Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:Τεράστιες οι ευθύνες της εργοδοσίας της «DOPPLER» για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο

Το ζήτημα των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας θέτει η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στη βιομηχανία παραγωγής ανελκυστήρων «Doppler» το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτέμβρη, με άγνωστες ακόμη αιτίες.
Η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει ότι περιμένει τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων για
τα αίτια της πυρκαγιάς και υπογραμμίζει ότι «το τελευταίο συμβάν έρχεται να προστεθεί σε πληθώρα σοβαρών εργατικών ατυχημάτων με σημαντικότερους τους θανάτους δύο εργατών, πέρσι σε "DOPPLER" και "ELVIAL", την πυρκαγιά το χειμώνα στην "Crystal". Από τύχη δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα αφού η πυρκαγιά προκλήθηκε κατά την ώρα των εργασιών.
Η εργοδοσία της "DOPPLER" φέρει τεράστιες ευθύνες για την απουσία μέτρων πρόληψης όσο και αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων στο εργοστάσιο.
Φυσικά μαζί με τις ευθύνες των εργοδοτών του κλάδου ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες έχει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που όχι μόνο δεν αντέστρεψε τη διαμορφωμένη αρνητική κατάσταση στον τομέα της Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας αλλά με κριτήριο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, συνέβαλε στην επιδείνωσή της. Διατήρησε ένα πλαίσιο ψευδεπίγραφων ελέγχων της εργοδοτικής ευθύνης από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, προώθησε την υποστελέχωση και κατάργηση συνολικά 7 τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας, αποθρασύνοντας την εργοδοσία.
Η ύπαρξη καλλιεργειών στη γύρω περιοχή αναδεικνύει πως η έλλειψη μέτρων πρόληψης των κινδύνων σε κάθε εργασιακό χώρο μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην ασφάλεια μιας ευρύτερης περιοχής. Απαιτείται γι’ αυτό το σκοπό κοινή πάλη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτών.
Στις σημερινές συνθήκες των πολύ μεγάλων επιστημονικών - τεχνολογικών δυνατοτήτων, ο σχεδιασμός της χωροθέτησης εγκαταστάσεων, οι όροι λειτουργίας της βιομηχανίας και ο έλεγχος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά αντιθέτως όμως θυσιάζονται στη λογική διασφάλισης του μέγιστου καπιταλιστικού κέρδους.
Καλούμε τους εργαζόμενους της "Doppler" να πρωτοστατήσουν στην πάλη ενάντια στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία και τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που στο όνομα του ρεαλισμού "εκπαιδεύουν" τους εργαζόμενους στη συναίνεση και στη μείωση των απαιτήσεων, στην ανοχή των μέτρων που υπονομεύουν την υγεία και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς.
Η εργοδοσία και το κράτος να πάρουν άμεσα όλα τα μέτρα στήριξης και κάλυψης των εργαζόμενων της "Doppler" για το επόμενο διάστημα
Οι εργαζόμενοι της "Doppler" και όλων των εργοστασίων της περιοχής μπορούν να αποκτήσουν φωνή με τη συσπείρωση τους στην Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου, στο πλάι του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων που παλεύουν για να επιβάλλουν με τον οργανωμένο αγώνα τους λήψη μέτρων για την ασφάλεια εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και επαγγελματικών ασθενειών, ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη μέτρων».