Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Συμπληρώνουν τα πακέτα των νέων αντιλαϊκών μέτρων

Στην Αθήνα, για το νέο κύκλο των διαβουλεύσεων με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βρίσκονται από χτες τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, ενώ ήδη στην πρώτη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο συζητήθηκε και το ζήτημα του Ασφαλιστικού (βλ. το σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 15).
Οι άξονες της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης περιλαμβάνουν τους όρους για την έναρξη των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία των
χρεωμένων στις τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών, τη συνολική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων» στις τράπεζες, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία. Στα σκαριά βρίσκονται και το τελικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016 καθώς και το νέοΜεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019, όπου και θα αποτυπωθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της επόμενης περιόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλείδωμα της αντιλαϊκής συμφωνίας είναι ζήτημα ημερών, ενώ εξετάζεται η σύγκλιση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) - πιθανόν στις 16/11 - προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης από τη δανειακή σύμβαση.
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση σπεύδει να ολοκληρώσει με τις «εκκρεμότητες» των προαπαιτούμενων μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» η απόφαση του υπουργού Οικονομικών σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», έργο του οποίου είναι η αυτόματη καρατόμηση κρατικών δαπανών σε κάθε περίπτωση «απόκλισης» από τους αντιλαϊκούς στόχους. Οι παρεμβάσεις του νέου «θεσμού» θα έχουν βέβαια ως προτεραιότητα τις περικοπές των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες. Με την κυβερνητική απόφαση διορίζονται τα 5 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον Π. Κορλίρα.
Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκυβέρνηση κατεβάζει πλέον και τον πήχη σχετικά με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτος, σε προχτεσινή ομιλία του στο Λονδίνο, επισήμανε ότι «η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος, όπου δεν πληρώνονται τόκοι για 15 με 20 χρόνια, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά της Ελλάδας και να ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιες επενδύσεις από ιδιώτες επενδυτές». Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα πρόταση της συγκυβέρνησης προβλέπει «ελάφρυνση» μικρότερη από αυτή που έχει βάλει στο τραπέζι η πλευρά του ΔΝΤ.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ,μιλώντας την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι ένα ονομαστικό «κούρεμα» του κρατικού χρέους δε βρίσκεται στο τραπέζι και ούτε το ΔΝΤ προτείνει κάτι τέτοιο.
Αναλαμβάνει ρόλο και η Παγκόσμια Τράπεζα
Παράλληλα, η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης με τη συμμετοχή και νέων «παικτών» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα διαμορφώνει τους όρους για τις αναδιαρθρώσεις σε κλάδους της οικονομίας, σε συνδυασμό, βέβαια, με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε χτεσινή συνάντηση που έγινε στην Αθήνα ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Σταθάκη, τους υφυπουργούς Θεοδώρα Τζάκρη και Αλ. Χαρίτση και διευρυμένο κλιμάκιο του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ελληνική πλευρά έβαλε στο τραπέζι τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC, μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας) στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα, ο Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι «έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ίδρυση ελληνικής Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα επιταχυνθεί μετά τα Χριστούγεννα». Πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός ακόμη συμπληρωματικού εργαλείου για την τόνωση της χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με την παράλληλη χρήση του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του εντεταλμένου συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζα, ΠΠαγκάνο«Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας. Επιπροσθέτως, το Διοικητικό μας Συμβούλιο έχει υιοθετήσει απόφαση του IFC να εργαστεί στην Ελλάδα επιλεκτικά και σε προσωρινή βάση, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και να ενεργήσει ως καταλύτης για την κινητοποίηση νέων επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα».
Εξίσου αποκαλυπτικοί είναι και οι τομείς, πέρα από τις τράπεζες, στους οποίους επικεντρώθηκε η χτεσινή συνάντηση, σχετικά με την παροχή «τεχνικής στήριξης» από την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτοί αφορούν στηνεφοδιαστική αλυσίδα, το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, τη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, την πολιτική εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων
Εν μέσω της συνεχιζόμενης βύθισης των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, συνεχίζεται η διεργασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Alpha Bank προχώρησε χτες στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, προσδοκώμενου ύψους 1,66 δισ. ευρώ, ως μέρος του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 2,74 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όπως και στους άλλους τραπεζικούς ομίλους, τα ποσά που δεν καλυφθούν από τη συμμετοχή των ιδιωτών «επενδυτών», θα συμπληρωθούν από το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μέσω της δανειακής σύμβασης που συνοδεύει το τρίτο μνημόνιο. Βέβαια και τα ποσά αυτά φορτώνονται στο κρατικό χρέος και σε κάθε περίπτωση στις πλάτες του λαού.
Την ίδια ώρα, η κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών συνδέεται με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται στο πλαίσιο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, με μεγάλο χαμένο το ΤΧΣ, που εμφανίζεται μέχρι σήμερα ως μεγαλομέτοχος και των 4 «συστημικών» τραπεζών.
Στον αφρό οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί
Στον «αφρό» ανεβαίνουν οι κόντρες και οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί που συνδέονται με τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή της η Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία μεταξύ άλλων «διαμαρτύρεται» για τα εξής: «Οι θεσμοί, με μία μονομερή και στοχευμένη πολιτική, που λειτουργεί ως "Δούρειος Ιππος", επιχειρούν, μέσω της επιβολής ενός μηχανισμού επιλεκτικής "μείωσης τιμών", να διαλύσουν την ελληνική παραγωγή φαρμάκου, με αποτέλεσμα να εισάγουμε και να πληρώνουμε ακριβότερα φάρμακα, σε σύγκριση με αυτά που μπορούμε να παράγουμε (...) Επιδιώκεται μια νέα βίαιη αναδιανομή της "πίτας" υπέρ των εισαγωγών, με τα ελληνικά φάρμακα να περιορίζονται στο 5% της φαρμακευτικής αγοράς», ενώ «η απαξίωση του προσιτού ελληνικού φαρμάκου θα ανοίξει το δρόμο στην οριστική κυριαρχία των ξένων φαρμάκων, κυρίως των πολυεθνικών γενοσήμων και θα επιτρέψει επίσης και την εισβολή προϊόντων από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους»...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015