Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ:Ο αγώνας έπιασε τόπο!

Προχτές, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ, στην οποία έγινε συζήτηση για τον 40ήμερο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς στα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις που είχαν προηγηθεί. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι αυτός ο αγώνας είχε θετικά αποτελέσματα, καθώς:

  • Επιτεύχθηκε η ενότητα και ο πανελλαδικός συντονισμός αγωνιστικής δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία εξέφραζε τη μεγάλη πλειοψηφία των μπλόκων σ' όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, αποδείχτηκε στην πράξη ότι οι δυνάμεις που εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και δρούσαν σε κάποια μπλόκα, δεν ήθελαν στην πραγματικότητα αυτή την ενωτική και συντονισμένη δράση, παρά τα πολλά και συνεχή «ενωτικά λόγια» που ξεστόμιζαν πριν στηθούν τα μπλόκα.
Και δεν την ήθελαν διότι - όπως φάνηκε καθαρά και από το πλαίσιο των αιτημάτων που προέβαλλαν - στόχος τους είναι να προχωρήσει η ΚΑΠ της ΕΕ, ώστε να ξεκληριστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες που έχουν απομείνει και να συγκεντρωθεί η γη και η αγροτική παραγωγή σε λίγα χέρια. Αυτό που, επί της ουσίας, πήγαν να ζητήσουν στη συνάντηση που είχαν με την κυβέρνηση, ήταν πώς θα προχωρήσει πιο αποτελεσματικά ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», ώστε να φύγουν γρηγορότερα από τη μέση οι μικροί.
Χαρακτηριστικό απ' αυτή την άποψη είναι το γεγονός ότι ζητούσαν τα εξοντωτικά μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, το κόστος παραγωγής κ.ά. να εφαρμοστούν, στο σύνολό τους, για τους «μη κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες!
  • Το Ασφαλιστικό - λαιμητόμος δεν ήρθε ακόμα για ψήφιση στη Βουλή και σ' αυτό συνέβαλε ο κοινός αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς, των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, που συνεχίζεται.
  • Στη συνάντηση που είχαν μαζί του εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι: Θα υπάρξει αφορολόγητο όριο 9.500 ευρώ για τους αγρότες, όταν κάτι τέτοιο η κυβέρνηση δεν το συζητούσε πριν τα μπλόκα. Θα είναι αφορολόγητες οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις, η εξισωτική και η «πράσινη» ενίσχυση, καθώς και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη δεσμευτούν από τις τράπεζες σπίτια και χωράφια αγροτών για τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια. Θα παρέμβει, μέσω της Βουλής, για τη αντιμετώπιση των «αγροτοδικείων».
Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι οι αγρότες περιμένουν αν και πότε αυτές οι κυβερνητικές δεσμεύσεις υλοποιηθούν και θα βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα να παρέμβουν, αγωνιστικά, όποτε χρειαστεί.
Είναι μακρύς ο δρόμος
Επισημάνθηκε, ακόμα, ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν πίστεψε ποτέ πως μία κινητοποίηση, όσο πετυχημένη κι αν είναι, μπορεί να υποχρεώσει μια κυβέρνηση να ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Πολύ περισσότερο που και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι ορκισμένη να εφαρμόζει την ΚΑΠ της ΕΕ, που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες.
Γι 'αυτό - υπογραμμίστηκε - είναι ανάγκη να συνεχιστεί, να αναβαθμιστεί και να δυναμώσει η κοινή αγωνιστική δράση των αγροτών με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς, όπως αποδείχτηκε περίτρανα με το συλλαλητήριο στην Αθήνα, δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα.