Τη στιγμή που για έναν ακόμη χειμώνα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά είτε αδυνατούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης είτε το... σκέφτονται για να ανάψουν τους καυστήρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ανακοινώνοντας με τυμπανοκρουσίες την... αύξηση του επιδόματος θέρμανσης από τα 0,125 ευρώ το λίτρο στα 0,16 ευρώ.
Πρόκειται για κοροϊδία ολκής, αφού οι πενταροδεκάρες σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες χιλιάδων οικογενειών σε όλη τη χώρα, οι οποίες έτσι κι αλλιώς αδυνατούν
με τα χαμηλά τους εισοδήματα να πληρώσουν για τη θέρμανση των σπιτιών τους, έχοντας παράλληλα και τον διαρκή «βραχνά» της κυβερνητικής φοροεπέλασης σε όλα τα μέτωπα.
Ενώ χαρακτηριστικό των κυβερνητικών «αλχημειών» είναι και το γεγονός ότι το συνολικό ύψος του κονδυλίου παραμένει αμετάβλητο στο ύψος που είχε καρατομηθεί ήδη για το περσινό χειμώνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που δημοσιοποιήθηκε τις προάλλες στο ΦΕΚ, προβλέπεται μόλις στα 57,5 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με αυτά που αρχικά προβλεπόταν πέρυσι.
Την ίδια ώρα, τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού αναφορικά με το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης φέρνουν στην επιφάνεια την κυβερνητική κοροϊδία, αφού η «ψιλή κρησάρα» των κριτηρίων, και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι οι λαϊκές οικογένειες πρέπει να προπληρώσουν εκατοντάδες ευρώ για να πάρουν κατά την άνοιξη ένα ελάχιστο ποσοστό πίσω, αφήνουν εκτός επιδόματος χιλιάδες οικογένειες.
Ετσι, τα στοιχεία αποτυπώνουν αυτήν την πραγματικότητα αφού ανεξάρτητα από τις όποιες αρχικές προβλέψεις για το επίδομα θέρμανσης του περυσινού χειμώνα (2017 - 2018), τα σχετικά νούμερα δείχνουν πως τελικά διανεμήθηκαν μόλις 44 εκατ. ευρώ, λιγότερα δηλαδή από τα προϋπολογισμένα.
Ολα αυτά κι ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα μιλάει για «αύξηση» στο επίδομα θέρμανσης, ήταν αυτή που το τσεκούρωσε αφού το 2014 έφτανε στα 206 εκατ. ευρώ, για να πέσει στα 186 εκατ. το 2015, στα 106 εκατ. το 2016, στα 112 εκατ. το 2017, και να κατρακυλήσει στα σημερινά επίπεδα.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η αύξηση του επιδόματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά πενταροδεκάρες, αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων φτάνει περίπου τα 90 ευρώ σε σχέση με πέρσι. Για παράδειγμα, μια τετραμελής οικογένεια στα Γρεβενά, που ανήκουν στην πρώτη ζώνη και λαμβάνουν το ανώτατο ποσό επιδότησης, εάν προμηθευτεί 2,5 τόνους πετρελαίου, θα πληρώσει 2.597 ευρώ με τιμή προμήθειας 1,06 ευρώ το λίτρο, δεχόμενοι ότι αυτή η τιμή που αναφέρει το επίσημο δελτίο τιμών είναι αληθής. Το ποσό που θα λάβει ως επίδομα μετά την αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα φτάσει τα 400 ευρώ, δηλαδή θα χρειαστεί να πληρώσει 2.197 ευρώ.
Αντίστοιχα, το ανώτατο ποσό που μπορεί να εισπράξει μια τετραμελής οικογένεια με σπίτι 100 τ.μ. στην Αθήνα για κατανάλωση 800 λίτρων πετρελαίου είναι 128 ευρώ, όταν - υπολογίζοντας αγορά με 1 ευρώ το λίτρο - θα έχει πληρώσει συνολικά 800 ευρώ...
Η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή, γιατί σε διάφορες περιοχές της χώρας οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης είναι υψηλότερες από αυτές που ανακοινώνονται επίσημα από το «παρατηρητήριο» τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σε πολλές ορεινές περιοχές οι ανάγκες θέρμανσης των σπιτιών καλύπτονται με άλλους τρόπους, όπως με ξυλόσομπες, ηλεκτρικές θερμάστρες κ.λπ. που επίσης έχουν υψηλό κόστος, το οποίο οι οικογένειες το πληρώνουν στη συνέχεια στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Παράλληλα, διατηρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να λάβει κάποιος έστω και αυτήν την πενιχρή επιδότηση, που παραμένουν αυστηρά παρά τις μικρές αυξήσεις προς τα πάνω. Ετσι, ως ανώτατα όρια περιουσιακών στοιχείων ορίζονται τα 130.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 250.000 για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση. Παράλληλα, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ για άγαμο, τα 20.000 για έγγαμο και τα 22.000 για μονογονεϊκές οικογένειες, ποσά που προσαυξάνονται κατά 2.000 για κάθε τέκνο.
Δεν θα πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι ήταν αυτή η κυβέρνηση που αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα 28 λεπτά το λίτρο από 23 λεπτά και ταυτόχρονα αύξησε τον ΦΠΑ στο 24% από 23%, συμπαρασύροντας ακόμα ψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης - όπως φυσικά και των καυσίμων κίνησης - σε συνδυασμό βέβαια με τις ανοδικές τάσεις στις διεθνείς αγορές. Και βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για περιορισμό του περιθωρίου κέρδους των εταιρειών διύλισης ή των εφοπλιστών, ή μείωση των φόρων για να διατηρήσουν μια σχετικά χαμηλή τιμή τα καύσιμα.
Τρίτη 1 Γενάρη 2019