Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ:Ενεργειακά σχέδια ενταγμένα σ' ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο

Η άφιξη του πλοίου - γεωτρύπανου «West Capella» στην κυπριακή ΑΟΖ ανέδειξε το βάθος των ανταγωνισμών που εκδηλώνονται γύρω από το Κυπριακό αλλά αφορούν ευρύτερες συγκρούσεις συμφερόντων, σε μια περιοχή που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στις ενεργειακές και γεωπολιτικές επιδιώξεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. 
Η αποφασιστικότητα με την οποία η Τουρκία διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει «μονομερείς κινήσεις», όπως βαφτίζει τα σχέδια γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν απευθύνεται μόνο προς τη Λευκωσία. Είναι έκφραση γενικότερων σχεδιασμών
και ανταγωνισμών που αφορούν το ρόλο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στις ευρύτερες ενεργειακές «ισορροπίες», στις «κόντρες» για παράδειγμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την «ενεργειακή ασφάλεια» μεγάλων αγορών, όπως της ευρωπαϊκής.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες φυσικά επιδρούν και οι σχεδιασμοί άλλων δυνάμεων, όπως του Ισραήλ, διαγράφονται νέες «γέφυρες» συνεργασίας, περιπλέκοντας κι άλλο τις κολιγιές των μονοπωλίων. Από την άλλη μεριά, ο ρόλος που κάθε πλευρά θα μπορέσει ή θα κληθεί (λόγω ευρύτερου συσχετισμού δύναμης) να αναλάβει σε ένα νέο ενεργειακό «χάρτη», συνδέεται και με την εξέλιξη διεργασιών σε άλλα μέτωπα. Για παράδειγμα, συχνά, Τουρκία και ΕΕ δεν σταματούν να ξεχωρίζουν τον τομέα της Ενέργειας ως έναν από εκείνους στους οποίους η μεταξύ τους συνεργασία είναι σημαντική και πρέπει να συνεχιστεί, ανεξάρτητα από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βρυξελλών - Αγκυρας. 
Τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών λογαριάζουν άλλωστε τα δεδομένα με βάση όχι μόνο το πόσο ταιριάζουν σε όλα με έναν «εταίρο» τους, αλλά και με βάση το αν και κατά πόσο μια συνεργασία (έστω εύθραυστη) με έναν «λειψό» εταίρο μπορεί να στριμώξει σημαντικά έναν ανταγωνιστή τους, ή έναν μέχρι πρόσφατα συνεργάτη τους που όμως τώρα μοιάζει να τους απειλεί όλο και περισσότερο.
Μέσα σε ένα τόσο σύνθετο σκηνικό, είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθούν νέα δεδομένα και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ως κομμάτι στο ευρύτερο γεωπολιτικό «παζλ», στο οποίο η Μεγαλόνησος έχει κομβικό ρόλο, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.


Στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στην Τουρκία,
ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρ. Τίλερσον τιμήθηκε για την προσφορά του
 στον κλάδο (ως βασικό στέλεχος του κολοσσού της «Exxon Mobil»)

Συνέχεια......