Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Συμπλέουν αντιλαϊκά και στο Αγροτικό

«Μαγική εικόνα» για την κατάσταση που ζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες επιχείρησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή.
Μάλιστα, η προσπάθεια αυτή δεν περιορίστηκε στην προκλητική αντιστροφή της πραγματικότητας που βιώνουν τα αγροτικά νοικοκυριά της υπαίθρου, αλλά επεκτάθηκε και στην καλλιέργεια φρούδων ελπίδων ότι το όραμα της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» με μοχλό τον αγροτικό τομέα θα βελτιώσει σε βάθος χρόνου το εισόδημα και τις συνθήκες ζωής της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Ολα αυτά στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ και του 3ου μνημονίου, που ψήφισαν από κοινού
ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αποκαλύψει την υποκρισία τους απέναντι στη μικρομεσαία αγροτιά και τον αγώνα που δίνει για να επιβιώσει.
Αλλωστε, όπως απέδειξε και η συζήτηση στη Βουλή, η αντιπαράθεσή τους δεν είναι για την ουσία της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των αγροτών, αλλά για το κατά πόσο η κυβέρνηση διαθέτει επαρκές σχέδιο για την «ανασυγκρότηση» του αγροτικού τομέα, ενταγμένο στο γενικότερο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Παρακολουθώντας κανείς τον πρωθυπουργό στη συζήτηση, η εντύπωση που σχημάτιζε είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αγρότες καλύπτονται από την (ανεπαρκή ούτως ή άλλως) έκπτωση φόρου, ότι οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις «τρέχουν από τα μπατζάκια» τους και ότι τα «εργαλεία» που τους παρέχουν κυβέρνηση και τραπεζίτες, όπως η «κάρτα του αγρότη», διασφαλίζουν την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγής.
Τα πράγματα, βέβαια, δεν είναι έτσι. Για παράδειγμα, ο Αλ. Τσίπρας υπολόγισε γενναιόδωρα στα 6 δισ. ευρώ τα χρήματα που θα «κινηθούν» από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, χωρίς όμως να πει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των κονδυλίων θα κατευθυνθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα και μόνο ένα μικρό μέρος θα πάρουν μεσαίοι και μικρότεροι αγρότες. Με τις ίδιες αναλογίες, άλλωστε, μοιράζονται και σήμερα οι διάφορες ενισχύσεις.
Οσο για την «κάρτα του αγρότη», αυτή δίκαια χαρακτηρίζεται από τους ίδιους «κάρτα του τραπεζίτη», καθώς το όριο αγορών ορίζεται αναλογικά προς τη βασική ενίσχυση, που είναι κάτω από 5.000 για το 80% των αγροτών. Επομένως, η ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, δεν επαρκεί για τις άμεσες ανάγκες της παραγωγής, ενώ οι τράπεζες θα έχουν εγγυημένο κέρδος 60 εκατ. ευρώ από τους τόκους.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε στη συζήτηση το δικό του σχέδιο, που προβλέπει «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας», ρίχνοντας κι αυτός το βάρος στην ενίσχυση των αγροτοκαπιταλιστών, με μέτρα που συνθλίβουν τους μικρομεσαίους αγρότες και επιταχύνουν το ξεκλήρισμά τους από την παραγωγή.
Ανάλογες θέσεις παρουσίασαν και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Από τις παρεμβάσεις στη Βουλή, χρειάζεται να σχολιαστεί ξεχωριστά η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να ξεγελάσει τους μικρομεσαίους αγρότες ότι είναι με το μέρος τους.
Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής ισχυρίστηκαν ότι η «παγκοσμιοποίηση» θέλει να εξοντώσει τους «Ελληνες αγρότες». Στην πραγματικότητα, όμως, από την πολιτική της ΕΕ και του κράτους βγαίνουν κερδισμένες οι μεγάλες επιχειρήσεις του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα και της μεταποίησης, που ενισχύονται γενναιόδωρα σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Επιβεβαιώνεται δηλαδή, για άλλη μια φορά, ο χαρακτήρας του ναζιστικού μορφώματος ως κόμμα που κόπτεται για συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν πλέον την πείρα να ξεχωρίζουν «εχθρούς» και «φίλους» στο δίκαιο αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους. Και χρειάζεται αυτή η πείρα να αξιοποιηθεί, ιδιαίτερα μπροστά στο νέο γύρο των κινητοποιήσεων που κλιμακώνεται με τα μπλόκα από την ερχόμενη Δευτέρα.
Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ