Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Θεσσαλονίκη: Παραστάσεις διαμαρτυρίας του ΜΑΣ στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στο ΤΕΙ (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα οι Επιτροπές Αγώνα ΑΠΘ ΠΑΜΑΚ και ΤΕΙ του ΜΑΣγια την υποχρηματοδότηση των σχολών, τα οξυμένα προβλήματα και την επιστροφή των αποθεματικών των Ταμείων που κουρεύτηκαν.
Το πλαίσιο αιτημάτων των Επιτροπών Αγώνα ΑΕΙ Θεσσαλονίκης, που κατατέθηκε στο υπουργείο, το οποίο δήλωσε αναρμόδιο, περιγράφει την εκρηκτική
κατάσταση που επικρατεί στις σχολές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, λόγω της υποχρηματοδότησης .
Συγκεκριμένα, στην Πολυτεχνική Σχολή οι φοιτητές δεν χωράνε στα αμφιθέατρα, δεν πραγματοποιούνται εργαστήρια και πολλά μαθήματα, λόγω έλλειψης επιστημονικού και διδακτικού προσωπικού, καθώς και υποδομών. Στη Φιλοσοφική Σχολή οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν τεράστια ποσά από την τσέπη τους σε κάθε εξάμηνο για σημειώσεις, καθώς δεν χορηγούνται δωρεάν, ενώ παράλληλα στοιβάζονται σε αίθουσες και πολλοί κάθονται όρθιοι, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές και διδακτικό προσωπικό. Στη Σχολή Θετικών Επιστημών οι φοιτητές πληρώνουν τον εργαστηριακό εξοπλισμό και τις ποδιές που απαιτούνται. Στη Λέσχη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι φοιτητές πληρώνουν αντίτιμο για ένα πιάτο φαΐ. Τα παραδείγματα εκατοντάδες, όπως σημείωσαν, από όλα τα τμήματα!
Την ίδια ώρα εντείνεται όλο και περισσότερο η επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα ιδρύματα, η παραχώρηση δομών του Πανεπιστημίου σε ιδιώτες. Στο ΑΠΘ ισχύει το καθεστώς της εργολαβίας στις δομές της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης. Παράλληλα, κατ’ομολογίαν των ίδιων των πρυτανικών αρχών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υποχρηματοδοτείται, καθώς για να καλύψει τις ήδη πετσοκομμένες υπηρεσίες που παρέχει χρειάζεται τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για «λουκέτο» τον ερχόμενο Οκτώβρη.
Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Παράσταση διαμαρτυρίας, αντίστοιχα στον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα οι Επιτροπές Αγώνα ΤΕΙ του ΜΑΣ.
Όπως σημείωσαν, το υπουργείο παίρνει τη σκυτάλη από εκεί που την άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Συνεχίζει στην ίδια αντιλαϊκή ρότα, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι ετοιμάζουν τεράστιες αναδιαρθρώσεις, την ίδια στιγμή που τα ΤΕΙ φυτοζωούν.
Η εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι παραπάνω από φανερή με τραγικές επιπτώσεις σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.
Τόσο η Εστία όσο και όλο το ΤΕΙ παραμένουν χωρίς θέρμανση εδώ και δύο χρόνια καθώς η προμήθεια πετρελαίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει μπλοκάρει εδώ και δύο χρόνια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για λόγους που σχετίζονται με τη διαγωνιστική διαδικασία.
Το Συμβούλιο του ΤΕΙ αντί να διεκδικήσει λύση, αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία των Εστιών και να διώξει τους 210 φοιτητές που διαμένουν εκεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς από τα θερμαντικά σώματα που χρησιμοποιούν. Μάλιστα, η διοίκηση του ΤΕΙ απειλεί με ποινικές διώξεις τους οικότροφους των Εστιών, επειδή αρνούνται να τις εγκαταλείψουν.
Παράλληλα 16.000 φοιτητές και περίπου 450 εργαζόμενοι κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες.
Μάλιστα την ερχόμενη Τρίτη 24 Μάρτη προχωρούν και σε νέα κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα ΤΕΙ σχετικά με το ζήτημα των εστιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπαίνει αντικειμενικά εμπόδιο για χιλιάδες φοιτητές, προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να βγουν ολοκληρωμένοι επιστήμονες», τόνισαν και με τις σημερινές τους κινητοποιήσεις οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Απαίτησαν:
  • Έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στα Ιδρύματα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε διδακτικό και λοιπό προσωπικό, υποδομές, να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα. Να επιστραφεί το 50% των μειωμένων προϋπολογισμών.
  • Να δοθούν άμεσα πίσω στα ιδρύματα τα λεφτά που κλάπηκαν από το «κούρεμα» των αποθεματικών με το PSI το 2012, που είναι 87 εκατομμύρια ευρώ από όλα τα ΑΕΙ της χώρας και 100 εκατομμύρια από τα ΤΕΙ. Χωρίς αυτά οι σχολές μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν!
  • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές! Ούτε ένα ευρώ για σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία και αναλώσιμα!
  • Να μετατραπούν πανεπιστημιακά ακίνητα και δημόσια κτήρια σε εστίες στην ευθύνη του κράτους! Μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία σε όλους τους φοιτητές που κάνουν αίτηση για δωμάτιο!
  • Να καταργηθεί ο νόμος - πλαίσιο, η επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ! Να φύγουν οι επιχειρήσεις από τις σχολές, τη διδασκαλία και την έρευνα!
Εν τω μεταξύ ξεκίνησε από χτες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 22 Μάρτη το τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 των Φοιτητικών Συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Ιστορικού, Ιταλικού, Φιλοσοφίας / Παιδαγωγικής, Πολιτικών Μηχανικών και Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών, με τίτλο «Άσε τον καναπέ μπες στο παιχνίδι».
Επίσης στις 30 Μάρτη η Επιτροπή Αγώνα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών διοργανώνουν κοινή εκδήλωση, με τίτλο «Ενδοσχολική βία από άλλη σκοπιά».
Παράλληλα γίνονται τα μαθήματα photoshop και σκάκι, αλλά και οι προβολές ταινιών στις φοιτητικές εστίες.