Θεσσαλονίκη: Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη για Κυριακή-αργία
Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, στη συνεδρίαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των εργοδοτικών φορέων για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα πραγματοποιήσουν τα σωματεία του Εμπορίου και η ΠΑΣΕΒΕ.
Οι αιρετοί των Περιφερειών, αλλά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των μεγαλεμπόρων εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στη Θεσσαλονίκη, μετά τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα (παραπέμπει για αποφάσεις μετά τη διαβούλευση, ωστόσο ζητά από τους εμπόρους να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματα τις δύο Κυριακές της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης) και του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γ. Τσαμασλή (ζητά από τους εμπόρους να αποδεχθούν λειτουργία 42 Κυριακές το χρόνο, αρχικά ζητούσε 52), σειρά πήρε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης που ζητά περισσότερες από επτά Κυριακές το χρόνο που ορίζει ο νόμος. Όλοι τους παζαρεύουν
πόσες Κυριακές θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα.
Σύσκεψη την Πέμπτη
Συντηρείται ένας διάλογος, σημειώνει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, για το πόσες Κυριακές, γιορτές και αργίες θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα με στόχο να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, βάζοντάς τους εκβιαστικά διλήμματα, με στόχο να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, των μονοπωλίων, επιβάλλοντας στην πράξη την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Οι εργαζόμενοι, σημειώνει, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους να απαντήσουν οργανωμένα και άμεσα στο πρώτο άνοιγμα κατά την Κυριακή.
Την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στις 8 το βράδυ, στο ΕΚΘ, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών, η οποία καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, γυρνώντας την πλάτη στη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ. Τονίζει την ανάγκη μαζί με τα κλαδικά σωματεία, τους εργαζομένους από άλλους κλάδους να συντονίσουν την πάλη και τον αγώνα τους για να μην ανοίξει κανένα μαγαζί καμία Κυριακή.
Πρόταση των εκλεγμένων του ΚΚΕ
Στη μια μετά την άλλη περιοχή ανοίγει η ...«συζήτηση» για το πόσες Κυριακές το χρόνο θα λειτουργούν τα καταστήματα.
Στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποφάσισε ότι ο κάθε αντιπεριφερειάρχης θα έχει συναντήσεις με τους φορείς της αγοράς για να ενημερωθεί για τις απόψεις τους και στη συνέχεια θα αποφασίσει.
Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ σύμβουλοι (Λαϊκή Συσπείρωση) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κατέθεσαν πρόταση για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης του θέματος. Καταγγέλλουν ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι απαίτηση των πολυεθνικών, της ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια και θα έχει ως αποτέλεσμα την «τόνωση» των πολυεθνικών με το κλείσιμο των μικρών μαγαζιών, τη γιγάντωση της ανεργίας, τη νομοθέτηση καθεστώτος εργασιακού μεσαίωνα για όλους τους εργαζόμενους, μεροκάματα Κίνας και Ινδίας χωρίς «γιορτές και σχόλες».
Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προτείνουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει:
- «Όχι» στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
- Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
- Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δε θα ξεπερνά τις 48 ώρες τη βδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
- Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
- Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
- Θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας για κάθε άνεργο και άνεργη εμποροϋπάλληλο, για κάθε αυτοαπασχολούμενο ανεξάρτητα από χρέη.
- Απόσυρση όλων των φορολογικών μέτρων και των χαρατσιών, αφορολόγητο όριο στο επίπεδο των βασικών αναγκών διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.