Εκατοντάδες ευρώ αναγκάζονται να πληρώνουν ασθενείς - ανάμεσά τους πολλοί καρκινοπαθείς - στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προκειμένου να χειρουργηθούν εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων χειρουργικών υλικών.
Ενδεικτικά πρόκειται για καθετήρες port (σ.σ. καθετήρες σε καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία) με κόστος ως και 500 ευρώ, για φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε
λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και κοστίζουν 25 ευρώ καθένα. Μάλιστα ορισμένες πληρωμές χαρακτηρίζονται ως «δωρεές» για να εγκριθούν τυπικά από το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου. Οπως προκύπτει από αναρτήσεις στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» μέσα σε διάστημα 7 μηνών είχαν γίνει γύρω στις 25 τέτοιες «δωρεές», ενώ σύμφωνα με εργαζόμενους του νοσοκομείου πρόκειται για διαχρονικές ελλείψεις υλικών.
Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ καταγγέλλει πως «οι ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης καλούνται να αγοράσουν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά», διαφορετικά δεν μπορούν να χειρουργηθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, αν δεν βρεθούν - δηλαδή δεν αγοραστούν από τον ασθενή - η αναμονή για χειρουργείο μπορεί να φτάσει τον ένα χρόνο.
Με εντολή του υπουργού Υγείας, Ανδρ. Ξανθού, στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), σήμερα μετέβη στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ κλιμάκιο επιθεωρητών για έλεγχο των καταγγελιών. Παράλληλα, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και ο νέος διοικητής του ΑΧΕΠΑ θα ενημερωθούν για να κινήσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.
Το υπουργείο Υγείας τάχα «πέφτει από τα σύννεφα» και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη ...«νομιμότητα». Δεν γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι η περιστολή των κρατικών δαπανών για την Υγεία, η έλλειψη προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού εξωθεί τις λαϊκές οικογένειες σε αδρές πληρωμές - τυπικές και άτυπες - για γιατρό, χειρουργείο, θεραπεία, νοσηλεία, φάρμακα, εξετάσεις; Δεν γνωρίζουν την νόμιμη επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου, όπως π.χ. τα απογευματινά ιατρεία; Τα 93 εκ. ευρώ που προϋπολογίζονται το 2016 τα έσοδα των νοσοκομείων από τις απευθείας πληρωμές των ασθενών για εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις δεν «σοκάρουν» την κυβέρνηση ...αυτά είναι «νόμιμα». Πέρα από τις όποιες ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως να προκύψουν και η σημερινή κυβέρνηση έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Το «φάρμακο» για τέτοια φαινόμενα είναι: Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών Ταμείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Ελένη Μπακιρλή, εργαζόμενη στο ΑΧΕΠΑ και εκλεγμένη στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε δήλωσή της αναφέρει: «Η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προωθεί και αποθεώνει τη "φιλανθρωπία", τη λειτουργία των νοσοκομείων με δικά τους έσοδα, με πληρωμές, με "δωρεές". Σε πολλά Κέντρα Υγείας συγκεντρώνουν υλικά από δωρεές ή τα αγοράζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Τι σημαίνει να χρηματοδοτούν οι δήμοι νοσοκομεία και άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας; Υποβάθμιση και το κόστος μεταφέρεται στον κόσμο. Ο εξορθολογισμός των δαπανών που επιδιώκει κάθε διοίκηση νοσοκομείου είναι να δέχονται όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς με το μικρότερο δυνατό κόστος για το κράτος, δηλαδή να υπάρχουν "δωρεές" και άλλες πληρωμές. Έτσι δεν αξιολογούνται οι διοικητές και τα νοσοκομεία; Όταν τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια γιατί τους φαίνεται τόσο περίεργο; Πρόκειται για υποκρισία».