Σε αδιέξοδο αναμένεται να βρεθούν και την επόμενη σχολική χρονιά χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, καθώς τα κονδύλια που θα δοθούν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε αυτούς θα είναι μειωμένα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) περίπου 50.000 παιδιά αναμένεται να βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών.
Αγνωστος, στο μεταξύ, είναι ο αριθμός των παιδιών που δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν σε σταθμό είτε γιατί οι δημοτικές δομές δεν επαρκούν, είτε γιατί υπολείπονται σε χρηματοδότηση και προσωπικό. Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών παιδικών σταθμών, επιβάλλει, στα παιδιά εκτός του παραπάνω προγράμματος, τροφεία, στα οποία οι γονείς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Το εν λόγω πρόγραμμα δίνει μεν μια ανάσα σε γονείς με πολύ χαμηλό εισόδημα, ωστόσο η ίδια η λειτουργία του επιβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες, ενώ όπως είναι γνωστό έχει ημερομηνία λήξης όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν αρμόδιοι υπουργοί και παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης. Το μεγαλύτερο ποσό του προϋπολογισμού καλύπτεται από χρήματα του ΕΣΠΑ, το οποίο σήμερα καθίσταται επισφαλές. Αντίθετα, τέτοια προγράμματα συμβάλλουν στη σταδιακή διάλυση του όποιου δικτύου κοινωνικών δομών έχει το κράτος και η Τοπική Διοίκηση, ώστε προοπτικά να απαλλαγούν από τη σχετική υποχρέωση και αυτή να δίνεται μόνο σε ευπαθείς κατηγορίες.
Στο πλαίσιο αυτό, από Σεπτέμβρη οι γονείς θα βρεθούν για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο, αφού δεν θα γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών. Οσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση - το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα για οικογένειες δύο παιδιών, ορίζεται στις 27.000 ευρώ - θα πρέπει να αναμένουν μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όπου επιβάλλονται υψηλά τροφεία ή να στραφούν στους ιδιωτικούς, πράγμα απαγορευτικό για τη συντριπτική πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, το ποσό που αναμένεται να δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος για το σχολικό έτος 2015 - 2016, ανέρχεται στα 184 εκατομμύρια ευρώ, όταν πέρσι ήταν 200 εκατομμύρια ευρώ. Οι αιτήσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 120.000, που σημαίνει ότι τουλάχιστον 50.000 παιδιά θα μείνουν εκτός προγράμματος και πιθανόν εκτός οποιασδήποτε άλλης επιλογής. Για τα «τυχερά» παιδιά που θα φιλοξενηθούν στο πρόγραμμα, παραμένουν οι επιβαρύνσεις των προηγούμενων χρόνων. Δηλαδή, οι γονείς επιβαρύνονται με τα έξοδα μετακίνησης και με το κόστος συμμετοχής σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις του σταθμού. Πρόβλημα είχε παρουσιαστεί σε αρκετούς ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς (σ.σ. οι οποίοι επίσης έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα) τις τελευταίες δύο χρονιές, που δεν προσέφεραν, ως όφειλαν, σίτιση στα παιδιά, καλώντας τους γονείς να το προσκομίζουν από το σπίτι.
Τέλος, πρόβλημα αναμένεται να προκύψει από το νέο τρόπο χρηματοδότησης των δικαιούχων του προγράμματος παιδικών σταθμών. Προβλέπεται, δηλαδή, η πρώτη δόση της χρηματοδότησης να καταβληθεί το Γενάρη, η δεύτερη το Μάρτη, η τρίτη τον Ιούλη και η τέταρτη μετά το Σεπτέμβρη, όταν οι αντίστοιχες πληρωμές το προηγούμενο διάστημα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τους μήνες, Οκτώβρη, Φλεβάρη, Μάη και Σεπτέμβρη. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής της χρηματοδότησης θα προκαλέσει παρενέργειες στη λειτουργία των φορέων (όπως στις υπηρεσίες σίτισης και εκπαιδευτικής υποστήριξης) και στην πληρωμή των εργαζομένων.
Ριζοσπάστης Τετάρτη 29 Ιούλη 2015