Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση για την Υγεία

Πρώτη απάντηση στην κατάργηση νοσοκομείων και στη διαθεσιμότητα 1.618 εργαζομένων έδωσαν υγειονομικοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, χρόνια πάσχοντες, 

με την ιδιαίτερα μαζικήκινητοποίηση που διοργάνωσαν σήμερα, με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή, διεκδικώντας να δοθούν χρήματα από το κράτος ώστε να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό και να αναπτυχθούν δομές Υγείας με δωρεάν πρόσβαση όλων.


Μεγάλη η συμμετοχή στη συγκέντρωσηΠλήθος σωματείων εργαζομένων και μαζικών φορέων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση που απηύθυνε 

η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε το υπουργείο το χρονοδιάγραμμα της διαθεσιμότητας και την κατάργηση 8 νοσοκομείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.


Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα σωματεία των εργαζομένων των νοσοκομείων «Πολυκλινική», «Θριάσιο», «Αγία Βαρβάρα» και «Ευαγγελισμός»

τα οποία είχαν κηρύξει στάση εργασίας (11π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας), καθώς και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Πατησίων και του «Σισμανόγλειου»

Παράλληλα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε 4ωρη παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) καλύπτοντας την απεργία που έχουν προκηρύξει σωματεία νοσοκομείων νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.


Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν ακόμη Λαϊκές Επιτροπές, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και πλήθος φορέων εργαζομένων και συνταξιούχων.
«Κομματικά κίνητρα» στις κινητοποιήσεις βλέπει ο Υπουργός ΥγείαςΑντιπροσωπεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. 

Ο Α. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ως αναγκαίες και κατηγόρησε τους εργαζόμενους ότι δε θέλουν να αλλάξει τίποτα, επειδή παλεύουν ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και στην Υγεία.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση ο Αδ. Γεωργιάδης είχε ισχυριστεί ότι οι διαμαρτυρόμενοι έχουν μόνο κομματικά και προσωπικά κίνητρα«Σε καμιά περίπτωση δεν εκπροσωπούν το λαό» ισχυρίστηκε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «ο πραγματικός ελληνικός λαός, δεν τους ακολουθεί, γιατί ξέρει ότι αυτό που κάνουμε, πρώτον, ήταν αναγκαίο και θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ότι, δεύτερον, στο τέλος της μεταρρύθμισης στην υγεία, θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες, δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα».


Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σημείωσαν ότι δεν υπερασπίζονται το υπάρχον εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας 

και τόνισαν ότι χρειάζονται αλλαγές, οι οποίες όμως θα είναι στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των νοσοκομείων και της δημιουργίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δωρεάν για όλους.

Μαζική και με παλμό η πορεία στη ΒουλήΜετά το τέλος της συγκέντρωσης στο υπουργείο Υγείας ακολούθησε πορεία στη Βουλή. 

Ανάμεσα στα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν 

«Η κινητικότητα και η εφεδρεία, είναι ο προθάλαμος για την ανεργία», 

«Αφήνουν το λαό χωρίς νοσοκομεία για να θησαυρίζει η πλουτοκρατία» 

«Του λαού δυνάστες, κλέφτες και ληστές, τρόικα - κυβέρνηση και καπιταλιστές».


Η ολοκλήρωση της σημερινής κινητοποίησης βρήκε τους διαδηλωτές να δηλώνουν 

πως θα συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο των νοσοκομείων και τις μετακινήσεις-απολύσεις του προσωπικού.