Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ«ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»: Νέα κινητοποίηση την Τρίτη 27 Δεκέμβρη-Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή τους

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης ΑΒΕΕ» (πρώην «Αρβανιτίδης»), εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο παλεύουν για δεδουλευμένα, Συλλογικές Συμβάσεις και θέσεις εργασίας, κόντρα στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς παλιών και επίδοξων εργοδοτών, οι οποίοι προχωρούν με τις πλάτες της κυβέρνησης, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και μέσα στις γιορτές, με
την επόμενη συγκέντρωσή τους να έχει οριστεί για την Τρίτη 27/12, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική επίθεση. Οταν η επιχείρηση ήταν στα χέρια του Αρβανιτίδη, και μόνο η λέξη «σωματείο» αποτελούσε λόγο απόλυσης. Παρ' όλα αυτά, μέσα σε τέτοιες συνθήκες τρομοκρατίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατάφεραν με συστηματική και επίμονη προσπάθεια να στήσουν το πανελλαδικό επιχειρησιακό σωματείο. Η προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, οι καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, η πληρωμή σε είδος, έγιναν αφετηρία για πολλούς εργαζόμενους να πάρουν την απόφαση να οργανωθούν και να παλέψουν.
Ηρθε η νέα εργοδοσία, η «Καρυπίδης ΑΒΕΕ», και η συμφωνία της να λειτουργήσει τα καταστήματα με το σήμα της «Μαρινόπουλος». Παρέμειναν η συστηματική καθυστέρηση της μισθοδοσίας, το κλείσιμο καταστημάτων και οι απολύσεις. Η απληρωσιά εντάθηκε μετά τη λύση της συμφωνίας με τη «Μαρινόπουλος».
Η εταιρεία κατέθεσε αίτημα για υπαγωγή αρχικά στο άρθρο 99 (πτώχευση) και μετά στο 106β (εκκαθάριση εν λειτουργία). Το σωματείο και οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να συναινέσουν στην ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 106β.
Ολο αυτό το διάστημα, με τους αγώνες τους κατάφερναν να πληρωθούν μέρος των δεδουλευμένων τους. Σήμερα, οι 1.400 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Φλεβάρη, ενώ τους οφείλονται επιδόματα και άδειες.
Από το Μάη άρχισαν να μπαίνουν μαζικά σε επίσχεση εργασίας, συνεχίζοντας παράλληλα τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, έξω από καταστήματα της επιχείρησης, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στον ΟΑΕΔ, διεκδικώντας έκτακτο βοήθημα, σε ΕΥΑΘ, ΔΕΗ και Εφορίες για την υπεράσπιση των οικογενειών τους.
Σήμερα, βρίσκονται αντιμέτωποι με νέους εκβιασμούς. Η «Καρυπίδης», στο πλαίσιο των σχεδίων της να λειτουργήσει τα καταστήματα με το σήμα της «MARKET IN», εκβιάζει τους εργαζόμενους να δεχθούν «κούρεμα» δεδουλευμένων κατά 50%, μείωση μισθών τουλάχιστον 20% και μαζικές απολύσεις. Το κράτος και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχουν συνταχθεί με το πλευρό της εργοδοσίας.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν ανυποχώρητοι, παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση και τις επιπτώσεις στις οικογένειές τους. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή τους. Και σ' αυτήν τους την επιλογή έχουν στο πλευρό τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και εκφράζουν πολύμορφα την αλληλεγγύη τους.

Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2016 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2016

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ