Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

«Καρμανιόλα» σε συντάξεις - Κοινωνική Πρόνοια

«Τη στενότερη σύνδεση των μεταξύ των εισφορών και των παροχών στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης» προβλέπει, μεταξύ άλλων, η πρόταση της συγκυβέρνησης, η οποία συνεπάγεται τη μείωση των κρατικών δαπανών για τις δαπάνες Υγείας των ασφαλισμένων, καθώς και των συντάξεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται μπαράζ νομοθετικών παρεμβάσεων, για την υλοποίηση της σταδιακής αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους και
ανεξάρτητα από τα έτη ασφάλισης.
Ειδικότερα:
-- Μέσω απόφασης που πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως, θα υπάρχουν διατάξεις για τη σταδιακή προσαρμογή των κανόνων της πρόωρης συνταξιοδότησης, ώστε μέχρι το 2025, η μικρότερη δυνατή ηλικία συνταξιοδότησης να είναι τα 67 έτη.
-- Σε άμεση εφαρμογή μπαίνει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων για τους «πρόωρα συνταξιοδοτούμενους». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, θα εισάγουν νομοθεσία για τη δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, με την επιβολή ποινών πρόωρης συνταξιοδότησης και με τη «σταδιακή κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων». Λόγος γίνεται για αύξηση της ποινής: Από το 6% για κάθε χρόνο θα προστίθεται ακόμη 10% εφάπαξ. Ετσι, η συνολική μείωση στην περίπτωση αποχώρησης 5 χρόνια νωρίτερα θα φτάνει στο 40%.
-- Αφού πρώτα... αναγνωρίζεται ότι «σημαντικές θεσμικές αλλαγές έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνιαστην ελληνική αγορά εργασίας και στο σύστημα των μισθολογικών διαπραγματεύσεων», προστίθεται ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ (σ.σ. δηλαδή της «ευελφάλειας», των γερμανικών «μίνι τζομπς» και των βρετανικών «συμβολαίων μηδενικών ωρών»!),προκειμένου να προχωρήσουν σε μια ευρύτατη νομοθεσία στην αγορά εργασίας, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων». Ούτε λόγος φυσικά για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για αποκατάσταση μισθών, συντάξεων και εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων...
-- Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, με αρχή το 2018. Προβλέπεται η «αντικατάστασή» του με «ένα κατάλληλο πλαίσιο που παρέχει υποστήριξη σε συνταξιούχους που το χρειάζονται». Θα ενταχθεί, δηλαδή, στο γενικότερο πλέγμα παρεμβάσεων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, στόχος είναι να «υπάρξει ένα γνήσιο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας,το οποίο θα στοχεύει ώστε λιγοστοί πόροι (!!!) να κατευθύνονται σε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο»!
-- Η κυβέρνηση θα λάβει τα αναγκαία μέτρα, για να αντισταθμίσει πλήρως τη δημοσιονομική επίπτωση από την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τις συντάξεις...
Επιπλέον, το κείμενο της κυβερνητικής πρότασης προβλέπει:
-- Αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις. Η εισφορά αυξάνεται από το 4% στο 5%. Αυτόματα, οι περικοπές στις κύριες συντάξεις διαμορφώνονται στο 1%.
-- Καθιέρωση εισφοράς Υγείας 5% στις επικουρικές συντάξεις (δεν υπήρχε καθόλου μέχρι σήμερα), με αντίστοιχη μείωση (5%) σε όλες ανεξαιρέτως τις επικουρικές συντάξεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα υπολογιστούν πάνω στα ποσά των επικουρικών που ίσχυσαν το 2009, δηλαδή πριν από τα μνημόνια και τις περικοπές. Σε αυτή την περίπτωση, οι περικοπές θα φτάσουν σε πολύ μεγαλύτερα ύψη.
Σε κάθε περίπτωση, τα συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν και οριζόντια εφαρμογή, δηλαδή θα εφαρμοστούν ανεξάρτητα από το ύψος των συντάξεων...
-- Αύξηση εισφορών σε μισθωτούς. Η ακύρωση της μείωσης κατά 1% στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι μισθωτοί, συνεπάγεται μείωση 1% σε όλα τα εισοδήματα από μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Και σε αυτή την περίπτωση, η μείωση θα ισχύσει άμεσα μέσω της αυξημένης παρακράτησης από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων.
-- Αύξηση της εισφοράς για επικουρικά ταμεία από 3% στο 3,5%. Το μέτρο αφορά επίσης τουςμισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα.