Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Απεργία των εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο» σε όλη τη χώρα,την Τρίτη 1η Δεκέμβρη

Σε απεργία κατέρχονται, την Τρίτη 1η Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι στο «Μαρινόπουλο» σε όλη τη χώρα, ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο καταστημάτων.
Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ» - «Μαρινόπουλος» - «Ντία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ,) σε ανακοίνωσή της ενόψει της απεργίας, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Εργαζόμενοι στα καταστήματα, στις αποθήκες, τα γραφεία της "Μαρινόπουλος ΑΕ"
Απεργούμε και δίνουμε μαζική, αποφασιστική απάντηση στην εργοδοσία.
Τα τελευταία χρόνια, οι μισθοί μας δέχτηκαν μεγάλες μειώσεις, κόπηκαν τα επιδόματα, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις γενικεύτηκαν εις βάρος της 8ωρης εργάσιμης ημέρας και της σταθερής εργασίας. Εργαζόμαστε με την απειλή της απόλυσης, του κλεισίματος των καταστημάτων, ενώ ζούμε ήδη με το μεγάλο βραχνά της ανεργίας στις οικογένειές μας.
Η εταιρία "Μαρινόπουλος ΑΕ" την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης γιγαντώθηκε. Παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά, από τη θέση που κατέχει. Εκείνη κρίνει σε μεγάλο βαθμό τους μισθούς, τα ωράρια, τις τιμές στα ράφια, τους όρους λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Είναι ένα από τα μονοπώλια στον τομέα του φαρμάκου.
Σήμερα προχωράει σε αναδιαρθρώσεις, που είναι συμβιβασμός μεταξύ των τραπεζών και "Μαρινόπουλου", για να πάρει νέα δάνεια, να επανέλθει σε τροχιά κερδοφορίας το 2016.
Για να προχωρήσει στις αναδιαρθρώσεις μειώνει το κόστος. Για να έχει περισσότερα κέρδη, κλείνει καταστήματα. Τρομοκρατεί εργαζόμενους για να δεχτούν "οικειοθελή αποχώρηση", κάνει απολύσεις, προχωρά σε νέα μείωση στους μισθούς των εργαζόμενων κατά 8%.
Η πλειοψηφία του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, γνώριζε τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, με την οποία είχε συναντήσεις τον περασμένο Ιούνη και Ιούλη. Παρόλα αυτά, δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους απάντηση στην επίθεση.
Αποδέχεται τη λογική της εργοδοσίας, ότι χρειάζεται να επανέλθει σε τροχιά κερδοφορίας, αυτό σημαίνει εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, με τσακισμένους μισθούς, με το κεφάλι σκυμμένο, έτοιμοι να δεχτούν τα πάντα, αρκεί να μην κλείσει η εταιρία.
Καλλιεργούν τη λογική ότι "δεν γίνεται τίποτα", "δε συμμετέχουν οι εργαζόμενοι", σπέρνουν την απογοήτευση, οδηγούν τους εργαζόμενους στην αγκαλιά τις εργοδοσίας, για να περνάει χωρίς αντιδράσεις ο σχεδιασμός της.
Αυτή είναι η συμβολή τους, παραδίδουν τους εργαζόμενους στο πιάτο τις εργοδοσίας που κλείνει καταστήματα, απολύει εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα και δεν κουνιέται φύλλο.
Θα το επιτρέψουμε;».
Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρη την ανακοίνωση της ΔΑΣ

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ