Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Λουκέτα σε μικρομάγαζα : Στις 90.000 έφτασαν τα λουκέτα σε μικρομάγαζα το 2013!

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, εμπορικών καταστημάτων και βιοτεχνιών, 

που δεν καταφέρνουν να αντέξουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την αναδουλειά 

και τα πολλαπλά χαράτσια, που προβλέπονται με τα μέτρα διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. 



Σύμφωνα με τη δεύτερη έρευνα, που πραγματοποίησε μέσα στο χρόνο το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα βάλουν οριστικό λουκέτο ακόμα 40.000 επιχειρήσεις

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των μικρών επιχειρήσεων που θα πτωχεύσουν μέσα στο 2013 θα ανέλθει στις 90.000

Στις επιχειρήσεις αυτές αναλογούν περίπου 150.000 θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, τόσο η αποτίμηση του α' εξαμήνου 2013, όσο και οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές που υπάρχουν για το δεύτερο εξάμηνο παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικές.

 Ήδη το 75,4% των μικρών επιχειρήσεων θεωρεί ότι η κατάσταση έχει ήδη επιδεινωθεί, ενώ 68,1% των επιχειρήσεων του δείγματος εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της έρευνας, «είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που σημειώνεται αύξηση των αρνητικών προσδοκιών, κάτι που καταδεικνύει ότι εξανεμίζεται κάθε ελπίδα ανάκαμψης».Η έρευνα γίνεται σε εξαμηνιαία βάση από το Μάη του 2009. Έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 επιχειρήσεων (από 0 έως 49 άτομα προσωπικό). 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του Ιούνη, τα αποτελέσματα είναι πιο αρνητικά όσο μικρότερη είναι η επιχείρηση, ενώ αναλυτικότερα και σε ποσοστό εκτιμούν ότι η επιδείνωση της κατάστασης θα οφείλεται:

  • στον κύκλο εργασιών το 67,3%

  • στη ζήτηση το 66,9%

  • στη ρευστότητα το 69,8%

  • στις παραγγελίες το 68,0%

  • στις επενδύσεις: αύξηση προβλέπει το 5,5%,

  •  μείωση το 41,5% και στασιμότητα το45,2%

Αρνητική τάση ακολουθούν και οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της απασχόλησης και των μισθών, κάτι βεβαίως που βλέπουμε ότι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν και οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΕΒΕ, για να ζητήσουν μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. 

Πάντως, μείωση προσωπικού κατά το τελευταίο εξάμηνο ανέφερε το 12,3% των επιχειρήσεων ενώ το 4% ανέφερε αύξηση. Όσον αφορά στις προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 προβλέπεται απώλεια 45.000 θέσεων μισθωτής εργασίας. 

Στην ίδια ενότητα αναφέρεται ότι το 51,4% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών, ενώ το 50,5% προχώρησε σε μείωση ωρών ή ημερών εργασίας σε κάποιους υπαλλήλους. 

Την ίδια στιγμή το 49,3% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι προχώρησε σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, ποσοστό αυξημένο από το 43,6% που είχε απαντήσει με τον ίδιο τρόπο το Γενάρη του 2013.

 Συνολικά το 65,7% των επιχειρήσεων που απασχολούν αμειβόμενο προσωπικό προχώρησε σε έμμεση (μείωση ωρών ή ημερών εργασίας) ή σε άμεση μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων. 

Το αντίστοιχο ποσοστό το Γενάρη ήταν 50%.Τέλος, σημειώνεται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αναφέρουν αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

 Το 63,3% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις το επόμενο εξάμηνο.