Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Σε μια εβδομάδα το χαράτσι ανά συνταγή - Πάνω από ένα δισ. ευρώ συνολικά η συμμετοχή των ασθενών

Χαράτσι ένα ευρώ σε κάθε συνταγή του ασφαλισμένου έφερε το 2014, με βάση νόμο που ψηφίστηκε το 2012. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει σε «περίπου μια εβδομάδα όταν θα είναι έτοιμο το σύστημα», δήλωσε το πρωί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς δεν ήταν σαφές αν το χαράτσι του ενός ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ έπρεπε να το εισπράττουν από σήμερα οι φαρμακοποιοί.

Από 7 έως 10 του μήνα το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία, εκτιμά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και θα αρχίζει κανονικά η είσπραξη του χαρατσιού

που αφενός μεν επιβαρύνει οικονομικά τους ασφαλισμένους - ασθενείς, αφετέρου δε ενισχύει τη λογική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του φαρμάκου και των υπηρεσιών Υγείας.

Το ένα ευρώ θα προστίθεται στη συμμετοχή του ασφαλισμένου και θα αφαιρείται, ταυτόχρονα, απ' την αντίστοιχη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα: Σε ένα φάρμακο αξίας 100 ευρώ η συμμετοχή του ασφαλισμένου ήταν 25% ή 25 ευρώ και του ΕΟΠΥΥ 75% ή 75 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 26 ευρώ (26% συμμετοχή) και ο ΕΟΠΥΥ 74 ευρώ (74% συμμετοχή).

Η επιβάρυνση του ενός ευρώ ισχύει όταν ο ασθενής έχει να εκτελέσει μία συνταγή. Αν έχει να εκτελέσει πάνω από μία, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς σε κάθε μια απ' τις συνταγές μπορούν να γραφούν μόνο τρία φάρμακα, τότε η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη. Αν δηλαδή ο ασθενής έχει να εκτελέσει δύο συνταγές με τέσσερα φάρμακα συνολικής αξίας 100 ευρώ, τότε η επιβάρυνσή του θα είναι ή 27 ευρώ (25+1+1) ή συμμετοχή 27% και του ΕΟΠΥΥ 73 ευρώ (75-1-1) ή συμμετοχή 73%.

Για διαφορετικά ποσά προκύπτει διαφορετική συμμετοχή με βάση το ένα ευρώ ανά συνταγή. Αν για παράδειγμα η συνταγή είναι για φάρμακο αξίας 10 ευρώ, τότε ο ασθενής θα πληρώνει 3,5 ευρώ (2,5 ευρώ η συμμετοχή του 25% συν ένα ευρώ για τη συνταγή) δηλαδή η συμμετοχή του εκτινάσσεται στο 35%.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντος σε ενημερωτικό σημείωμά του προς τον ΠΦΣ, το σύστημα λειτούργησε σε ορισμένα διημερεύοντα φαρμακεία απ' τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς. Στη συνέχεια όμως το σύστημα κατέρρευσε. Ο ΠΦΣ ενημέρωσε τους συλλόγους - μέλη του ότι «λόγω τεχνικών προβλημάτων της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, η χρέωση και είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή, προς το παρόν αναστέλλεται. Η υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας θα ξεκινήσει όταν θα είναι έτοιμη η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, οπότε και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας».

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ότι από το μέτρο αυτό θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες. Όμως, ο Κ. Λουράντος, στην ίδια εκπομπή, υποστήριξε ότι το σύστημα «δεν εξαιρεί καμία πάθηση και κανέναν ασφαλισμένο», προσθέτοντας ότι κάθε συνταγή -π.χ. 100 ευρώ- «εμπεριέχει ΦΠΑ 6,5%, ο οποίος καταβάλλεται από όποιον πληρώνει τη συνταγή, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής του».

Στο ένα δισ. ευρώ το χρόνο η συμμετοχή των ασθενών για φάρμακα  

Με δεδομένο ότι εκτελούνται περίπου 60 εκατομμύρια συνταγές το χρόνο, προκύπτει ότι οι ασθενείς θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους 60 εκατ. ευρώ επί πλέον.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (μέσω ΕΟΠΥΥ) υπολογίζεται για το 2013 σε 2,371 δισ. ευρώ. Σ' αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα 748 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν ως συμμετοχή 24% οι ασθενείς.

Για το 2014 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει οριστεί σε 2 δισ. ευρώ. Μετά και τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, όπως η κατάργηση της κάλυψης απ' τον ΕΟΠΥΥ της μισής διαφοράς μεταξύ πρωτότυπου και δραστικής ουσίας, υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική συμμετοχή θα φτάσει το 32%. Δηλαδή οι ασθενείς θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους 950 εκατ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν και τα 60 εκατ. από το ένα ευρώ για κάθε συνταγή.

Δηλαδή, η άμεση επιβάρυνση των ασθενών για φάρμακα, το 2014 θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ και η κυβέρνηση θα καμαρώνει ότι απάλλαξε το σύστημα υγείας από σπατάλες και περιττές δαπάνες.