οριακή».
Ενδεικτικά μάλιστα στάθηκαν σε συγκεκριμένα παραδείγματα από τα νοσοκομεία, καθώς και τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΟΜΥ της Περιοχής.
Εκτίμηση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και της Θεσσαλονίκης είναι ότι το πρόβλημα στην Υγεία, αν και έχει οικονομική βάση, δεν είναι οικονομικό, δεν οφείλεται στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Είναι πολιτικό και εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ για τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο πανευρωπαϊκού ασφαλιστικού συστήματος, το λεγόμενο PEPP, το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το πανευρωπαϊκό ασφαλιστικό προϊόν, που περιλαμβάνει και την Υγεία, θα πωλείται από ασφαλιστικές εταιρείες, θα είναι απολύτως ανταποδοτικό, χωρίς καμία κρατική εγγύηση και με τις εισφορές των εργαζομένων να πηγαίνουν στα χρηματιστήρια, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διασφάλισή τους και όπου οι οικογένειες των ασθενών και οι ασθενείς, αντί να διεκδικούν λύσεις από το κράτος, θα αναλαμβάνουν οι ίδιοι ατομικά την «αυτοδιαχείριση» της ασθένειάς τους.
Στην διάρκεια της συνέντευξης επίσης σε χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατάστασης που επικρατεί στάθηκαν οι Γιώργος Κουτουνίδης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Θεσσαλονίκης, η Μαρία Τσίγκα, γγ του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ο Χρήστος Σαλονικιός, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Βασίλης Ρέβας έκανε αναφορά στην τοποθέτηση του συνταξιούχου, ο οποίος προσέφυγε στα δικαστήρια και δικαιώθηκε και τώρα αναμένεται το Εφετείο ότι «όσοι μιλούν για πολιτική λύση είναι κομματόσκυλα». Όπως σημείωσε ο Β. Ρέβας, «εμείς δεν κρύψαμε ποτέ την πολιτική μας ταυτότητα. Τις θέσεις μας τις έχουμε καταθέσει με υπομνήματα στα αρμόδια υπουργεία και στην κυβέρνηση. Στο δημόσιο λόγο πρέπει κανείς να είναι πιο προσεκτικός. Γιατί μπορεί να πει κανείς ότι σε όλο αυτό το παιχνίδι που παίζεται, κάποιος μπορεί να είναι συμμέτοχος για να κάθεται ο κόσμος στον καναπέ του και να μη διεκδικεί μια πολιτική απόφαση».