Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Στοχοποιούν τα ΒΑΕ και συζητάνε νέα μείωση συντάξεων

Το Ασφαλιστικό παραμένει στο επίκεντρο των μεθοδεύσεων κυβέρνησης και κουαρτέτου, καθώς ξανάρχισαν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ενώ το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νέου νόμου είναι για το τέλος Νοέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική ιδέα που προβλέπει το 3ο μνημόνιο για τη δημιουργία ενός μόνο Ταμείου για τις κύριες
συντάξεις παραμένει σε ισχύ, ενώ προκρίνεται και η ύπαρξη ενός επικουρικού ταμείου.
Ταυτόχρονα, πέραν της πρόσφατης σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που ήδη ψηφίστηκε, τίθεται ζήτημα και για περαιτέρω περιορισμό των λεγόμενων «πρόωρων συντάξεων». Σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς πλέον έχουν καταργηθεί όλα τα καθεστώτα που προέβλεπαν ειδικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης μικρότερα των γενικών ορίων που ισχύουν, αυτό μπορεί να σημαίνει την κατάργηση των εξαιρέσεων που επαναδιατυπώθηκαν και στον τελευταίο νόμο (π.χ. ΒΑΕ).
Αλλες πληροφορίες, τις οποίες διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας, αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το θέμα του υπολογισμού των συντάξεων, ώστε όποιος βγαίνει νωρίτερα από το 65ο έτος - για όσους δηλαδή ακόμα ισχύουν νέα και παλιά μεταβατικά όρια - να λαμβάνουν το 60% της σύνταξης, μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία των 65 ετών. Μόνο μετά τα 65 οι συνταξιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, χωρίς όμως και εδώ να διευκρινίζεται αν αυτό αφορά τους νέους συνταξιούχους, ή και αυτούς που ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις θα πρόκειται για μαχαιριά στους συνταξιούχους που θα εξαϋλώσει στην κυριολεξία ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις τους. Στην περίπτωση, μάλιστα, των νέων συνταξιούχων, θα πρόκειται για διπλό μαχαίρι, που έρχεται να προστεθεί στο 10% επιπλέον μείωση στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που νομοθετήθηκε μόλις τον περασμένο μήνα.
Με ανακοίνωσή του ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φράγκος, «διαψεύδει κατηγορηματικά ότι κατά τη συνομιλία του με οικονομικούς συντάκτες - μετά τη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών - αναφέρθηκε σε όρια ηλικίας και ποσοστά συντάξεων». Ομως, η διάψευση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καθησυχάσει τους συνταξιούχους, αφού έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης πέραν αυτής που ήδη επιβλήθηκε και για τρία επόμενα χρόνια, όπως ακριβώς έχει συνυπογράψει με το 3ο μνημόνιο.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015