Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ:Πάλη για σύγχρονη - δημόσια - δωρεάν Υγεία για όλο το λαό

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» που συζητιέται στη Βουλή, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ακόμη αντιλαϊκή μεταρρύθμιση, συνέχεια όλων των προηγούμενων.
Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας υπογραμμίζει ότι «όχι μόνο δεν αποτελεί "στρατηγική απάντηση στην κρίση του συστήματος Υγείας" και αναβάθμιση της φροντίδας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, όπως επικαλείται η κυβέρνηση, αλλά βήμα σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Αποτελεί βήμα πλήρως εναρμονισμένο με
τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Υγεία υποταγμένη στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, για υγειονομικές μονάδες στη λογική της συρρίκνωσης του κόστους λειτουργίας, των υποβαθμισμένων παροχών φροντίδας Υγείας, της υποστελέχωσης με ελάχιστο προσωπικό, χαμηλά αμειβόμενο, όπου ολοένα μεγαλύτερο τμήμα του δουλεύει με ημερομηνία λήξης και κουτσουρεμένα δικαιώματα».
Και ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:
«Η Υγεία παραμένει εμπόρευμα, η επιχειρηματική δραστηριότητα εντείνεται και στον ευαίσθητο αυτό τομέα, πετσοκόβονται κρατικά κονδύλια για την Υγεία και την Πρόληψη, ενώ το κράτος των επιχειρηματιών συνεχίζει να παίρνει μέτρα που εξασφαλίζουν φτηνή εργατική δύναμη προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου», σημειώνει και παρουσιάζει την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί σήμερα για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες:
«Πετσόκοψαν την κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία και τα κοινωνικά επιδόματα για τις λαϊκές οικογένειες, για να πιάσουν το "πλεόνασμα" που θα καταλήξει στους δανειστές και σε νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματίες. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των συνεπειών στην Υγεία, θυμίζουμε ότι οι περικοπές αυτές έρχονται να προστεθούν και να χειροτερέψουν την υποχρηματοδότηση που εξαρχής προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017, ο οποίος διατηρούσε την κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρυσι και τη μείωνε κατά 200 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ και κατά 7 εκατ. ευρώ για τις μονάδες ΠΕΔΥ. Ταυτόχρονα με τις περικοπές στην Υγεία, η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει να "μπουκώνει" με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές εκατομμυρίων ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους και να ξοδεύει 4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για το ΝΑΤΟ. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, που μειώνει συνεχώς τις κρατικές και εργοδοτικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, είναι να εξακολουθούν να υπάρχουν και συχνά να χειροτερεύουν τα προβλήματα και οι ελλείψεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και το προσωπικό των δημόσιων Μονάδων Υγείας, αλλά ακόμα και στη συντήρηση υποδομών και κτιρίων. Είναι η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία και οι συνεχείς πληρωμές - νόμιμες και μη - των ασθενών και των οικογενειών τους», επισημαίνει.
Οσο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «σταθεροποίησης και αναβάθμισης των δημόσιων Μονάδων Υγείας», το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας σημειώνει ότι «μόνο αγανάκτηση προκαλούν. Η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής, από όλες τις κυβερνήσεις, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, για τη μετατροπή της σε υποβαθμισμένο και ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και προνομιακό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η απαίτηση των Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών για μείωση του δημόσιου τομέα Υγείας, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δράση».
Καλεί τους υγειονομικούς, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να απορρίψουν το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, να απορρίψουν την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται και στον κλάδο της Υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Να απορρίψουν τη λογική του μικρότερου κακού, γιατί οδηγεί μόνιμα κερδισμένο να βγαίνει το κεφάλαιο. Να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η πάλη για σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, με έμφαση στην πρόληψη. Να καταργηθούν η επιχειρηματική δράση και οι άμεσες και έμμεσες πληρωμές των ασθενών και των περιθαλπόμενων.