Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΠΑΜΕ:Να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ για τη «μικρή ΔΕΗ»

Ανακοίνωση - κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και το λαό εξέδωσε το ΠΑΜΕ, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Σημειώνει:
«Να ορθώσουμε τώρα τείχος ανατροπής στα σχέδια ΕΕ - κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τέρμα στις κοροϊδίες και τις αυταπάτες - Μέτωπο κι αγώνας ενάντια

στην ΕΕ, στους μονοπωλιακούς ομίλους και στα κόμματά τους.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσε το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη "μικρή ΔΕΗ", το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή στις 2 Ιούλη.
Το νομοσχέδιο προβλέπει:
Τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας, της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ", η οποία θα πάρει το 30% της παραγωγής και εμπορίας της σημερινής ΔΕΗ και θα πουληθεί σε μονοπωλιακούς ομίλους.
Η "μικρή ΔΕΗ" θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια περίπου 2.318 MW, θα πάρει από τη μητρική εταιρεία πελατολόγιο με 2 εκατ. καταναλωτές, οικιακούς και βιομηχανικούς, και 3.000 από τους σημερινούς υπαλλήλους της ΔΕΗ ΑΕ.
Θα ακολουθήσει η πώληση ενός ακόμη μέρους (17%) από τη μητρική εταιρεία σε "στρατηγικό επενδυτή".
Το νομοσχέδιο αυτό είναι συνέχεια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε πολύ πριν τα μνημόνια και υπηρετεί τη στρατηγική της ΕΕ για την πλήρη απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας.
Ποιος πλήρωσε το λογαριασμό;
Από τη μέχρι τώρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις επιπτώσεις τις βιώνουν τα λαϊκά στρώματα με τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και πάνω από 350.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Ηδη έχουν προγραμματιστεί αυξήσεις για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά (καταναλώσεις μέχρι 800 kwh) από 1 Ιούλη.
Την πληρώνουν και οι εργαζόμενοι του κλάδου της Ηλεκτρικής Ενέργειας, με τη συρρίκνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την κατάργηση της σταθερής εργασίας, την άνθηση των εργολαβιών με μεροκάματα πείνας και απλήρωτη εργασία.
Τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ θα χτυπηθούν ακόμα πιο βάναυσα, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ισχύσουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η κερδοφορία των μονοπωλίων, στα οποία θα παραδοθεί ολοκληρωτικά ο ενεργειακός τομέας, απαιτεί αυξήσεις στις τιμές της kwh και μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί και η ανάλογη πείρα από τις άλλες ΔΕΚΟ δεν αφήνουν χώρο για αυταπάτες.
Συνυπεύθυνοι σε αυτήν την πορεία είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) στη ΔΕΗ, που σε όλες τις φάσεις της ιδιωτικοποίησης έβαλε πλάτη για να προχωρήσει η πολιτική της ιδιωτικοποίησης (από το 1999 που ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος, μέχρι πρόσφατα στο νόμο που προβλέπει το διαχωρισμό της ΔΕΗ).
Δημιούργησε αυταπάτες λέγοντας ότι μπορεί να εφαρμοστεί η απελευθέρωση της αγοράς και ταυτόχρονα να έχουμε φτηνό ρεύμα για τους καταναλωτές και δικαιώματα για τους εργαζόμενους στην Ενέργεια.
Σήμερα καλούν σε μέτωπο ενάντια στο νόμο για τη δημιουργία της "μικρής ΔΕΗ" αλλά δεν λένε κουβέντα για την απελευθέρωση, την ιδιωτικοποίηση που μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει, για τα μονοπώλια που ήδη ελέγχουν μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Διέξοδος που συμφέρει το λαό
Η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας αφορά όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά συνολικά να ορθώσουμε τείχος αντίστασης και ανατροπής ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη "μικρή ΔΕΗ".
Ταυτόχρονα, ο αγώνας πρέπει να βάλει στο στόχαστρο ολόκληρη την πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας που προωθείται εδώ και χρόνια από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, με την αρωγή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Η λύση προς όφελος του λαού είναι η πρόταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, κόντρα στην ΕΕ και τις κατευθύνσεις της. Για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.
Σε έναν τέτοιο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης μπορούν να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα: Φτηνό ρεύμα για το λαό, εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ενέργεια, μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων.
Με αυτή τη γραμμή πάλης, ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ σήμερα μπορεί να αποκτήσει την αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων, να έχει νικηφόρα προοπτική και να εμποδίσει τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης».


Ριζοσπάστης Σάββατο 28 Ιούνη 2014