Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Το χρέος...

Αμέσως μετά το Γιούρογκρουπ, η κυβέρνηση χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» την απόφαση για «ρύθμιση» του χρέους. Βέβαια, η έναρξη της σχετικής διαδικασίας είχε από καιρό προβληθεί ως «εθνικός στόχος», όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς όλοι, χωρίς εξαίρεση, προβάλλουν την ελάφρυνση του χρέους ως προαπαιτούμενο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι το χρέος δεν μειώνεται με την απόφαση του
Γιούρογκρουπ. Παραμένει δυσβάσταχτο στις πλάτες του λαού και το μόνο που συμβαίνει είναι ότι αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα της αποπληρωμής μέρους των δανείων και τα επιτόκια. Καθόλου τυχαία, γράφτηκε στον Τύπο ότι τα κράτη της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο δανεισμό της Ελλάδας, δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διευθέτηση του χρέους, αυτή που αποφασίστηκε και τα επόμενα στάδιά της (αν βέβαια υπάρξουν, με δεδομένο το περιβάλλον της αστάθειας στην οικονομία της ΕΕ και τους κλυδωνισμούς που προκαλεί στη συνοχή της) έχουν για προαπαιτούμενα μέτρα που βαθαίνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και χρεοκοπούν βαθύτερα το λαό.
Θυμίζουμε ότι για να αποφασιστεί το PSI, που προβλήθηκε ως μεγάλη επιτυχία από την τότε κυβέρνηση Παπαδήμου, χρειάστηκε να εφαρμοστεί μέχρι κεραίας το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο περιελάμβανε ορισμένα από τα πιο σκληρά αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα στα χρόνια της κρίσης.
Κατά τον ίδιο τρόπο, προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν τα διάφορα στάδια ελάφρυνσης του χρέους είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και ενδεχομένως να υπάρξει και ένα τέταρτο, όπως έχει ήδη αρχίσει να συζητιέται.
Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ