Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ:Στη βουλή τα οξυμένα προβλήματα των σχολικών υποδομών του Δήμου με ερώτηση του ΚΚΕ

Για τα οξυμένα προβλήματα σχολικών υποδομών του Δήμου Ευόσμου - Κορδελιού, παρεμβαίνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών.
Στα σχολεία του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της Βόρειας Ελλάδας, που αριθμεί 18.500 μαθητές, «αξιοποιούνται» όλοι οι πιθανοί χώροι που μπορούν να μετατραπούν σε αίθουσες. Ετσι, μαθήματα γίνονται σε υπόγεια, σε διαδρόμους, σε ΚΙΒΟ, σε εργαστήρια και γυμναστήρια, καθώς και αίθουσες που χωρίζονται με γυψοσανίδες. Τα τμήματα είναι υπεράριθμα και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό
προσωπικό μεγάλες, με αποτέλεσμα οι γονείς να στρέφονται αναγκαστικά στην ιδιωτική εκπαίδευση, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη λεηλατημένο εισόδημά τους από την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της Παιδείας, από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως επισημαίνει το ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις:
  • Σε λυόμενα κτίρια στεγάζονται το 2ο Νηπιαγωγείο, τα 7ο - 11ο Νηπιαγωγεία, τα 20ό - 27ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου, με κατασκευές από λαμαρίνες και αμίαντο. Σε κτίρια που αρχικά είχαν φτιαχτεί για άλλη χρήση στεγάζονται τα 4ο - 15ο - 18ο Νηπιαγωγεία και το 28ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, ενώ σε καταστήματα χωρίς αύλειο χώρο στεγάζονται το 22ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου και το 31ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου. Στο ημιυπόγειο του 7ου Δημοτικού Σχολείου στεγάζεται το 9ο Νηπιαγωγείο Ελευθερίου Κορδελιού. Ενώ σε ημιυπόγειο χώρο μαζί με το 2ο Γυμνάσιο στεγάζονται τα 3ο - 10ο - 12ο Νηπιαγωγεία Ελευθερίου Κορδελιού, ενώ το 24ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου στεγάζεται σε ΚΙΒΟ 25 τ.μ. από το 2006.
  • Στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, η κατάσταση είναι ίδια. Αίθουσες ΚΙΒΟ χρησιμοποιούνται στα 1ο 14ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου. Στο σχολείο αυτό καθώς και στα 2ο και 18ο Δημοτικά Σχολεία, 8ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, 10ο και 17ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου, 13ο και 23ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου, 5ο και 8ο και 20ό Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου, 16ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, 7ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, αίθουσες όπως τελετών, χημείας, πληροφορικής, δανειστικής βιβλιοθήκης, γυμναστικής, αποθήκες, υπόγεια και διάδρομοι, έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας, ενώ ακόμα χώροι διαχωρίζονται με γυψοσανίδες για την αύξηση των αιθουσών. Ιδια είναι η κατάσταση και στα 4ο και 15ο και 22ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου, που το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 μέτρων από πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ.
  • Επιπλέον το 19ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, αρχικά είχε κατασκευαστεί ως παιδικός σταθμός, με αποτέλεσμα σήμερα, να μην τηρεί τις προδιαγραφές για Δημοτικό Σχολείο. Το 24ο Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κλειστού Γυμναστη
    ρίου Ευόσμου. Το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου στεγάζεται σε κτίριο προκάτ κατασκευής που ήταν προορισμένο για Νηπιαγωγείο. Επειτα από συνεχείς επεκτάσεις με ΚΙΒΟ και άλλες προκάτ αίθουσες, αριθμεί 10 τμήματα, ενώ δεν έχει περάσει καιρός από τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί σε ένα από τα ΚΙΒΟ. Θέμα για το οποίο είχε πραγματοποιήσει κοινοβουλευτική παρέμβαση το ΚΚΕ.
  • Τέλος, και στα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου, έχει κλειστεί κάθε βοηθητικός χώρος, ώστε να εξασφαλιστούν αίθουσες διδασκαλίας, όπως στα 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ - 1ο ΕΠΑΛ Ελευθερίου Κορδελιού, τα 3ο και 4ο Γυμνάσια Ευόσμου, τα 3ο ΓΕΛ Ευόσμου και 6ο Γυμνάσιο Ευόσμου και το 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου. Στο τελευταίο, μάλιστα, όπως και στο 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου, έχουν τοποθετηθεί στην αυλή του σχολείου προκάτ αίθουσες. Το 4ο ΓΕΛ Ευόσμου στεγάζεται σε κτίριο που είχε κατασκευαστεί για άλλη χρήση, μην τηρώντας καμία προδιαγραφή για χώρο εκπαίδευσης. Ενώ το 1ο ΓΕΛ Ευόσμου βρίσκεται σε απόσταση 25 μέτρων από πυλώνες της ΔΕΗ υψηλής τάσης.
«Ολα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί και που εντείνεται χρόνο με το χρόνο, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων, που δίνονται όλα αυτά τα χρόνια, ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου που υπογράφουν την Ερώτηση του ΚΚΕ και ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να πάρουν μέτρα, ώστε να λυθεί το πρόβλημα, με την υλοποίηση ενός σύγχρονου προγράμματος σχολικής στέγης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητών της περιοχής.
Ριζοσπάστης Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014