Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Η λαϊκή χρεοκοπία γεννάει την «αισιοδοξία» στις αγορές, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση

«Με ευνοϊκές διαθέσεις περιμένουν τα ελληνικά ομόλογα οι διεθνείς αγορές», «αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο», «με πολλούς επενδυτές το (επικείμενο) ελληνικό επταετές ομόλογο», «υποχώρησαν τα σπρεντ», «σε υψηλό 35 μηνών το χρηματιστήριο»... 
Το πανηγυρικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση, με τίτλους όπως οι παραπάνω, είναι τέτοιο που αν το πάρει κανείς στα σοβαρά, θα πρέπει να βγει με σακούλες στους δρόμους περιμένοντας να βρέξει ευρώ... 

Ομως, για να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, υπάρχουν και πιο στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αυτή των «Financial Times», που έγραψαν ότι η «έξοδος στις αγορές» που προγραμματίζεται, θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, όμως καθυστέρησε επειδή δεν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι «μεταρρυθμίσεις» που είχαν συμφωνηθεί με την ΕΕ. 
Τι επιβεβαιώνει δηλαδή; Αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια: Οτι πληρώνουν ακριβά την «επιστροφή στην κανονικότητα». 
Οτι αυτό που «επιβραβεύεται» από τις αγορές είναι οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», όπως το τσεκούρι στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, το χτύπημα στην απεργία, η αποφασιστικότητα να γενικευτούν οι πλειστηριασμοί, να μπει χέρι στα προνοιακά επιδόματα κ.λπ. 
Η λαϊκή χρεοκοπία γεννάει λοιπόν την «αισιοδοξία» στις αγορές, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Και αυτή τη χρεοκοπία είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει στο διηνεκές, για να συντηρηθεί το «θετικό κλίμα» στην προσπάθεια ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ