Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΜΕ:Κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας χαρίζουν στους εργοδότες τους μισθούς των εργαζομένων που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες

«Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει ότι είναι η κυβέρνηση της μεγαλοεργοδοσίας και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα δελτία Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, μετά τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, με τα οποία η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι χαρίζει στους εργοδότες τους μισθούς των εργαζομένων που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες.
Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρει:
«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας χαρίζουν στους εργοδότες τους μισθούς των εργαζομένων που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες
Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει ότι είναι η κυβέρνηση της μεγαλοεργοδοσίας και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Τα δελτία Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας - μετά τις φονικές πλημμύρες
στη Δυτική Αττική για τα τραγικά αποτελέσματα των οποίων η κυβέρνηση φέρει, όπως και οι προηγούμενες, τεράστιες ευθύνες - μαρτυρούν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι αυτό που "καίει" την κυβέρνηση είναι η διευκόλυνση και η θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτών, δηλαδή, που είναι μέρος του προβλήματος, αφού κυνηγώντας τα κέρδη, αφήνουν στην άκρη τα "κοστοβόρα" μέτρα υποδομής, όπως η αντιπλημμυρική προστασία, η υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενων, για να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όταν έρθει η καταστροφή.
Την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι βιοπαλαιστές της περιοχής μετρούν τους νεκρούς τους και τα συντρίμμια από το βιος τους, το υπουργείο Εργασίας δίνει οδηγίες δήθεν για την "ασφάλεια" των εργαζόμενων στη Βιομηχανική Περιοχή της Μάνδρας, "τσουβαλιάζοντας" στην ουσία θύτες και θύματα, εργαζόμενους και μεγαλοεπιχειρηματίες και προσπαθώντας να απαλλάξει τη μεγαλοεργοδοσία από τη στοιχειώδη υποχρέωσή της να καταβάλει τους μισθούς και τα μεροκάματα των εργαζόμενων για όσο διάστημα δεν εργαστούν,
- είτε λόγω δυσκολίας μετάβασής τους στη δουλειά,
- είτε λόγω αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης.
Για την πρώτη περίπτωση το υπουργείο λέει ότι "ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωση καταβολής μισθού" - όχι ότι ο εργοδότης υποχρεούται να τον καταβάλει. Και για τη δεύτερη περίπτωση μιλά για "κοινή απαλλαγή των μερών ως προς τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους" - δηλαδή ο εργαζόμενος δεν πάει για δουλειά και ο εργοδότης δεν πληρώνει!
Όσο για τις "διευκολύνσεις προς επαγγελματίες και επιχειρήσεις", το υπουργείο εξισώνει τον μεροκαματιάρη με το επιχειρηματικό μεγαθήριο!
Άξια, λοιπόν, η κυβέρνηση στο έργο της στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου που έχει αναλάβει και εκτελεί με επιτυχία, μαζεύοντας και τα ανάλογα εύσημα από την πλουτοκρατία και τα επιτελεία της. Και σε ανώτερα!
Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στην περιοχή να οργανώσουμε την πάλη μας για να μην τολμήσουν οι εργοδότες να χρησιμοποιήσουν την τραγωδία για ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους, για απολύσεις. Να καταβληθούν κανονικά τα ημερομίσθια στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν προσωρινά και να παρθούν μέτρα για τους εργολαβικούς, τους εποχικούς και τους συμβασιούχους εργαζόμενους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην επιχειρηματική επιθετικότητα.
Διεκδικούμε άμεσα για την προστασία και την ανακούφιση των εργαζομένων της περιοχής:
  • Μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.
  • Καταγραφή των ζημιών, σε περιουσίες και μικρές επιχειρήσεις και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%).
  • Μέριμνα για συναδέλφους πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν σε “παραπήγματα” στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, της Μάνδρας και της Μαγούλας.
  • Ενίσχυση του Θριάσιου Νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων. Δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Νέα Πέραμο και Μαγούλα.
  • Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανένας εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολόγητος απών από την εργασία του και να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα και ένσημα.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
  • Αποκλειστικά δωρεάν και με ασφάλεια μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Ειδικά στην Νέα Πέραμο όπου οι μαθητές αναγκάζονται να περπατούν αυτόν τον δρόμο “καρμανιόλα” έξω από το στρατόπεδο Πυροβολικού.
  • Κατάργηση διοδίων Αττικής και Εθνικής Οδού για να μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των περιοχών.
  • Άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους».