Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Φέρνουν νέα φοροεπιδρομή στη λαϊκή οικογένεια

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ανεβάζουν τον αντιλαϊκό πήχη, «αμπαλάρουν» και τα επόμενα «πακέτα»
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη του κεφαλαίου και από το ένα στο άλλο «ισοδύναμο» αντιλαϊκό μέτρο εξελίσσονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το κουαρτέτο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ). Σε αυτό το πλέγμα, ανεξάρτητα από το όποιο τελικό μείγμα επιλεγεί, τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα έρχονται να «κλειδώσουν» με την κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών», δηλαδή με τους ήδη συμφωνημένους στόχους για τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς από το 2016 και για όλα τα επόμενα χρόνια.
Κεντρικοί άξονες αυτής της διεργασίας είναι η παραπέρα κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, ζήτημα που με τη σειρά του εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, καθώς και η νέα κλιμάκωση της φοροληστείας σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
«Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος, ουσιαστικά, στην προωθούμενη μείωση του «αφορολόγητου ορίου» για μισθωτούς - συνταξιούχους και τη νέα φορολογική κλίμακα. Βαφτίζοντας το «κρέας ψάρι», ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο «θα πληρώσουν περισσότερο οι πλούσιοι και λιγότερο τα χαμηλά εισοδήματα», αναφερόμενος πάντα στο φόρο εισοδήματος. Πρόκειται για μια ακόμη απάτη ολκής, καθώς όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο τη φορολογία επί των κερδών για τις ισχυρές επιχειρήσεις, ομίλους και τους μετόχους τους, αλλά επιπλέον η «επόμενη μέρα» βρίθει από κάθε είδους φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και ενισχύσεις με ζεστό κρατικό χρήμα που έχουν στόχο την ανάκαμψη του κεφαλαίου.
Νέο πακέτο με «πολλά και δύσκολα μέτρα» στα σκαριά
Σε κάθε περίπτωση, το μέτωπο της φοροληστείας του λαού δεν εξαντλείται στο επίπεδο της νέας φορολογικής κλίμακας. Πέρα και πάνω από αυτή, πέρα και από τις «εξοικονομήσεις» μέσω του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, υπάρχουν υπό διαμόρφωση «και άλλα δημοσιονομικά μέτρα, με τα οποία θα κλείσει το 1% του ΑΕΠ που απαιτείται για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Είναι πολλά και δύσκολα μέτρα, για τα οποία θα χρειαστεί συζήτηση ξανά και ξανά».
Πρόκειται για μέτρα τα οποία στην πορεία κλιμάκωσής τους θα αποδίδουν ποσά ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Μάλιστα, η συζήτηση για το επόμενο πακέτο, σε συνδυασμό με τη νέα φορολογική κλίμακα, ξεκίνησε χτες στο πλαίσιο της συνάντησης του Ευ. Τσακαλώτου με τα κλιμάκια του κουαρτέτου, που βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι το βράδυ.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συζήτηση για την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Μάλιστα, σε αυτήν τη φάση, η συγκυβέρνηση διευκολύνεται από την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και την αποκλιμάκωση του επίσημου πληθωρισμού...
Το ζήτημα του Ασφαλιστικού, το Φορολογικό και τα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να συζητηθούν στις σημερινές συναντήσεις των υπουργών της συγκυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.
Φορολογικό: Παζάρια στο έδαφος του κεφαλαίου
Στο Φορολογικό, το επίδικο ζήτημα αφορά στον προσδιορισμό των περικοπών στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, σε συνδυασμό με τη διόγκωση των φόρων και από την πλευρά των νέων συντελεστών ανά εισοδηματικό κλιμάκιο.
Στο ζήτημα επανήλθε χτες το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, μέσω πηγών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η στάση του ΔΝΤ σχετικά με το αφορολόγητο «αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική» και ακόμη ότι οικονομολόγοι, όπως Κέινς, Φρίντμαν, Σμιθ (ολόκληρου δηλαδή του φάσματος της αστικής διαχείρισης) «θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα» (!). Για μια ακόμη φορά, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί τάχα ως «προστάτης των φτωχών» και ότι φορολογεί παραπάνω τους «πλούσιους», πάντα στη βάση των προσωπικών εισοδημάτων, όπως αυτά καταγράφονται και φορολογούνται στις φορολογικές δηλώσεις. «Είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηρικτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!» καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενο στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό.
Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω σχόλια αποκαλύπτουν και το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα δημιουργούν και νέα ερωτήματα για το πόσο ακόμη θα ανεβάσουν τον αντιλαϊκό πήχη.
Φέρνουν σημαντικές αυξήσεις φόρων σε εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά
Με βάση όσα εξετάζονται και ήδη έχουν γίνει γνωστά μέσω «διαρροών», η συγκυβέρνηση βλέπει το «αφορολόγητο» (μισθωτών - συνταξιούχων) να κλειδώνει κάπου πάνω από τα 9.000 ευρώ και κάτω από τα 9.550 που είναι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένη είναι η αύξηση των συντελεστών από το πρώτο κλιμάκιο, καθώς και οι «αλλαγές» στα επόμενα εισοδηματικά κλιμάκια.
Αυτόματα επέρχονται σημαντικές αυξήσεις φόρων σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων μισθωτών - συνταξιούχων, ακόμη και για όσους μέχρι το 2015 βρίσκονταν κάτω από το άτυπο αφορολόγητο όριο. Και βέβαια, στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια για ακόμα δραστικότερες περικοπές στο αφορολόγητο (7.000-8.000 ευρώ) ή και ακόμη χαμηλότερα με «εναλλακτικές» φορολογικές κλίμακες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου, θα «επανασχεδιαστούν» και τα λεγόμενα τεκμαρτά κριτήρια φορολόγησης, στη βάση των οποίων φορτώνουν φόρους ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο μείωσης του σημερινού αφορολόγητου ορίου στη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης (12.000 ευρώ). Το συγκεκριμένο χαράτσι φορτώνεται τόσο στους μισθωτούς και συνταξιούχους όσο και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, αγρότες κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν διόγκωσή του διευρύνει και τη λεγόμενη «φορολογική βάση» επί της οποίας επιβάλλεται.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το μείγμα της φοροληστείας, η τελική διευθέτηση θα βγάζει την ίδια αντιλαϊκή σούμα...
Σύνθετες αντιλαϊκές διεργασίες
«Οι μεταρρυθμίσεις και το Προσφυγικό θα διαχωριστούν αυστηρά μεταξύ τους. Η Ελλάδα θα υποστηριχθεί από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική θύελλα, για το θέμα αυτό θα διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όχι χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕSM)». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι το ΤΧΣ δίνει δάνεια, αλλά για την προσφυγική κρίση είναι ορθότερο να διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δηλαδή «χρήματα τα οποία δεν πρέπει να επιστραφούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κούρεμα του ονομαστικού χρέους δεν συζητείται. Μπορούμε, όμως, να συζητήσουμε για μία περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων ή μία πρόσθετη αναστολή της καταβολής τόκων», ενώ ξεκαθάρισε πως «τα δάνεια συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και γνωρίζουμε ότι οι σημερινές μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον».
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, απαντά: «Κατηγορηματικά, ναι. Και αυτό είναι που αναμένω, επίσης. Δεν θα αποτελούσε πρόβλημα για εμάς να δώσουμε τα χρήματα, αλλά η εμπειρία του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για εμάς».
Σε ό,τι αφορά τις «καθυστερήσεις» στην «αξιολόγηση», τονίζει ότι πρόκειται για πολύ σύνθετα και δύσκολα θέματα, όπως είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος: «Οταν κάποιος πρέπει να μειώσει ήδη υποσχεθείσες παροχές, είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση. Διαψεύδονται προσδοκίες επί των οποίων χτίζονται σχέδια για τη ζωή. Δεν είναι εύκολο. Αλλά και η (ελληνική) κυβέρνηση πρεσβεύει την άποψη ότι το παρόν συνταξιοδοτικό σύστημα θα χρεοκοπήσει το αργότερο σε μερικά χρόνια, γι' αυτό κατανοεί πλήρως την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του συστήματος», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο παράγοντας της Ευρωζώνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung».