Το έδαφος για την «επόμενη μέρα» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου προσπαθεί να προετοιμάσει η κυβέρνηση, παράλληλα με την προσπάθεια για κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και επιστροφή στη «ρευστότητα» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη για την εκπόνηση σχεδίου «για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τη Δίκαιη Ανάπτυξη» υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στην οποία συμμετείχαν
οι υπουργοί Γ. Δραγασάκης, Ε. Τσακαλώτος, Δ. Παπαδημητρίου, Αλ. Χαρίτσης, Γ. Σταθάκης, Δ. Λιάκος, Β. Αποστόλου, Χρ. Σπίρτζης, Στ. Πιτσιόρλας, Αλ. Φλαμπουράρης και Λ. Λαμπριανίδης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, το πρόγραμμα «Growth Strategy» («Στρατηγική Ανάπτυξης»). Πρόκειται για μία μελέτη 30 σελίδων, η οποία, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα αποτελέσει τη βασική πρότασή της προς τους «θεσμούς» ενόψει της 2ης«αξιολόγησης», αλλά και «σχέδιο πλατιάς διαβούλευσης με παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για τη συγκρότηση Εθνικού Αναπτυξιακού Μοντέλου εξειδικευμένου ανά κλάδο και ανά περιφέρεια. Η κυβέρνηση θα καταλήξει σε ένα βασικό πλαίσιο προτάσεων, το οποίο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα αναλάβει πρωτοβουλία επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς».
Η κυβέρνηση παρουσιάζει σταθερά το σχέδιο αυτό σαν απόδειξη... του τέλους της λιτότητας, η οποία σε κάθε περίπτωση θα αφορά αποκλειστικά το κεφάλαιο και όχι το λαό που θα συνεχίσει να πληρώνει τα ματωμένα πλεονάσματα πολύ πέραν του 2019, όπως εξάλλου συμφωνήθηκε και στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ.
Εξάλλου, παρά την κυβερνητική λαθροχειρία που παρουσιάζει ότι το σχέδιο αυτό καπιταλιστικής ανάκαμψης έχει ως «κεντρικό στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης» και τη «μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέχρι το τέλος του 2020» (!), η συζήτηση περί «αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας», «δείχνει» την ιεράρχηση τομέων και κλάδων που μπορούν να παίξουν ρόλο «ατμομηχανής», αφού η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και τα διαλυμένα εργατικά δικαιώματα χτυπάνε «κόκκινο», εξασφαλίζοντας μεγάλα περιθώρια κέρδους.
Επιπλέον, τα όσα λέγεται ότι συζητήθηκαν στη σύσκεψη για «αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας, η οποία αποτελεί κόμβο στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών» κ.ά., δείχνουν τη διάθεση της κυβέρνησης να μπλέξει τον ελληνικό λαό ακόμα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, με αντικείμενο τη «συνεργασία κυβέρνησης και τραπεζών με στόχο τη βελτίωση της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο Αλ. Τσίπρας με αναρτήσεις του στο twitter υποστήριξε ότι η κρίση ήταν απότοκο της αδυναμίας των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα και θα ξεπεραστεί όταν η αδυναμία αυτή εκλείψει, όταν δηλαδή το κεφάλαιο «μπουκώσει» από νέο ζεστό χρήμα, πλάι στα υπόλοιπα προνόμια και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει στα χέρια του.
Τετάρτη 1 Μάρτη 2017