Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Αντιλαϊκό «ξεσάλωμα» σε ρότα μνημονίων

Από σήμερα κιόλας η νέα συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - πατώντας και στις σχετικές προεργασίες από την υπηρεσιακή κυβέρνηση - ξαναζεσταίνει τις αντιλαϊκές μηχανές, ενόψει της κατάρτισης του συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 και του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2016, που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη. Θα ακολουθήσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019, στο οποίο ενσωματώνονται τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα της επόμενης περιόδου, ενώ περί τα μέσα του Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσει και η πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου από ΕΕ και ΔΝΤ.
Μια πρώτη επισκόπηση του νέου κύκλου των αντιλαϊκών διεργασιών αναμένεται να ξεκινήσει μεθαύριο, στην ήδη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ.
Αντιλαϊκό μπαράζ στις «πρώτες 100 μέρες»
Την ίδια ώρα, οι «πρώτες 100 μέρες» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελούν τη «φυσιολογική» συνέχεια στην πολιτική της όλο το προηγούμενο διάστημα, με κομβικό σημείο βέβαια την υπογραφή του νέου μνημονίου και της πρώτης δέσμης των αντιλαϊκών μέτρων.
Στο επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του 2015, θα προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, στις παρακάτω «παρεμβάσεις»:
  • Νέο Ασφαλιστικό από τον Οκτώβρη, με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις συντάξεων μέσω της διασύνδεσης εισφορών - παροχών, μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία.
  • Κατάργηση της εξάμηνης μετενέργειας για τις Συλλογικές Συμβάσεις.
  • Τσάκισμα των φτωχών αγροτών. Προβλέπεται η απογείωση του φόρου εισοδήματος στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 (από 13% σήμερα). Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, θα καταργηθεί «η προνομιακή φορολογική μεταχείριση των αγροτών», με μέτρα όπως η φορολόγηση των κάθε είδους επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, η εξάλειψη του μειωμένου ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο κ.ά. Ως πρώτη δόση, ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο προσαυξάνεται από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
  • Πλήρης αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, με στόχο ετήσιες «εξοικονομήσεις» 0,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει παραπέρα περικοπές των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων, ύψους τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ το χρόνο, και μάλιστα με αυξητικό ρυθμό, αντίστοιχα με τους μελλοντικούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης. Στο στόχαστρο βρίσκεται και το ΕΚΑΣ, ξεκινώντας με το 20% των... «υψηλότερων» χαμηλοσυνταξιούχων.
  • Φορολογία εισοδήματος. Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις δρομολογούνται στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2016. Στα σκαριά είναι και η κατάργηση των τελευταίων ελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Αυξάνεται και μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.
  • Πετσοκόβουν το επίδομα θέρμανσης: Από το χειμώνα του 2015 μειώνεται στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα: Μείωση του ακατάσχετου ορίου (σήμερα 1.500 ευρώ) για μισθωτούς και συνταξιούχους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, που τους έχουν φορτωθεί από τα κάθε είδους μνημονιακά χαράτσια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες, τα ληξιπρόθεσμα χρέη για το μήνα Αύγουστο έφτασαν σε 645 εκατ. ευρώ, με τη σούμα στο φετινό 8μηνο (Γενάρη - Αυγούστου) να διαμορφώνεται σε 6,9 δισ. ευρώ.
  • Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων «δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους», καθώς και όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης. Ταυτόχρονα, προβλέπεται αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων.
  • Ενεργοποιείται το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αντικείμενο του οποίου είναι η αυτόματη καρατόμηση κρατικών δαπανών σε περίπτωση «απόκλισης» από τους αντιλαϊκούς στόχους.
  • Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, με αρχή από τους «πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς». Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.
  • Πλειστηριασμοί από τράπεζες: Προβλέπεται η άρση κάθε παρεχόμενης προστασίας των λαϊκών οικογενειών από τα «νύχια» των τραπεζών.
  • Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο: Μπαίνουν σε εφαρμογή από 1/1/2016, μέσω του νέου «ενιαίου μισθολογίου», με «πλήρη εφαρμογή σε όλο το δημόσιο τομέα» και με έμφαση στη διασύνδεση του «κόστους» με την «ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού». Αποκαλυπτικό είναι το ότι θεσπίζεται και ανώτατο όριο μισθολογικού κόστους«έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μείωση του κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ, μέχρι το 2019». Επιπλέον, δημιουργείται νέο σύστημα«μόνιμης κινητικότητας», που θα εφαρμόζεται από το δ' τρίμηνο του 2015.
Αναδιαρθρώσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου
Την ίδια ώρα, ανάμεσα στις διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις περιλαμβάνονται και οι παρακάτω:
-- Θαλάσσιες μεταφορές. Μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει τις απαιτήσεις σε ναυτεργατικό δυναμικό για τις εγχώριες υπηρεσίες (ακτοπλοΐα) με εκείνες που ισχύουν για τις διεθνείς γραμμές.
-- Συγκρότηση και λειτουργία διυπουργικής Επιτροπής για τονχωροταξικό σχεδιασμό, με τη συμμετοχή σε αυτή και άλλων «ειδικών».
-- Ανακοίνωση της δεσμευτικής προθεσμίας για την ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ.
-- Πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ή «εναλλακτικά» την εφαρμογή άλλου μέτρου με «ισοδύναμα αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό.
-- «Πλήρη ισοδύναμα μέτρα», για τις δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν τις μειώσεις σε συντάξεις.
-- Πλήρης εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ (τρόφιμα, ποτά, καύσιμα) και εκκίνηση της διαδικασίας για χονδρικό και ηλεκτρονικό εμπόριο, μεταποίηση, ΜΜΕ.
-- Σχέδιο ολοκληρωμένης στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό τομέα, με στόχο τη διασφάλιση ρευστότητας, την προσέλκυση διεθνών επενδυτών και την επιστροφή των τραπεζών σε ιδιώτες, «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ