Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων επιβάλλουν κυβέρνηση - κουαρτέτο



Πλαφόν στις δαπάνες των νοσοκομείων για φάρμακα και σταδιακή κατάργηση της προστασίας των τιμών στα γενόσημα και τα εκτός πατέντας φάρμακα συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2016 θα εφαρμόζεται και στα δημόσια νοσοκομεία ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής της φαρμακευτικής δαπάνης (claw back), που σημαίνει ότι αν η φαρμακευτική δαπάνη ξεπεράσει το ποσό που έχει
προϋπολογισθεί, τότε τη διαφορά δεν θα την καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά είτε το νοσοκομείο είτε οι φαρμακευτικές εταιρείες. Συνήθως, όταν επιβάλλεται το claw back, το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης περιορίζεται στο ύψος που προβλέπει ο ετήσιος προϋπολογισμός.
Συμφωνήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη να μειώνεται σταδιακά στα δημόσια νοσοκομεία καθώς για το 2016 θα είναι στα 570 εκατ. ευρώ, το 2017 στα 550 εκατ. ευρώ και το 2018 στα 530 εκατ. ευρώ.
Οι τιμές των φαρμάκων
Στη σταδιακή κατάργηση εντός δύο ετών του μηχανισμού προστασίας των τιμών στα γενόσημα και τα εκτός πατέντας φάρμακα κατέληξαν -σύμφωνα με τις πληροφορίες- η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Αυτό που έως σήμερα ίσχυε ήταν πως τα γενόσημα τιμολογούνταν στο 32,5% της τιμής των πρωτότυπων που ήταν εντός της πατέντας και η τιμολόγηση αυτή γινόταν σε φάρμακα που η τιμή τους ήταν πάνω από 7,8 ευρώ και δεν μπορούσε να πέσει κάτω απ' αυτήν. Τα εκτός πατέντας φάρμακα τιμολογούνταν στο 50% της τιμής του πρωτότυπου που ήταν εντός της πατέντας εφόσον υπήρχαν σε κυκλοφορία αντίστοιχα γενόσημα. Στην περίπτωση που δεν υπήρχε γενόσημο η τιμολόγηση γινόταν με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στα κράτη - μέλη της ΕΕ και σε φάρμακα που η τιμή τους ήταν πάνω από 12 ευρώ και δεν μπορούσε να πέσει κάτω απ' αυτήν.
Πλέον ανά έξι μήνες μέσω του δελτίου τιμών φαρμάκου το όριο της προστασίας θα μειώνεται και το 2017 θα καταργηθεί. Συγκεκριμένα, το 1ο εξάμηνο του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα εκτός πατέντας και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Στο 2ο εξάμηνο του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα εκτός πατέντας και 4 ευρώ για τα γενόσημα. Το 2017 στο 1ο εξάμηνο το όριο θα είναι 4,5 ευρώ για τα εκτός πατέντας και 3 ευρώ για τα γενόσημα και στο 2ο εξάμηνο το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για τα εκτός πατέντας και τα γενόσημα.
Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας καθώς θεωρεί ότι με την κατάργηση του μηχανισμού προστασίας θα χάσει έδαφος στον ανταγωνισμό με διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην αγορά φαρμάκου.