Ερώτηση για την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς» κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
«Το ΓΝΘ "Γεννηματάς" αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του εξαιτίας
της ακολουθούμενης πολιτικής, όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πολιτική υποχρηματοδότησης της Υγείας με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίησή της. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο εργάζονται 216 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, στοιχείο που σημαίνει ότι σύμφωνα με τον ήδη ελλιπή οργανισμό, εργάζεται μόλις το 58% του απαιτούμενου νοσηλευτικού προσωπικού, με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς να βιώνουν καθημερινά μια δραματική κατάσταση.
Να αναφέρουμε ότι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για τα 8 κρεβάτια που λειτουργούν, ενώ τα 2 από τα 10 που υπήρχαν, είναι κλειστά. Στη Μονάδα Στεφανιαίων Νοσημάτων και στην Παθολογική Κλινική, το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις βάρδιες. Στα Χειρουργεία, παλαιού και νέου κτιρίου, το νοσηλευτικό προσωπικό των Χειρουργείων και του Αναισθησιολογικού Τμήματος δεν επαρκεί ώστε να μπορέσουν να "ανοίξουν" και άλλες αίθουσες, για να αυξηθεί ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων και να μειωθεί η λίστα αναμονής των ασθενών.
Τις ελλείψεις προσπαθούν να καλύψουν με αυταπάρνηση οι υπάρχοντες εργαζόμενοι. Όμως τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της κατάστασης είναι επικίνδυνα για την υγεία των ασθενών αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.
Το νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι γερασμένο (μ.ο. ηλικίας 47,1%), πραγματοποιεί 3 ή και 4 βάρδιες ανά εβδομάδα, εργάζεται τα περισσότερα Σαββατοκύριακα, ενώ πολλές φορές δεν τηρείται το 12ωρο της ανάπαυσης. Επιπλέον τα χρωστούμενα ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι περίπου 500, ενώ δυσκολία υπάρχει και στο να δοθούν οι κανονικές άδειες, πρόβλημα που θα ενταθεί άμεσα, κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης λόγω της σοβαρής έλλειψης σε βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, το νοσηλευτικό προσωπικό επιφορτίζεται με εργασίες καθαριότητας χώρων, αντικειμένων, εργαλείων στα τμήματά τους. Ενώ, κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας του Νοσοκομείου, το νοσηλευτικό προσωπικό των τμημάτων καλείται να εργαστεί και στα Επείγοντα Εξωτερικά Ιατρεία.
Η παραπάνω κατάσταση οξύνεται όλο και περισσότερο καθώς τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα υπήρχαν συνεχείς αποχωρήσεις προσωπικού (συνταξιοδοτήσεις, αναρρωτικές άδειες, μετατάξεις), ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Την ίδια ώρα που υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα, η δύναμη του Νοσοκομείου είναι 247 κλίνες, εφημερεύει κατά μέσο όρο 12 φορές το μήνα, μάλιστα οι 7 - 8 φορές αποτελούν γενικές εφημερίες και στα Επείγοντα Εξωτερικά Ιατρεία εξετάζονται περίπου 5.000 ασθενείς μηνιαίως. Λειτουργούν 73 Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, στα οποία εξετάζονται και παρέχεται φροντίδα σε περίπου 3.600 ασθενείς μηνιαίως. Περίπου 250 χειρουργικές επεμβάσεις τακτικές και επείγουσες πραγματοποιούνται μηνιαίως στο Χειρουργείο παλαιού κτιρίου, ενώ περίπου 120 στο Χειρουργείο νέου κτιρίου.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
• Να καλυφθούν τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και όλων των άλλων ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.
• Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για τη συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμισης των κλινικών και των Μονάδων του καθώς και για την κάλυψη των αναγκών του σε υλικοτεχνική υποδομή.
• Να δοθούν τα οφειλόμενα ρεπό και άδειες στο νοσηλευτικό προσωπικό.
• Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι».