Η πληρωμή των εργαζομένων με κουπόνια αντί για μισθό «αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλά κράτη μέλη» της ΕΕ! Την παραπάνω κυνική και προκλητική απάντηση δίνει η Επίτροπος Απασχόλησης Μ. Τίσεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, με την οποία κατήγγειλε την απαράδεκτη πρακτική πολλών επιχειρήσεων να πληρώνουν τμήμα του μισθού, μέχρι και 25%, σε κουπόνια σούπερ μάρκετ, εξασφαλίζοντας έτσι και αφορολόγητο για τις επιχειρήσεις και αποφυγή καταβολής
ασφαλιστικών εισφορών, διευρύνοντας την κερδοφορία τους.
Στην απάντησή της η Επίτροπος επιχειρεί αρχικά να σπείρει σύγχυση, μπερδεύοντας σκόπιμα τα κουπόνια αυτά με τα κουπόνια γευμάτων σαν «εναλλακτική λύση αντί της άμεσης παροχής καντίνας από τον εργοδότη», κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει ότι η ερώτηση δεν έχει σχέση με τέτοιου είδους κουπόνια που αποτελούν πρόσθετες παροχές του εργοδότη. Αμέσως μετά όμως ομολογεί την αλήθεια αναφέροντας ότι: «Σε κάθε χώρα, το σύστημα εφαρμόζεται μέσω ειδικού νομικού πλαισίου που μπορεί να προβλέπει ευνοϊκότερους κανόνες φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό θεωρείται θεμιτό μέσο για την προώθηση συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών στόχων σε εθνικό επίπεδο...».
Βέβαια, οι «εθνικοί οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι» που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι άλλοι από το να απαλλάσσονται οι καπιταλιστές από φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, να αυξάνουν τα κέρδη τους ζημιώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, εντείνοντας ταυτόχρονα την εκμετάλλευση των εργαζομένων που υποχρεώνονται να παίρνουν τμήμα του μισθού τους σε είδος, παρά και ανεξάρτητα από τις ανάγκες τους.
Μάλιστα, στη συνέχεια η Μ. Τίσεν μας πληροφορεί ότι «στο πλαίσιο αυτό, η τρέχουσα πρακτική στην Ελλάδα δεν διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη άλλων κρατών μελών». Για να μην μένει καμία αμφιβολία για το ποιες είναι οι «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ» που θαυμάζει και υλοποιεί η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πλασάροντας στην εργατική τάξη τις πιο άθλιες μορφές εργασιακής ζούγκλας που εφευρίσκουν και εφαρμόζουν οι καπιταλιστές και το κράτος τους σε όλη την ΕΕ.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουν το ανάστημά τους. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που από κοινού επεξεργάζονται κυβέρνηση και ΕΕ. Να πετάξουν στα σκουπίδια τις «βέλτιστες πρακτικές» τους, διεκδικώντας ανάκτηση των απωλειών τους, ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα στην κυβέρνηση και τους εταίρους της, στα μονοπώλια και την εξουσία τους που υπηρετούν, για την οριστική απαλλαγή από την αθλιότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλου και της απάντησης της Επιτροπής:
«Θέμα: Για την απαράδεκτη πρακτική καταβολής αμοιβής σε εργαζόμενους με κουπόνια
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι, κυρίως νεοπροσλαμβανόμενοι, λαμβάνουν τμήμα της αμοιβής τους με κουπόνια που εξαργυρώνουν σε σούπερ μάρκετ και τα κουπόνια αντικαθιστούν το 20 - 25% του μισθού και σε ετήσια βάση φτάνουν αθροιστικά τα 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό που καταβάλλεται σε κουπόνια, μέχρις ενός ορίου, είναι αφορολόγητο για τις επιχειρήσεις, ενώ απαλλάσσονται και από την καταβολή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών ενισχύοντας την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτό είναι μέρος μόνο της εργασιακής ζούγκλας που έχουν διαμορφώσει με την πολιτική τους τόσο η ΕΕ αποκαλώντας την "κοινοτικό κεκτημένο" όσο κι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που την εφαρμόζει κατά γράμμα υποκρινόμενη ότι δήθεν η περίπτωση της Ελλάδας συνιστά εξαίρεσή του.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσοι εργαζόμενοι στην ΕΕ και στην Ελλάδα πληρώνονται σε είδος με κουπόνια;
Πώς τοποθετείται στην πρακτική αυτή που περιορίζει το "κόστος εργασίας'' για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, υπονομεύοντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ζημιώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία;
Απάντηση της κ. Thyssen εξ ονόματος της Επιτροπής
Η δυνατότητα να συμπεριλαμβάνονται τα κουπόνια γευμάτων στο πακέτο αποδοχών των εργαζομένων αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλά κράτη μέλη. Γενικά, τα κουπόνια γευμάτων θεωρούνται εναλλακτική λύση αντί της άμεσης παροχής καντίνας από τον εργοδότη. Σε κάθε χώρα, το σύστημα εφαρμόζεται μέσω ειδικού νομικού πλαισίου που μπορεί να προβλέπει ευνοϊκότερους κανόνες φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό θεωρείται θεμιτό μέσο για την προώθηση συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών στόχων σε εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η τρέχουσα πρακτική στην Ελλάδα δεν διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη άλλων κρατών μελών.
Δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων που λαμβάνουν παροχές σε είδος με τη μορφή κουπονιών γευμάτων ως μέρος του πακέτου αποδοχών τους. Η έρευνα για το κόστος εργασίας στην ΕΕ παρέχει συγκριτικά στοιχεία σχετικά με τη διάρθρωση του κόστους εργασίας, μεταξύ άλλων σχετικά με το μερίδιο των ημερομισθίων και των μισθών σε είδος επί του συνολικού κόστους εργασίας[1]. Το 2012 το τελευταίο διαθέσιμο έτος της έρευνας, η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κρατών μελών με το χαμηλότερο μερίδιο ημερομισθίων και μισθών σε είδος (0,38 % του συνολικού κόστους εργασίας)».