Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ταξικός ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017.Από ποιους τα παίρνει και σε ποιους τα δίνει

Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 24 Νοέμβρη, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017, ο οποίος φορτώνει στις πλάτες του λαού επιπλέον μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ.
Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια θα αρχίσει την Τρίτη 6 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 Δεκέμβρη με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Μέχρι στιγμής, κυβέρνηση και ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος από τους δύο
πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τη μετάβαση στην καπιταλιστική ανάκαμψη, που προϋποθέτει θυσίες δίχως ημερομηνία λήξης για το λαό. 
                                  Τα δίνουν όλα στο κεφάλαιο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ 
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μπγιάλας, ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2017 «παγιώνει τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα» και κατά συνέπεια «αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των αγορών». Επίσης έκανε λόγο για «προϋπολογισμό ανάπτυξης», όμως η όποια ανάκαμψη θα βασιστεί στη συνέχιση των άγριων αντιλαϊκών μέτρων.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να πανηγυρίσει για τα αυξημένα έσοδα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2016 από το χαράτσωμα του λαού και για τη μετάβαση σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του έτους, η οποία συνοδεύτηκε από χειροτέρευση και όχι από βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.
Αφού παρουσίασε το success story του ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε ως «αποτυχημένο» το success story της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και του σημερινού αρχηγού της ΝΔ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για το «μείγμα» που εξυπηρετεί περισσότερο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. «Η συνταγή της ΝΔ μπορεί να αφήσει στη χώρα μια μεγάλη τρύπα στα δημόσια οικονομικά», είπε, επισημαίνοντας πως στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα. 
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, επέκρινε την κυβέρνηση για «οπισθοδρόμηση» της οικονομίας, ενώ αμφισβήτησε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ το 2017. Όπως είπε, οι στόχοι που έχει θέσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι να επιστρέψει η χώρα εκεί που βρισκόταν το 2014.
«Η ουσία του καινούργιου προϋπολογισμού είναι φόροι, οι αγαπημένοι σας φόροι», ανέφερε, διαφημίζοντας το εξίσου αντιλαϊκό «μείγμα» της ΝΔ που προβλέπει περισσότερες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Θέλοντας να εκφράσει την αποφασιστικότητα της ΝΔ για την υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, καταλόγισε στην κυβέρνηση «αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας πως δεν περνάει «το τεστ της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών».
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι ο προϋπολογισμός της βγαίνει αλλά δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός της λαϊκής οικογένειας και ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τα ελλείμματα των λαϊκών οικογενειών, τόνισε στην τοποθέτησή του στην επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής.
Υπογράμμισε το γεγονός ότι ετοιμάζονται νέες ανατροπές στα Εργασιακά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα υπάρξει ανάπτυξη για να καταδείξει ότι το πρώτο προϋποθέτει το δεύτερο και πρόσθεσε ότι η όποια ανάπτυξη δεν θα φέρει πίσω τις απώλειες αντίθετα θα φέρει και νέα μέτρα.
Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2017 αντιλαϊκό και ταξικό διότι, όπως και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί, παίρνουν από το λαό και δίνουν στο κεφάλαιο. Ανέφερε πως περιλαμβάνει αντιλαϊκά μέτρα 4 δισ. ευρώ την ώρα που αυξάνει τις κρατικές δαπάνες για τις Δημόσιες Επενδύσεις και προσδοκά λιγότερα έσοδα από τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Από ποιους τα παίρνει και σε ποιους τα δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017
  • Τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να διογκωθούν κατά 2,3% και, από 45,8 δισ., να φτάσουν τα 46,86 δισ. ευρώ, ενώ νέοι φόροι εντάσσονται στη ζωή των λαϊκών οικογενειών (σε καύσιμα κίνησης, σταθερή τηλεφωνία, τσιγάρα, καφέ κ.λπ.).
  • Οι φόροι σε κάθε είδους νομικά πρόσωπα, δηλαδή στους επιχειρηματικούς ομίλους, το 2017 θα μειωθούν κατά 7%. Από 3,49 δισ., θα γίνουν 3,24 δισ. ευρώ.
  • Οι άμεσοι φόροι σε φυσικά πρόσωπα, δηλαδή σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αναμένεται να απογειωθούν κατά 14,5%. Οι έμμεσοι φόροι αναμένεται να διογκωθούν κατά 5,6%, από 25,1 σε 26,4 δισ. ευρώ.
  • Η κρατική δαπάνη για τη στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διογκώνεται κατά 250 εκατ. ευρώ.
  • Προβλέπονται νέες φορολογικές απαλλαγές, ύψους 20,4 εκατ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο».
  • Το τσεκούρι στην Κοινωνική Ασφάλιση για το 2017 φτάνει τα 1,64 δισ. ευρώ, μέσω περικοπών στους συνταξιούχους και της επιβολής νέων αυξημένων εισφορών στους ασφαλισμένους.
  • Για τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΕΚΑΣ, για το 2017 προβλέπει ο προϋπολογισμός περικοπές 586,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά των λεγόμενων αντισταθμιστικών είναι μόλις 17 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η κυβέρνηση αρπάζει 570 εκατ. ευρώ, χώρια αυτά που έκοψε το 2016.
  • Για τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016, δηλαδή, μείωση κατά 38%.
  • Για το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», αν και προβλέπει δαπάνη ύψους 760 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός εγγράφει ποσό χρηματοδότησης 571 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των περικοπών που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα, η κυβέρνηση μαζί με το κουαρτέτο αναζητούν περίπου άλλα 200 εκατ. ευρώ επιπλέον, γεγονός που κουμπώνει με τον προωθούμενο εξορθολογισμό των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων.