Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ:«Να έχουν θέση όλα τα παιδιά στους δημόσιους και βρεφονηπιακούς σταθμούς»

«Να έχουν θέση όλα τα παιδιά στους δημόσιους και παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς» απαιτεί μεταξύ άλλων η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει: «Ανακοινώθηκαν την Δευτέρα 1/9 οι δικαιούχοι των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών μέσω
του ΕΣΠΑ. Για μια ακόμη χρονιά, χιλιάδες νοικοκυριά ψάχνουν και δεν βρίσκουν θέση για τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πάνω από 7000 αιτήσεις απορρίφθηκαν, οι οποίες αντιστοιχούν σε 9415 παιδιά. Αυτές οι οικογένειες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν μια θέση σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που αποκλείονται εκ των προτέρων (π.χ. δημοσίων υπαλλήλων). Την ίδια στιγμή, όσοι κατάφεραν να πετύχουν τη φιλοξενία των παιδιών τους σε κάποια από τις δομές, θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον για την μεταφορά των παιδιών, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παρέχεται σίτιση.

Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, αποτελεί λαϊκή ανάγκη. Η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η γενικότερη πτώση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής λαϊκής οικογένειας δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην πρόσβαση των παιδιών στην προσχολική αγωγή.

Το ΚΚΕ καλεί τους γονείς, αλλά και τους εργαζόμενους σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να παλέψουν από κοινού για:

Να έχουν θέση όλα τα παιδιά στους δημόσιους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.
Δημόσιους - Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα φαγητού.
Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα».