Πολλή «σκόνη» μαζεύεται τις τελευταίες μέρες πάνω στα θέματα της επικαιρότητας, όπου αναμφίβολα κυριαρχεί η διαπραγμάτευση. Οσο πλησιάζει η «ώρα της κρίσης», της συμφωνίας δηλαδή που επιδιώκουν κυβέρνηση και κουαρτέτο πάνω σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να διακρίνει κανείς την αλήθεια από το ψέμα στην αντιπαράθεση που σηκώνουν κόμματα και «θεσμοί», αν δεν ψάξει βαθύτερα την ουσία. Αν δεν προσεγγίσει με ταξική ματιά τις εξελίξεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία για την καταβολή ενός εφάπαξ
επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, από την υπερκάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος, που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως το απαύγασμα της «κοινωνικής» της πολιτικής.
Η αίσθηση που προσπάθησε να δημιουργήσει όλη την προηγούμενη βδομάδα ήταν ότι δίνει μάχη και παλεύει τάχα με τα θηρία για να εξασφαλίσει το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο μάλιστα με θράσος βάφτισε «13η σύνταξη». Η ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα αναδιπλώθηκαν από την αρχική τους απόφαση να ψηφίσουν το επίδομα, στο φόντο και της αντιπαράθεσης που ξέσπασε στην ΕΕ, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Γερμανίας, με αφορμή αυτά τα μέτρα, αλλά με κύριο ζήτημα τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που απ' ό,τι φαίνεται, αποτελεί οδηγό και για άλλα υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Δόθηκε, έτσι, η ευκαιρία στην κυβέρνηση να ρίξει στο τραπέζι τα συνήθη ψευτοδιλήμματα, με τα οποία υπηρετείται από τη μια ο αποπροσανατολισμός του λαού και από την άλλη η πόλωση με τη ΝΔ, απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρείται ακμαίος ο μηχανισμός της κυβερνητικής εναλλαγής, με τη μετάγγιση των λαϊκών προσδοκιών και της δυσαρέσκειας, από τον έναν στον άλλο πόλο και αντίστροφα.
Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που αποκάλυψε τις πραγματικές στοχεύσεις και κατήγγειλε την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα από τη σκοπιά που περιγράψαμε πιο πάνω. Μάλιστα, τις μέρες που η σχετική ρύθμιση συζητιόταν και ψηφιζόταν στη Βουλή, επανακατέθεσε την τροπολογία για την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Οπως αναμενόταν, η τροπολογία του Κόμματος απορρίφθηκε χωρίς καν να συζητηθεί, από την κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και στο παρελθόν.
Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της καταβολής του έκτακτου επιδόματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, γιατί αυτοί και ακόμα περισσότεροι έχουν πραγματικά ανάγκη απ' αυτά τα χρήματα. Το ΚΚΕ στάθηκε απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει, να χειραγωγήσει, να ξεγελάσει. Απέναντι στάθηκαν και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, το μαχόμενο ταξικό συνδικαλιστικό τους κίνημα, που οργάνωσε μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Αθήνα.
Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπηρετήσει με όλα τα μέσα την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», ώστε να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας. Και μόνο το γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται σε ένα περιβάλλον γενικευμένης οικονομικής αστάθειας και ανταγωνισμών, καθιστά αμφίβολη οποιαδήποτε σίγουρη πρόβλεψη και αυξάνει την επιθετικότητα του κεφαλαίου.
Τώρα είναι που χρειάζεται γερό τιμόνι από τα ταξικά σωματεία και τους άλλους φορείς του κινήματος, σχέδιο και αποφασιστικότητα, για να απαντιέται άμεσα κάθε αντιλαϊκή μεθόδευση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου διαμορφώνοντας όρους για την αντεπίθεση. Τώρα χρειάζεται να γίνει υπόθεση περισσότερων η ανασύνταξη του κινήματος, που σε συνδυασμό με το δυνάμωμα του ΚΚΕ στους χώρους δουλειάς, μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα σοβαρών εξελίξεων προς όφελος του λαού.