Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και πορεία για τη συμπλήρωση 68 χρόνων από το έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

«Καμιά συμμετοχή του λαού μας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία!» -

«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί»!

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΕΔΥΕΘ

Συγκέντρωση και πορεία για τη συμπλήρωση 68 χρόνων από την ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα (6 Αυγούστου 1945) και στο Ναγκασάκι (9 Αυγούστου 1945) πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. 

Η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) έγινε στο Άγαλμα Βενιζέλου, όπου η Σταυρούλα Αμπατζή έκανε την ομιλία.

Αρχικά, αναφέρθηκε στο γεγονός και στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συντελέσθηκε. (Ακολουθεί και βιντεο )

Στη συνέχεια, στάθηκε στις επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις στην περιοχή μας.


Αναφερόμενη στο σύγχρονο νόημα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σημείωσε: «Να τονίσουμε γι’ ακόμη μία φορά, ότι για την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη ο αγώνας για τη δίκαιη ειρήνη είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα κατά των άδικων ιμπεριαλιστικών πολέμων και κατά συνέπεια κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος, που τους γεννά. Δεν μπορείς να έχεις αποτελεσματικό μέτωπο κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, εάν δεν έχεις σταθερό κι αταλάντευτο μέτωπο κατά και της ιμπεριαλιστικής ειρήνης.
Στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών οι λαοί πρέπει να έχουν τη δική τους σημαία, που θα εναντιώνεται στη σύγχρονη σκλαβιά και θα δείχνει το δρόμο της κατάργησης του τελευταίου εκμεταλλευτικού συστήματος της ιστορίας και τη δημιουργία του νέου κόσμου της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ειρήνης».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου κατέληξε στο Αμερικανικό Προξενείο. Εκεί, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Ζώκας μίλησε στους συγκεντρωμένους καλώντας τον λαό της Θεσσαλονίκης να συνεχίσει τον αγώνα και να τον κλιμακώσει ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τα εγκλήματα τους, 68 χρόνια μετά το έγκλημα στο Ναγκασάκι και την Χιροσίμα.