Mέτρα - κόλαση για τη ζωή ασφαλισμένων και συνταξιούχων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση την Τρίτη 14 Ιούλη στη Βουλή, με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ)».
Μεταξύ άλλων, στα ήδη σκληρά αντιασφαλιστικά μέτρα που φόρτωσαν στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τώρα μεταξύ άλλων στο νέο νομοσχέδιο για τα περιβόητα προαπαιτούμενα έρχονται
να προστεθούν και νέα, ενώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει μέχρι τον Οκτώβρη νέο ασφαλιστικό με νέα μέτρα οδοστρωτήρα. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει:
- Στους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων μετά τις 30.06.2015, χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές (αναλογικό κομμάτι) και μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο). Δηλαδή ο συνταξιούχος καλείται να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς και καταβαλλόμενων εισφορών, με συντάξεις πείνας και... όταν φτάσει στα 68 έτη... να λάβει σύνταξη - «φιλοδώρημα». Και αυτό είναι το «καλό σενάριο» για όσους έχουν δουλειά και δουλεύουν. Για τους άνεργους, τους ανασφάλιστους, τους μερικά απασχολούμενους, τι θα γίνει;
- Παράλληλα από 01.01.2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα. Όπως ήδη απέδειξε η ίδια η εμπειρία από την λειτουργία του ΕΤΕΑ, η ένταξη αυτή θα γίνει με όρους χειροτέρευσης και της προς τα κάτω εξίσωσης των όποιων δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. Αυτό ακριβώς ενισχύει και η ακόλουθη πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία, από την ανωτέρω ημερομηνία πόροι όλων των εντασσομένων ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ είναι οι προβλεπόμενοι στο άρθρο 38 του Ν. 4052/2012.
- Επίσης από 01.01.2016 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους μέχρι το έτος 2021 στα επίπεδα του έτους 2015. Δηλαδή μιλάμε για στραγγαλισμό των ταμείων για έξι τουλάχιστον χρόνια, γεγονός που θα οδηγήσει τα ταμεία είτε να μειώσουν και άλλο συντάξεις και παροχές, είτε να αυξήσουν εισφορές, είτε και τα δυο.
- Από 01.07.2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις και από την ανωτέρω ημερομηνία το αντίστοιχο ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, ορίζεται σε 6% και παρακρατείται από τις επικουρικές συντάξεις. Σημειώνεται ότι εισφορά υγειονομικής περίθαλψης στις επικουρικές συντάξεις δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Και με αυτό τον τρόπο «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο οι ήδη πετσοκομμένες συντάξεις.
Και τον Οκτώβρη τα ακόμη χειρότερα
Και βέβαια αυτά τα μέτρα αποτελούν την «προθέρμανση» του τι πρόκειται να ακολουθήσει από το Φθινόπωρο όταν θα έχουμε τη «μεταρρύθμιση» στην «καρδιά» του ασφαλιστικού.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στο κείμενο της Ευρωσυνόδου της 12ης Ιούλη που εμπεριέχεται στο κείμενο του νομοσχεδίου στην οποία γίνεται λόγος «για εμπροσθοβαρή μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης "βιωσιμότητας" του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος ενός προγράμματος συνολικής "αναμόρφωσης" του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Και σε άλλο σημείο η αναφορά στο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, ιδίως, σε συμφωνία με τους θεσμούς: «να πραγματοποιήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και να καθορίσει πολιτικές προκειμένου να αντισταθμίσει πλήρως τη δημοσιονομική επίπτωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή αμοιβαία συμφωνηθέντων εναλλακτικών μέτρων μέχρι τον Οκτώβριο του 2015».