Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Κορυφώνονται τα παζάρια - «Αυγατίζουν» τα αντιλαϊκά μέτρα

Σε φάση κορύφωσης έχουν περάσει τα αντιλαϊκά παζάρια γύρω από την τελική διαμόρφωση της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας που «χτίζουν» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι «θεσμοί» της τρόικας. Για σήμερα προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, λίγες ώρες πριν από την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ φέρεται να ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη των προτεινόμενων αντιλαϊκών μέτρων. Παίρνοντας την «πάσα», ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σχολίασε πως «είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα». Μάλιστα, εμφανίζεται διαμαρτυρόμενος για τη «μη αποδοχή» των ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων που κατέθεσε η συγκυβέρνηση.
Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι αργά χτες βράδυ οι διεργασίες μετά και την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του
Γιούρογκρουπ, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτουκαι του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.
«Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα», σημείωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. «Ενημερωθήκαμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά δεν υπήρχε τελική πρόταση στο τραπέζι για να αποφασίσουμε», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλ. Στουμπ.
Αργά χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί και δεύτερη συνάντησητου Αλ. Τσίπρα με τους επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε νωρίτερα χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός με τους επικεφαλής των «θεσμών» της τρόικας.
Για την προετοιμασία της δεύτερης συνάντησης με τους επικεφαλής των «θεσμών», συνεδρίασε αργά το βράδυ η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης υπό τον Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή και του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.
Σε αναζήτηση ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων
Παράλληλα, η συγκυβέρνηση φέρεται να προχωρά σε «αντικατάσταση» της πρότασής της για αύξηση της εισφοράς Υγείας κατά 5% στις επικουρικές και κατά 1% στις κύριες συντάξεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Τα παζάρια συνεχίζονται και σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) γύρω από την εξεύρεση «εναλλακτικού» αντιλαϊκού μέτρου, ή μείγματος μέτρων, αντίστοιχης δημοσιονομικής απόδοσης, για ποσά που φτάνουν στα 510 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται κάθε είδους ισοδύναμα μέτρα, που κινούνται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και τα παρακάτω:
-- Μειώσεις των ονομαστικών συντάξεων (κύριων και επικουρικών).
-- Κατάργηση του ΕΚΑΣ νωρίτερα σε σχέση με την αρχική κυβερνητική πρόταση.
-- Μεγαλύτερο ψαλίδισμα των μισθών στο δημόσιο τομέα.
-- Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.
Παράλληλα, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της διευθέτησης του κρατικού χρέους, το οποίο με τη σειρά του θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη και άλλων αντιλαϊκών μέτρων. Η δε πλευρά των «εταίρων» αρνείται να συνυπολογίσει στο πακέτο μέτρων τα «έκτακτα έσοδα» από άδειες για ηλεκτρονικό τζόγο («φρουτάκια») και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει «κενό» ύψους 610 εκατ. ευρώ.
«Αβεβαιότητες» για θυγατρικές ελληνικών τραπεζών
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Standard and Poor's»προειδοποίησε χτες ότι ίσως υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση σε Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία, εάν τα προβλήματα της Ελλάδας επεκταθούν στα τραπεζικά τους συστήματα. «Συστημικά σημαντικές» τράπεζες αυτών των χωρών βρίσκονται στα χέρια ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και η ανησυχία που υπάρχει είναι πως εάν η Αθήνα αναγκαστεί να φύγει από την Ευρωζώνη, οι τράπεζές της θα χρεοκοπήσουν προκαλώντας ντόμινο επιπτώσεων στις θυγατρικές τους, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τα συγκεκριμένα σενάρια παραπέμπουν σε «λύσεις» αντίστοιχες με αυτές που δόθηκαν στην Κύπρο και με την αναγκαστική «εξαγορά» των θυγατρικών τραπεζών τους στην Ελλάδα, από ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους.