Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Αγορά Μοδιάνο : Προς ιδιωτικοποίηση με αντίθετους τους επαγγελματίες



Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα κριθεί η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του ποσοστού που ελέγχει το ελληνικό Δημόσιο, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για την τύχη του προστατευόμενου από την UNESCO μνημείου
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις γύρω από το θέμα της αξιοποίησης - μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας - της αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό του δημοσίου στην Αγορά δεν έχει ακόμη περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από κύκλους του Ταμείου. "Η Αγορά δεν έχει ακόμη περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ. Προς το παρόν, το θέμα εξετάζεται και συζητιέται από τους συμβούλους και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου" δήλωσε στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ.
Το Δημόσιο κατέχει περίπου το 43,6%
της εν λόγω ιστορικής αγοράς, ποσοστό που μέχρι πρότινος ανήκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και πλέον στη "διάδοχό" της, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε 60 συνιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων και γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης.
Το "Covent Garden" της Θεσσαλονίκης;
"Η αγορά Μοδιάνο έχει ιστορική σημασία, γιατί όταν χτίστηκε εξελίχθηκε στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια βέβαια, η περιοχή άλλαξε, η αγορά έπεσε στο ναδίρ και σήμερα ουσιαστικά λίγα καταστήματα λειτουργούν, το μεγαλύτερο μέρος της παραμένει κενό" επισημαίνει ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τα κτίρια της αγοράς δεν έχουν επισκευαστεί επί δεκαετίες και παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. "Ωστόσο, η αγορά αυτήθα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα, σε συνδυασμό και με τη λεγόμενη 'Νέα Αγορά', και να γίνει ένα 'Covent Garden' για τη Θεσσαλονίκη, π.χ., μέσω της ένταξής της σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ" καταλήγει ο κ.Σαλτιέλ.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Χρήστος Νικολόπουλος, γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), αναφέρει ότι από τα περίπου 140 μικρά καταστήματα της Αγοράς, που είναι κατασκευασμένα συμμετρικά σε τρεις διαδρόμους, μόλις και μετά βίας λειτουργούν σήμερα τα 30-40. Τα υπόλοιπα παραμένουν ανοίκιαστα όχι για μήνες, αλλά επί χρόνια.
"Τα καταστήματα στη Μοδιάνο ξεκίνησαν να κλείνουν το 1996-1997, με αποκορύφωμα το 2002-2003. Πολλά από αυτά είναι ανοίκιαστα από τότε. Η αγορά έχει αρχίσει να μοιάζει με πύργο φαντασμάτων και εκεί που κάποτε τη διέσχιζα και μιλούσα στους καταστηματάρχες με τα μικρά τους ονόματα, τώρα βλέπω μόνο άδεια μαγαζιά" υπογραμμίζει ο κ.Νικολόπουλος.
Πότε ξεκίνησε η κατηφόρα; Κατά τον ίδιο, όταν το 43,6% της αγοράς Μοδιάνο πέρασε στην ΚΕΔ, στη δεκαετία του '90. "Τότε, γύρω στο 1990, κατασχέθηκε από την ΚΕΔ για οικονομικούς λόγους το 43%, περίπου, της Αγοράς, που κατείχε η Βικτώρια Μοδιάνο. Το υπόλοιπο ποσοστό έμεινε στους 60 ιδιοκτήτες. Αυτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς δημιουργεί τα προβλήματα στην αγορά. Από τη μία υπάρχουν πολλοί ιδιώτες, που δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο αναβάθμισης της αγοράς και από την άλλη έχεις το δημόσιο, που έχει αδιαφορήσει εντελώς για τη Μοδιάνο και δεν έχει κάνει καμία διαχείρισή της όλα αυτά χρόνια" υποστηρίζει ο κ.Νικολόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ.Νικολόπουλο η λύση δεν είναι ιδανικά η πώληση του 43% σε ιδιώτη. "Η πώληση δεν είναι ιδανική λύση, γιατί η αγορά είναι ένα διατηρητέο μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO (σ.σ. όχι μόνο ως προς το ακίνητο, αλλά και ως προς τη χρήση, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως αγορά τροφίμων) και θα πρέπει να αξιοποιηθεί από δημόσιο φορέα, ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του" επισημαίνει.
Κατά τον κ. Νικολόπουλο, δεδομένου ότι η αγορά Μοδιάνο είναι μνημείο, ο όποιος διαγωνισμός γίνει θα πρέπει να εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, αυστηρές δικλίδες ασφαλείας για τη σωστή αξιοποίησή του από τον ιδιώτη.
Πηγή: ΑΜΠΕ