Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ελλείψεις προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά, το κείμενο:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Θέμα: Ελλείψεις προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Παπαγεωργίου".
Η πολιτική υποχρηματοδότησης της Υγείας, που ακολουθείται μέχρι σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα
 τμήματα και υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "Παπαγεωργίου" να αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και εντατικοποίησης της εργασίας.
Στο Νοσοκομείο σήμερα είναι ανεπτυγμένες 800 κλίνες, την ώρα που στον εσωτερικό του κανονισμό προβλέπονται 625, ενώ οι 1.535 εργαζόμενοι σε αυτό δεν αρκούν και κρίνεται απαραίτητη η άμεση πρόσληψη 280 εργαζόμενων ώστε να καλυφθούν οι άμεσες και επείγουσες ανάγκες.
Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι μεγάλες, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις 245 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού, καλύπτονται μόνο οι 130 και οι 115 είναι κενές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών, αλλά και για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο Νοσοκομείο.
Συγκεκριμένα να αναφέρουμε ότι το αιματολογικό με όλα τα τμήματά του λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο και καλείται να επιτελέσει το έργο του μόνον με πέντε ειδικούς αιματολόγους. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ένας γιατρός σε κάθε εφημερία και να κάνει οκτώ εφημερίες το μήνα. Οι δε ελλείψεις σε τεχνολόγους και ειδικευόμενους Βιοπαθολογίας, είναι μεγάλες. Μάλιστα από το τέλος του 2014 δεν είναι σε θέση πια να δεχτεί και να περιθάλψει νέους αιματολογικούς ασθενείς, με αποτέλεσμα να τους παραπέμπει σε άλλα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα οι περίπου 800 παλιοί χρόνιοι ασθενείς συχνά παραπέμπονται στα αντίστοιχα τμήματα άλλων νοσοκομείων της πόλης, όπου όμως και εκεί με δυσκολία εξυπηρετούνται.
Επιπλέον, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, δεν λειτουργούν τέσσερις αίθουσες χειρουργείων και δύο υπολειτουργούν.
Ελλείψεις επίσης παρατηρούνται και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Το Νοσοκομείο διέθετε 790 εργαζόμενους, εκ των οποίων, τα τελευταία χρόνια, οι 141 έφυγαν και δεν αντικαταστάθηκαν. Για τις επείγουσες ανάγκες απαιτούνται τουλάχιστον 100 νοσηλευτές, ενώ για την κάλυψη των ήδη ανεπτυγμένων κλινών αυτός ο αριθμός αυξάνεται τουλάχιστον στους 245.
Ταυτόχρονα μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε εργαστηριακό προσωπικό (τεχνολόγοι κ.ά.), διοικητικό προσωπικό κ.λπ.
Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, ο αριθμός των ασθενών που δέχεται το Νοσοκομείο, ολοένα και αυξάνεται. Μέσα στην τριετία 2012-2014, αυξήθηκε ο αριθμός των εξετασθέντων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και στα Επείγοντα (ΤΕΠ) από 295.149 σε 331.018. Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των απογευματινών ιατρείων.
Το αποτέλεσμα είναι η εντατικοποίηση της εργασίας να σπάει κάθε ρεκόρ και την ίδια ώρα, στις εφημερίες, ο χρόνος αναμονής των ασθενών να φτάνει και σε ορισμένες περιπτώσεις, να ξεπερνά τις 12 ώρες.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
Την πλήρη κάλυψη των κενών του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "Παπαγεωργίου", με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών».
902.gr