Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για το λαό, απαίτησαν οι διαδηλωτές από δεκάδες φορείς, σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές στο Περιστέρι (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Με συνθήματα  «Δώστε λεφτά για πρόνοια - υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Χωρίς νοσοκομεία αφήνουν το λαό, για να θησαυρίζει το κεφάλαιο» πορεία πραγματοποίησαν από την πλατεία Δημαρχείου προς το ΙΚΑ Περιστερίου διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δεκάδων σωματείων, μαζικών φορέων και Λαϊκών Επιτροπών της Δυτικής Αθήνας – Μενιδίου και Φυλής, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία για όλο το λαό.
Εκεί κρέμασαν ένα μεγάλο πανό με σύνθημα: «Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για το λαό» ενώ ο Παναγιώτης
Σοφός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Αυτό το κτίριο, του ΙΚΑ Περιστερίου χτισμένο με τον ιδρώτα των εργαζομένων υπολειτουργεί όπως όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας. Η ανάγκη του λαού για υγεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα, μαγαζιά ιδιωτικής υγείας στήνονται σε όλες τις γειτονιές με έτοιμη πελατεία από τους δημόσιους φορείς. Σήμερα, με το συλλαλητήριο στείλαμε το μήνυμα ότι οργανώνουμε την πάλη μας μέσα από τους φορείς της εργατικής τάξης και του λαού, όλοι μια γροθιά συνεχίζουμε να διεκδικούμε τις ανάγκες μας, γιατί σωτήρες για το λαό δεν υπάρχουν. Με την πάλη του θα κατακτήσει τη δημόσια δωρεάν υγεία αλλά και τη ζωή που του ανήκει. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ). 
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, οΓιώργος Πέρρος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Πρωτούλης και Γιάννης Μανουσογιαννάκης όπως επίσης οι Δήμαρχοι Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος καθώς και ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Οι ομιλίες στη συγκέντρωση
Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιάννης Γαλανόπουλος, γιατρός στο «Αττικόν» και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο Μιχάλης Ρίζος, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν», η Μαρία Φιλανταράκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ιλίου και ο Μάρκος Αλεξίου από τη Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου (δείτε βίντεο ΕΔΩ). Την κεντρική ομιλία έκανε ο Χρήστος Μαργανέλης από τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου. 
Ο Γιάννης Γαλανόπουλος αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις των νοσοκομείων της περιοχής τονίζοντας πως «μειώνεται η δαπάνη για το δημόσιο σύστημα από τον κρατικό προυπολογισμό, όχι τυχαία, καθώς σταθερά εφαρμόζεται η πολιτική που θεωρεί την υγεία των εργαζομένων εμπόρευμα και κόστος».
Ο Μιχάλης Ρίζος επεσήμανε ότι «Η δημόσια υγεια στην περιοχή μας βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Περιοχή που μαστίζεται από τη φτώχεια, την ανεργία με παιδιά ανεμβολίαστα και υποσιτισμένα, με την νοσηρότητα και τη θνησιμότητα διαρκώς να αυξάνουν λόγω της γενικότερης ανέχειας και υποβάθμισης των συνθηκών ζωής».
Η Μαρία Φιλανταράκη επεσήμανε ότι «Απαιτούμε δημόσια και δωρεάν υγεία πρόνοια, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με μόνιμες σταθερές σχέσεις εργασίας των κέντρων μάνας και παιδιού καθώς και τη δημιουργία νέων σε κάθε δήμο. Επίσης, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις γυναίκες και τα παιδιά για το σχολείο και τις αθλητικές δραστηριότητες».
Ο Μάρκος Αλεξίου αναφέρθηκε στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού, η οποία λειτουργεί σαν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ενώ ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. «Απαιτούμε να περάσει στο Δημόσιο σύστημα υγείας, να λειτουργεί σαν κέντρο Υγείας αστικού τύπου, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες σε όλο το λαό της περιοχής.
Στην κεντρική ομιλία ο Χρήστος Μαργανέλης από τη Λαϊκή επιτροπή Περιστερίου μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Ο υπουργός υγείας κ. Κουρουμπλής αρνήθηκε επί ένα μήνα να συναντηθεί με τους φορείς για να συζητηθούν τα προβλήματα της περιοχής. 'Οταν κανονίστηκε έστω μια συνάντηση, μετά από την πίεση των δεκάδων φορέων και σωματείων φτάσαμε στην ανοιχτή κοροιδία. 0ι εκπρόσωποι των άνεργων, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των Αμεα που βρέθηκαν έξω από την πόρτα του υπουργείου ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει κανένα ραντεβού  και ότι ο υπουργός είναι απασχολημένος. Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν για τις χαμένες ανθρώπινες ζωές, τους βασανισμένους ασθενείς και τους ανήμπορους συγγενείς τους. Υπάρχει αιτία!!». 
(...) «Δεν αρκεί να αγανακτούμε - ούτε να δεχόμαστε να ζούμε με τη ζητιανιά και τα προγράμματα των ΜΚΟ που προωθούνται συστηματικά από πολλές τοπικές διοικήσεις που ακολουθούν ανάλογη πολιτική σε δήμους και περιφέρειες. Χρειάζεται να παλέψουμε οργανωμένα, με συντονισμό μέσα από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές για να κερδίσουμε το δίκιο μας. Να αγωνιστούμε μαζί στο μόνο αποτελεσματικό αγώνα, εκείνον που στοχεύει στην κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και την κατάργηση κάθε είδους πληρωμής».
(...) «Παλεύουμε για την ικανοποίηση του συνόλου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδία, για μισθούς και συντάξεις που θα βρίσκονται στο ύψος των αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, για κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Για εξασφάλιση της σίτισης όλων των παιδιών με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Παλεύουμε για να πάρουμε πίσω αυτά που λεηλάτησε η ελληνική αστική τάξη για να αυξήσει την κερδοφορία της σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Παλεύουμε ακόμη για να κερδίσει ο εργαζόμενος λαός το σύνολο του πλούτου που παράγει, για να ωφεληθεί από τα επιτεύγματα της επιστήμης της τεχνολογίας και του πολιτισμού. Για να ζήσουμε όπως μας αξίζει».
Προετοιμασία της κινητοποίησης
Με τις κινητοποιήσεις και τη σημερινή διαδήλωση, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα απαίτησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας (νοσοκομεία, ιατρεία ΠΕΔΥ, ΕΙΑΑ), γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - φάρμακο για όλους. Να σταματήσουν οι ασθενείς, ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, εργαζόμενοι ή άνεργοι να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για τις υπηρεσίες Υγείας.
Για την κινητοποίηση οι διοργανωτές δρομολόγησαν πούλμαν από τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Τις προηγούμενες μέρες έγιναν εξορμήσεις στο ΙΚΑ στο Περιστέρι και το Χαϊδάρι ενώ η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού.
Συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποφάσισε το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ενώ στη συγκέντρωση των γιατρών στο Κρατικό της Νίκαιας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έθεσαν το θέμα της συμμετοχής και οι γιατροί συμφώνησαν. Απόφαση συμμετοχής πήραν και σωματεία των εργαζομένων σε νοσοκομεία. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).
Τις λαϊκές διεκδικήσεις για την Υγεία στηρίζουν και οι Δημοτικές Αρχές Πετρούπολης καιΧαϊδαρίου ενώ αντίστοιχες αποφάσεις πήραν μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τα Δημοτικά Συμβούλια σε Περιστέρι και Ίλιον.