Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Παιδεία : Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σαρωτικό χτύπημα στη μόρφωση των παιδιών
  • Ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι ο βαθμός της Α' Λυκείου
  •  θα μετρά για την εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ
  • 9 ευρώ μεροκάματο στη μαθητεία για τους μαθητές των ΕΠΑΛ
Συντριπτικό χτύπημα στη μόρφωση των παιδιών του λαού μας έρχεται να δώσει το σχέδιο νόμου που αφορά στο Λύκειο και την Τεχνική Εκπαίδευση (ΤΕ), με βάση τα όσα διευκρίνισε χτες ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε σε πρωινή εκπομπή στο «Mega». 
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, η σχολική διαρροή για το 2012 από το Γυμνάσιο υπολογίζεται σε 14%. 
Μεταφράζοντας το ποσοστό, τουλάχιστον 20.000 παιδιά εγκαταλείπουν ακόμη και την υποχρεωτική εκπαίδευση. 
Οι χτεσινές διευκρινίσεις του υφυπουργού Παιδείας σκιαγραφούν τις στρατιές μαθητών που θα εγκαταλείψουν το σχολείο ή θα στραφούν στην ψευτοκατάρτιση και τη βαθιά εκμετάλλευση της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που έχει έτοιμο το υπουργείο Παιδείας ειδικά για το Λύκειο, ο υφυπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε ότι ο απολυτήριος βαθμός από την Α' Λυκείου θα μετράει για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, άρα οι μαθητές θα δίνουν επί της ουσίας 4 φορές εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον Σ. Κεδίκογλου, θα υπάρχει συντελεστής βαρύτητας διαφορετικός για κάθε τάξη:

Για την Α' Λυκείου
ο απολυτήριος βαθμός θα έχει 0,5 συντελεστή.

Για τη Β' Λυκείου ο απολυτήριος βαθμός θα έχει 0,7 συντελεστή.

Για τη Γ' Λυκείου ο απολυτήριος βαθμός θα έχει 0,9 συντελεστή.

Τα μαθήματα στην Α' Λυκείου θα είναι 100% γενικής παιδείας, στη Β' Λυκείου θα είναι 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης, 
ενώ στη Γ' Λυκείου θα είναι 20% γενικής παιδείας και 80% κατεύθυνσης.

Ο μαθητής θα μπορεί να λάβει απολυτήριο Λυκείου δίχως να είναι υποχρεωμένος να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις.

Αλλαγές προβλέπονται στο σχέδιο νόμου και για τις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα από 4 γνωστικά πεδία. 
Ωστόσο, κάθε ΑΕΙ θα έχει τη δυνατότητα να δίνει συντελεστή βαρύτητας σε μάθημα που θεωρεί σημαντικό. 
Υπάρχει κι άλλος συντελεστής που μοριοδοτεί με 1 μονάδα τον μαθητή που είχε καλύτερο αποτέλεσμα στις πανελλαδικές εξετάσεις από τους βαθμούς στις 3 τάξεις του Λυκείου.
Η απαράδεκτη ένταξη πανελλαδικών εξετάσεων σε κάθε τάξη του Λυκείου έχει πολλαπλές στοχεύσεις, που επιβεβαιώνουν πέρα για πέρα την εντεινόμενη διεύρυνση των ταξικών φραγμών στην Εκπαίδευση. 
Υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η μορφωτική διαδικασία του Λυκείου, δεν εξοπλίζει με τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται ένας νέος άνθρωπος για να αντιμετωπίσει τη ζωή, προσδένεται ασφυκτικά στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Σημαίνει ανυπολόγιστες συνέπειες για τις εργατικές οικογένειες που ήδη επιβιώνουν με το ζόρι και θα πρέπει να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν φροντιστήρια. 
Σηματοδοτεί ακόμη μεγαλύτερη πριμοδότηση της παραπαιδείας. 
Χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα πεταχτούν βίαια εκτός Λυκείου 
ή θα στραφούν στην ψευτοκατάρτιση της ΤΕ, εξυπηρετώντας το στόχο της ΕΕ και του κεφαλαίου για μαζικοποίηση της ΤΕ και αντιστροφή της αναλογίας του μαθητικού πληθυσμού.

9 ευρώ (!!!) το μεροκάματο στη «μαθητεία»

Για 9 μήνες θα δουλεύουν για 9 ευρώ τη μέρα οι μαθητές που εκβιάζονται ουσιαστικά να επιλέξουν το δρόμο των ΕΠΑΛ. 
Τη δημιουργία και 4ου έτους στα ΕΠΑΛ - τη χρονιά της μαθητείας - που θα προσφέρει τζάμπα εργασία σε επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο Σ. Κεδίκογλου. 
Οπως εξήγησε, μετά τα 3 χρόνια ο μαθητής θα μπορεί ...«προαιρετικά» να επιλέγει και 4ο έτος, κατά το οποίο θα απασχολείται με τη μέθοδο της μαθητείας σε επιχείρηση «για 9 μήνες με συμβολικό ποσό», που κατά τον υφυπουργό θα είναι 9 ευρώ τη μέρα και η επιχείρηση δεν θα έχει καμία απολύτως επιβάρυνση. 
Επίσης, το σχολείο σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα αναζητά επιχειρήσεις για να προωθηθεί η τζάμπα εργασία της μαθητείας. 
Ο προαιρετικός χαρακτήρας του 4ου έτους της μαθητείας καταρρίπτεται αφού όλοι οι μαθητές θα εξαναγκάζονται να καταφύγουν στη μαθητεία αν θέλουν να παίρνουν πτυχίο.
Ακόμα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, 2.000 διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ πρόκειται το φθινόπωρο να ενταχθούν στην κινητικότητα, από όπου θα προκύψουν και απολύσεις. 
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «2.000 διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, που είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η πρόσληψή τους έγινε χωρίς ΑΣΕΠ, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα».