Απόφαση με την οποία κρίνει συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πήρε χθες, κατά οριακή πλειοψηφία, το Δ' Τμήμα του ΣτΕ, ανατρέποντας έτσι την προ διετίας απόφαση της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων.
Η απόφαση του ΣτΕ δίνει επιπλέον «όπλα» στους επιχειρηματικούς ομίλους του λιανεμπορίου να κλιμακώσουν την επίθεση στους εμποροϋπαλλήλους,
ενώ από την εφαρμογή του μέτρου θα σφίξει περισσότερο η θηλιά και στο λαιμό των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ.
Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη, επταμελής σύνθεση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ έκρινε κατά οριακή πλειοψηφία ότι δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές (Μάη έως Οκτώβρη). Έκρινε ότι η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη -σε εθνική κλίμακα- τουριστική κίνηση.
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος Χρ. Ράμμος διατυπώνει την άποψη ότι από το Σύνταγμα δεν προκύπτει απαγόρευση στα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές. Έτσι, κατά πλειοψηφία απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης ως αβάσιμες και έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις υπέρ της ισχύος της εν λόγω υπουργικής απόφασης, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ.λπ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλ. Μάζος, Χρ. Σιταρά και ο πάρεδρος Ι. Μιχαλακόπουλος, που μειοψήφησαν, υποστήριξαν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την 106 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2017 έχει τη δέουσα τεκμηρίωση. Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι ο νόμος 4472/2017 (άρθρο 49) καταλαμβάνει τον δήμο Αθηναίων στο σύνολο της εδαφικής του έκτασης και για όλες ανεξαρτήτως τις κατηγορίες καταστημάτων, χωρίς να προκύπτει η απαιτούμενη τεκμηρίωση από τη διοίκηση μιας τέτοιας ευρείας, γενικής και άνευ εξαιρέσεων επέμβασης. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και 28 ακόμα φορείς.